AFK & Stadsarchief: Amsterdam Park

26 january 2016

Stadsparken bieden stedelingen natuur binnen handbereik. Amsterdam telt 21 van dit soort oases van groen. In het kader van de jaarlijkse foto-opdracht van het AFK en het Stadsarchief Amsterdam bezocht fotograaf Jeroen Hofman ze in de afgelopen twee jaar allemaal. Het resultaat is vanaf 28 januari op reuze-formaat te zien in de tentoonstelling Amsterdam Park in het Stadsarchief Amsterdam.

Unieke blik op de stad

Net als voor zijn veelgeroemde serie Playground (2011) nam Jeroen Hofman afstand tot zijn onderwerp. Vanuit een hoogwerker biedt hij de kijker een blik op de collectieve achtertuinen van de Amsterdammers, waar naar hartenlust wordt gefeest, gerecreëerd, gesport of gewoon stilletjes wordt genoten van de natuur. Dit levert op het eerste gezicht serene landschappen op, maar hoe langer men kijkt hoe meer er te zien blijkt. De tentoonstelling Amsterdam Park trakteert de bezoeker op unieke foto’s van gewone én ongewone taferelen in alle parken van de stad.

Fascinatie

Fotograaf Jeroen Hofman is gefascineerd door het vanuit de hoogte documenteren van ingerichte landschappen en het spel wat zich daarbinnen afspeelt. Het werken vanuit de hoogte schept anonimiteit door de afstand, maar toont tegelijkertijd de intimiteit van de zich onbespied wanende mensen. Als fotograaf onderzoekt hij hun wereld, maar blijft altijd een buitenstaander. Jeroen Hofman won eerder de Zilveren Camera met het project Playground. Bekijk meer van zijn werk.

AFK & Stadsarchief Amsterdam

Sinds 1972 wordt in opdracht van het AFK en het Stadsarchief Amsterdam consequent de stad, haar bewoners en stedelijke fenomenen op artistiek niveau vastgelegd. Onderdeel van deze samenwerking zijn de Commissie Documentaire Foto-opdrachten. Jeroen Hofman maakte de serie Amsterdam Park in het kader van de jaarlijkse foto-opdracht. Lees meer over het Stadsarchief Amsterdam.