Twee nieuwe juryleden voor de Amsterdamprijs voor de Kunst

v.l.n.r. Tirsa With, Manique Hendricks, Heleen Blanken, Lee Stuart, Soumaya Ahouaoui.
v.l.n.r. Tirsa With, Manique Hendricks, Heleen Blanken, Lee Stuart, Soumaya Ahouaoui.

Het AFK verwelkomt dit jaar artiest en ondernemer Lee Stuart en actrice Soumaya Ahouaoui in de jury van de Amsterdamprijs voor de Kunst. Zij voegen zich bij de al zittende leden Tirsa With (voorzitter), Heleen Blanken en Manique Hendricks. Benieuwd naar de vijf juryleden? Hieronder vind je meer informatie over hen.

Lee Stuart

Als multidisciplinair artiest, cultureel ondernemer en marketing professional voert Lee Stuart allerlei activiteiten uit. In zijn tijd bij het kledingmerk Patta werkte hij samen met onder meer het Stedelijk Museum, De Nieuwe Kerk en The Black Archives. Als stylist en kostuumontwerper werkte hij samen met artiesten zoals Erykah Badu, Pete Philly & Perquisite en The Partysquad en was hij betrokken bij film- en modeproducties zoals Rabat en Vogue Man. Verder cureerde Lee tentoonstellingen, was hij hoofdredacteur van State Magazine en zette hij meerdere langdurige clubevents in het nachtleven op. Momenteel is Lee werkzaam als Senior Marketing Manager bij New Balance.

Soumaya Ahouaoui

Soumaya Ahouaoui is bekend van haar rollen in de series Het Gouden Uur, Zina, Nemesis, Nieuw Zeer en het Klokhuis. Ze speelde in de speelfilms De Mooiste Dag, Eerste hulp bij Kerst, Leeuwin, Marokkaanse Bruiloft en Zwanger & Co. Ze is een veelzijdige actrice met een voorliefde voor het absurdisme. Zo zou je haar bijvoorbeeld kunnen kennen van het humorvolle programma LOL op Prime Video. Verder is ze de vaste parlementaire verslaggever in De Avondshow met Arjen Lubach, het latenight nieuwsprogramma dat dagelijke nieuws op satirische wijze behandelt. Naast televisie en film maakt Soumaya ook deel uit van het vaste acteursensemble van het prestigieuze Nationaal Toneel. Ze speelde in verschillende toneelstukken, waaronder Laagland, Leedvermaak Trilogie, Hebriana, Spoonface en Melk & Dadels. Komend seizoen speelt ze de titelrol Julia in het nieuwe stuk Romeo & Julia.

Manique Hendricks  

De Nederlands-Peranakan Chinese kunsthistoricus Manique Hendricks werkt als conservator hedendaagse kunst bij het Frans Hals Museum en was gastconservator van de tentoonstelling Wie danst is vrij: Clubcultuur in Amsterdam van 1980 tot nu in het Stadsarchief Amsterdam. Met haar werk specialiseert ze zich in hedendaagse (media)kunst, visuele en digitale cultuur, waarbij thema’s rondom identiteit, representatie, het lichaam, drag en clubcultuur worden onderzocht en belicht. Daarnaast is ze bestuurslid bij Nieuwe Vide.

Heleen Blanken 

Beeldend kunstenaar Heleen Blanken beweegt zich door de verschillende gebieden van installatiekunst, nieuwe media, cinematografie, scenografie en kinetische kunst. In haar werk stelt ze vragen over hoe we ideeën over de natuur beschouwen. Beïnvloed door de complexe uitwisseling tussen de mensheid en de natuurlijke omgeving, onderzoekt ze de verschillende lagen van onze esthetische perceptie van de natuurlijke wereld. Hierbij definieert ze artistieke tegenstellingen, zoals organisch versus kunstmatig en analoog versus digitaal. Heleen woont en werkt in Amsterdam, maar haar werk is over de hele wereld te zien. 

Tirsa With (voorzitter)

Tirsa With is presentator van Het Klokhuis (NPO Zapp). Daarnaast presenteert ze de podcast Jongstof, het jongere zusje van het NPO Radio 1 programma Kunststof, waarin ze in gesprek gaat met een nieuwe generatie kunstenaars. Ook modereert ze regelmatig gesprekken als dagvoorzitter op premières, festivals en zakelijke bijeenkomsten in de culturele, sociaalmaatschappelijke en wetenschappelijke sector. Tirsa studeerde in Freiburg, New York en Amsterdam, en behaalde cum laude haar diploma aan het Amsterdam University College. Haar focusgebieden waren literatuur, filosofie en sociologie. Tijdens haar studie trad ze regelmatig op als spoken word artiest, onder meer op Lowlands en in het Stedelijk Museum Amsterdam. In 2020 werden haar gedichten tentoongesteld in een expositie in WG Kunst. Ze publiceerde een kort verhaal in de bundel de Goede Immigrant en vertaalde de dichtbundel Brown Girl Dreaming van Jacqueline Woodson. Vanuit haar literaire expertise was ze adviseur bij het Nederlands Letterenfonds en de commissie Letteren bij het AFK.

Over de Amsterdamprijs voor de Kunst  

Het AFK reikt voor de twintigste keer namens de gemeente de Amsterdamprijs voor de Kunst uit en viert daarmee het immens rijke kunst- en cultuuraanbod in de stad. De Amsterdamprijs voor de Kunst is er voor drie kunstenaars, organisaties of kunstprojecten die een bijzondere en stimulerende bijdrage leveren aan kunst in de hoofdstad. De prijs kent drie categorieën: de Stimuleringsprijs, voor de maker of organisatie die het afgelopen jaar écht vernieuwend was, Het Werk van het Jaar, voor het meest baanbrekende kunstwerk of kunstproject, en Bewezen Kwaliteit, voor de maker of culturele organisatie die al jaren grenzen verlegt in het kunst- en cultuurveld. De winnaars ontvangen naast het geldbedrag van € 35.000 een sculptuur ontworpen door kunstenaar Tim Breukers. Alle medegenomineerden ontvangen een geldbedrag van € 3750,-.

De komende weken buigt de jury zich over de lijst met voordrachten, die door Amsterdammers is aangedragen. In aanwezigheid van wethouder Touria Meliani worden op maandag 24 juni de genomineerden bekendgemaakt voor de categorieën Werk van het Jaar en Stimuleringsprijs. De categorie Bewezen Kwaliteit wordt in oktober direct uitgereikt, samen met de andere twee categorieën.