Even voorstellen: nieuwe cultuurverkenners in West en Nieuw-West

Onze cultuurverkenners verbinden al 15 jaar makers, creatieve initiatieven en andere culturele stakeholders in de stadsdelen. Ze spotten nieuwe culturele initiatieven, geven tips en wijzen makers en culturele organisaties op wat het fonds ze te bieden heeft. Twee nieuwe gezichten zijn aan hun driejaarlijkse termijn begonnen: Rosa Meulenbeld in West en Han Husain in Nieuw-West. We stellen ze graag aan je voor!

Wie ben je?

Rosa: Ik ben beeldend kunstenaar met een achtergrond in fashion design en theater. In mijn mixed-media kunstpraktijk combineer ik traditionele ambacht en hedendaagse technologie en verbind ik deze met sociale kwesties rondom feminisme, gender en identiteit. Ik ben eigenlijk altijd op verkenningstocht door deze thema’s en bevraag heersende normen. Kunst heeft me geleerd kritisch te zijn waar nodig en open te staan voor nieuwe invloeden. Als cultuurverkenner in West kom ik altijd nieuwe makers en organisaties tegen, hier leer ik van en het geeft me de kans om mijn ervaring en kennis in ruil daarvoor terug te geven.

Han: Ik begon bij het AFK als stagiair. Daar ontwikkelde ik een interesse voor hoe publieke fondsen de drempel kunnen verlagen. Wat ik toen leerde pas ik nu toe in mijn cultuurverkennerschap. Toen ik tien jaar geleden voor mijn studie naar Amsterdam verhuisde vanuit Venlo, was het de kunst- en cultuurwereld in Amsterdam waardoor ik me thuis voelde. De waarde van de sector is dat mensen er een plek vinden waarin ze gezien worden en zich thuis voelen. Dat lukt niet altijd even goed, maar er is een hoop dat steeds beter gaat. Zelf ben ik vooral betrokken bij de muziek- en nachtcultuursector. Hier heb de ik de meeste passie voor en dit zijn ook de plekken in de stad waar ik mijn eigen creativiteit kwijt kan. Daarnaast is film altijd een constante factor geweest in mijn leven, ik heb daarin ook een thuis gevonden bij organisaties als het Amsterdam Koerdisch Film Festival. Mijn Koerdische achtergrond geeft een langlopende traditie van onafhankelijk film maken en vertellen met zich mee en daar maak ik steeds meer kennis mee via mijn wortels.

Wat is je band met het stadsdeel?

Rosa: Ik ben geboren in de Jordaan, maar getogen in West! Ik ben hier opgegroeid en woon er nu weer. West is een sociaal stadsdeel, het is heel levendig en constant onderhevig aan verandering. Die verandering vormt soms uitdagingen en heeft het stadsdeel wat homogener gemaakt. Daar baal ik soms van. Gelukkig zijn de makers hier in West veerkrachtig en is er een bruisende wereld van kunst en cultuur die door de straten van het stadsdeel vloeit.

Han: Nieuw-West is een samensmelting van allerlei culturen en achtergronden. Soms ligt de focus op het negatieve, daar wil ik graag een omslag in zien. Ik ben in een soortgelijke buurt opgegroeid in Venlo en door de jaren heen heb ik daar anders naar leren kijken. Mijn band met het stadsdeel daarin is een van herkenning en het zien van de potentie die een stadsdeel kan hebben. Daar waar sommigen vooral gebreken en problemen zien, zie ik juist de vrijheid om iets anders te doen dan wat er al gedaan wordt.

Wat hoop je te bereiken als Cultuurverkenner?

Rosa: Omdat er zoveel uiteenlopende culturele initiatieven plaatsvinden in West hangt er soms een beetje het gevaar dat makers elkaar hier niet helemaal in de smiezen hebben. Dat hoeft niet altijd een probleem te zijn, maar vaak zie ik wel mogelijkheden voor samenwerkingen tussen verschillende makers. Ik hoop ruimte te faciliteren voor verbinding tussen verschillende initiatieven hier. Ik ben van mening dat samenwerkingen vaak leiden tot nieuwe vormen, en af en toe heeft de stad die nodig. Daarbij hoort natuurlijk ook de verbinding tussen makers en het AFK. Kortom: Ik probeer mezelf zoveel mogelijk te positioneren als brug. Tussen intiatieven onderling en tussen initiatieven en het fonds.

Han: Idealiter kijkt de hele stad straks naar Nieuw-West als het gaat om kunst en cultuur. Ik wil samenwerken en bruggen bouwen met degenen die er al heel goed werk leveren. Hierin lift ik mee op het werk dat Fouad Lakbir en Peter Both (van respectievelijk MAQAM en stadsdeel Nieuw-West) hebben gedaan tot nu toe. Ze zijn echt al ver met het creëren van een hechte gemeenschap van makers die elkaar regelmatig opzoeken. Dit versterken is hetgeen waar ik graag aan bij zou dragen de komende jaren. Daarnaast is het vergroten van de herkenbaarheid van het AFK in het stadsdeel ook heel belangrijk. Publieke fondsen zouden voor iedereen toegankelijk moeten zijn en ik wil graag hieraan mijn steentje bijdragen voor Nieuw-West.

Meer weten over wat cultuurverkenners doen en wat ze voor jou kunnen betekenen? Jet, cultuurverkenner Zuidoost, legt in deze video uit wat haar werk inhoudt. Of neem direct contact op met één van de cultuurverkenners (Noord, West, Oost, Zuidoost of Nieuw-West)!