AFK presenteert (inter)nationaal toptalent in tweede lichting ‘3Package Deal’

13 august 2014

Het Amsterdams Fonds voor de Kunst (AFK) en Bureau Broedplaatsen (BBp) presenteren in samenwerking met WOW Amsterdam op woensdag 20 augustus een nieuwe lichting jonge, (inter)nationale kunstenaars voor de 3Package Deal. Vanwege het grote succes van de pilot van begin 2014 is dit ‘Artist in Residence programma’ van het AFK en BBp flink uitgebreid. In aanwezigheid van onder andere wethouder Kunst en Cultuur Kajsa Ollongren stelt deze nieuwe selectie kunstenaars zich voor aan het publiek.

Talent binden aan de stad

Toptalent stimuleren en binden aan Amsterdam als internationale cultuurstad, dat is wat het AFK en Bureau Broedplaatsen voor ogen staat met de 3Package Deal. Daartoe krijgen acht jonge, veelbelovende kunstenaars uit diverse kunstdisciplines een jaar lang een ontwikkelbudget (15.000 E) van het AFK plus betaalbare woon- en werkruimte vanuit BBp. Per kunstdiscipline stelt het AFK coalities samen van gerenommeerde kunstinstellingen uit Amsterdam. Zij selecteren en begeleiden de toptalenten gedurende een jaar waarin ze toewerken naar een eindpresentatie die hun ontwikkeling zichtbaar maakt voor de stad.

Winde Rienstra (1981, Nederland)

Winde Rienstra is mode-ontwerpster en schoenenontwerpster, vanaf 2011 liet Rienstra elk half jaar een nieuwe collectie zien op de Amsterdam Fashion Week. Experimenteren met vormgeving en materiaal in relatie tot het menselijk lichaam vormt het uitgangspunt voor nieuw onderzoek voor haar.
Coalitie: Gerrit Rietveld Academie, MOAM, HTNK en Fashionweek Nederland

Céline Manz (1981, Zwitserland)

Céline Manz is beeldend kunstenaar en is voor haar eindexamenwerk, A1, genomineerd voor de Gerrit Rietveld Award 2013. In haar werk betrekt ze de invloed van internet en de spanning die dit oplevert voor de grenzen van de kunstenaar en zijn werk. In hoeverre is auteursrecht een kwestie voor beeldend kunstenaars - is de vraag die moet leiden tot een tentoonstelling, lezingen en een publicatie.
Coalitie: Gerrit Rietveld Academie, De Appel en Foam

Taocheng Wang (1981, China)

Taocheng Wang is beeldend kunstenaar. Ze is gefascineerd door dagelijkse beelden en objecten die ze verbindt aan (historische) thema’s, werkend vanuit uiteenlopende disciplines – van videokunst en installaties tot traditionele Chinese schilderkunst. Wang wil in toekomstig werk het palet van culturen verwerken dat in een open stad als Amsterdam aanwezig is.
Coalitie: Rijksakademie, Kunstverein en Stedelijk Museum Amsterdam

Fernanda Fernandes (1983, Brazilië)

Mode-ontwerpster Fernanda Fernandes kreeg van huis uit een liefde mee voor ambachtelijk handwerk. Binnen haar stage bij Hussein Chalayan in Londen leerde ze meer over conceptmatig denken en het proces rond de totstandkoming van een collectie. Fernandes wil zich nu richten op de creatie van een vrouwenlijn waarbinnen de focus ligt op ambacht en onverwachte combinaties van materialen.
Coalitie: Gerrit Rietveld Academie, MOAM, HTNK en Fashionweek Nederland

Bas van Rijnsoever (1983 Almere, Nederland)

Bas van Rijnsoever werkt op de grens tussen theater en muziek, maakte producties met onder andere Kassys, Carver en Toneelgroep Oostpool. Na in de afgelopen jaren flink te hebben geïnvesteerd in de theaterwereld, wil hij zijn focus nu verplaatsen naar muziek, waarbij authenticiteit de basis vormt.
Coalitie: Conservatorium Amsterdam, MC Theater en Muziekgebouw aan ’t IJ

Nikki Hock (1988, Amsterdam)

Nikki Hock is afgestudeerd aan de mime opleiding en richt zich in zijn werk op het maken van visueel uitgesproken installaties waarin verschillende disciplines samenkomen. Voor hem staat komend jaar in het teken van onderzoek en experiment. Dit moet leiden tot een trilogie van performances die mechanismen en wetmatigheden rond gemeenschappelijk geweld als thema heeft.
Coalitie: Theaterschool Amsterdam, Bellevue Theater en het Compagnietheater

Agnese Cornelio (1978, Italië)

Oorspronkelijk opgeleid tot theatermaker voltooide Agnese Cornelio recent cum laude de master Film aan de Nederlandse Filmacademie. Agnese wil zich na een gedegen onderzoeksfase richten op het maken van de documentaire Free to Work. Een film over de relatie tussen individuen, hun werk en hoe werk onze identiteit beïnvloed.
Coalitie: Filmacademie Amsterdam, EYE, Binger Filmlab en IDFA

Magdalena Szymkow (1973, Polen)

Magdalena Szymkow is filmmaker met een journalistieke achtergrond. Zij maakt documentaires gebasseerd op archiefmateriaal. Szymkow gaat werken aan een bijzonder cinematografisch portret van de legendarische verslaggever Ryszard Kapuściński. Szymkow werkte enkele jaren voor zijn dood met Kapuściński samen en heeft toegang tot exclusief archiefmateriaal van dit journalistieke icoon. Samen met found footage vormt dit de basis voor deze persoonlijke documentaire film.
Coalitie: Filmacademie Amsterdam, EYE, Binger Filmlab en IDFA