Winnaars Amsterdamprijs voor de Kunst 2019 bekend

15 october 2019

Beeldend kunstenaar Raquel van Haver, documentairemaker Aboozar Amini en choreograaf/artistiek directeur Het Nationale Ballet Ted Brandsen zijn de winnaars van de Amsterdamprijs voor de Kunst 2019. Dit heeft het Amsterdams Fonds voor de Kunst (AFK) dinsdagmiddag 15 oktober bekend gemaakt vanuit De Meervaart. De belangrijkste kunstprijs van de hoofdstad wordt jaarlijks uitgereikt aan kunstenaars of organisaties die op bijzondere wijze de kunst stimuleren, in en buiten de stad. Burgemeester Halsema sprak de aanwezigen toe en reikte de prijzen uit.

Aan de kaak stellen van onrecht

De jury spreekt in haar rapport over ‘de sterke maatschappelijke betrokkenheid van de winnaars‘. Juryvoorzitter Simone Weimans: “In hun drang om via hun krachtige en hoogstaande werk soms ook onrecht aan de kaak te stellen, gaan ze letterlijk heel ver en schuwen ze het gevaar niet altijd. Alles voor de kunst lijkt hun motto. Daarnaast vallen ze op door hun internationale ambitie. En hoewel ze regelmatig in het buitenland vertoeven en daar succesvol zijn, vergeten ze het aanstormende talent hier in Nederland of in Amsterdam absoluut niet. Een aantal van de winnaars ziet het stimuleren en begeleiden van vakgenoten die aan het begin van hun carrière staan, als een belangrijke opdracht, als een verplichte taak bijna.”

Kunst beweegt zich boven de trend

Annabelle Birnie, directeur van het AFK, benoemt in haar openingswoord dat de Amsterdamprijs voor de Kunst als barometer voor de ‘stand van de kunst’ fungeert. “De jaarlijkse Amsterdamprijs is een momentopname gericht op het enorme talent in de stad. Het laat een groep makers en organisaties zien die vol meegaan in de beweging van de stad, altijd bovenop de tijdsgeest. Die in hun werk, stuk voor stuk, non-conformistisch zijn. Niet mee in een modegril, hype of laatste trend – zij bewegen boven de trend.”

Raquel van Haver | categorie Stimuleringsprijs
Raquel van Haver stormde het afgelopen jaar de Nederlandse kunstwereld binnen: in één jaar won ze de Koninklijke Prijs voor de Schilderkunst én kreeg ze een solo-expositie in het Stedelijk Museum in Amsterdam. Verenigen is haar grote kracht, niet alleen in haar werk maar ook in het echte leven. De jury is zeer enthousiast over de actieve rol die Van Haver inneemt binnen de Amsterdamse cultuur als stimulator en verbinder van verschillende culturen en generaties. Juist doordat ze jaren in de Bijlmer heeft gewoond en gewerkt, is Van Haver voor veel jongere kunstenaars een belangrijk rolmodel: zij laat zien wat je kunt bereiken als je vasthoudt aan je eigen wortels én aan je eigen visie. Ze verhoudt zich daarbij ook nadrukkelijk tot de wereld buiten Nederland. En verwerkt haar invloeden op een dusdanige manier in haar schilderijen dat iedere Amsterdammer, met welke achtergrond dan ook, zich met haar werk verbonden kan voelen.

Aboozar Amini | categorie Beste Prestatie
Aboozar Amini’s combinatie van klassieke en conceptuele cinema levert een zeer levendige filmtaal op die de jury ontroerde en aan het denken zette. ‘Kabul, City in the Wind’ is een intens portret van het leven in de rauwe hoofdstad van Amini’s geboorteland. De film toont het dagelijkse leven van Afshin en zijn familie. In deze magische film slaagt Amini erin om het ware gezicht van Kabul te laten zien door de ogen van de mensen die daar wonen. Waar we via het nieuws voornamelijk horen over aanslagen en nauwelijks over het echte leven in dit gebied, zien we in deze film mensen die recht in de camera spreken over hun angsten en dromen. Dankzij Amini kunnen we als publiek tot in het diepst van hun ziel kijken. Amini toont met deze en zijn andere projecten, dat hij een verhalenverteller pur sang is. Verhalen die ons aan het denken zetten, vragen durven stellen en de angst voor elkaar verjagen, zoals hij het zelf zegt. Zijn films geven ons toegang tot ‘de ander’, en dat is waardevol in een stad als Amsterdam met meer dan 160 verschillende nationaliteiten.

Ted Brandsen | categorie Bewezen Kwaliteit
Ted Brandsen is een multitalent binnen de danswereld. Hij begon als balletdanser bij Het Nationale Ballet. Sinds 2002 is Brandsen naast choreograaf ook artistiek directeur van het Nationale Ballet. Wat velen niet weten is wat Brandsen voor de danswereld heeft betekent. Zo stond Brandsen in 2013 aan de wieg van de Junior Company, een veilige omgeving voor jonge danstalenten om de overgang van opleiding naar de intensieve beroepspraktijk te begeleiden. Naast het leiden van een internationaal gerenommeerd gezelschap ziet Brandsen daarnaast de urgentie om Het Nationale Ballet te blijven ontwikkelen op het gebied van inclusiviteit, diversiteit, verjonging en digitalisering. Het zijn deze - voor het grote publiek soms onzichtbare maar zeer belangrijke activiteiten en initiatieven - waarvoor de jury hem alle lof wil geven en de Amsterdamprijs voor de Kunst in de categorie Bewezen Kwaliteit toekent.

Amsterdamprijs voor de Kunst

Jaarlijks kent het AFK de Amsterdamprijs voor de Kunst toe aan drie kunstenaars of organisaties die een bijzondere en stimulerende bijdrage leveren aan kunst in de hoofdstad. De winnaars ontvangen een geldbedrag van €35.000,- en een bijzondere schaal van de stad Amsterdam, naar een ontwerp van vormgever Frederik Roijé.