Besluiten vierjarige subsidies 2025-2028 bekend

Het AFK heeft op 1 augustus 2024 de besluiten van de vierjarige subsidies 2025-2028 bekend gemaakt. De inzet voor de komende vier jaar: kunst en cultuur waarin alle Amsterdammers zich kunnen herkennen.  

Het Amsterdams Fonds voor de Kunst verdeelt in opdracht van de gemeente vierjarige subsidies, per jaar 51,2 miljoen euro. Ondanks een overvraag van 40% krijgen 164 organisaties hun aanvraag helemaal of gedeeltelijk gehonoreerd. Hiervan zijn er 47 nieuw. De instroom van deze nieuwkomers zorgt voor meer evenwicht in de afspiegeling van de stad. Bekijk hier de besluiten van de vierjarige subsidies 2025-2028. Wil meer informatie over de besluiten, de criteria en de regeling? Lees de algemene inleiding.

Beoordeling  

Om ervoor te zorgen dat het culturele aanbod beter aansluit op de behoeftes alle Amsterdammers, zijn er scherpe keuzes gemaakt, die voortkomen uit de hoofdlijnen van het Kunstenplan 2025-2028 van de gemeente Amsterdam.  Negen adviescommissies, met in totaal 67 vakspecialisten onder leiding van 9 onafhankelijke voorzitters, hebben  275 aanvragen behandeld en beoordeeld op vier criteria: artistiek belang, belang voor de stad, diversiteit & inclusie en uitvoerbaarheid. Op basis hiervan is een rangorde gemaakt die de volgorde bepaalt van de toekenningen, tot het budget op is. 54 organisaties met een positief advies eindigden niet hoog genoeg om binnen het budget te worden gehonoreerd. Van 57 overige organisaties is de aanvraag afgewezen.  

Nieuwe verhalen, makers en publiek 

Vanaf 2025 zijn er meer organisaties met vierjarige subsidie die nieuwe verhalen, makers en publiek representeren. Dit zijn organisaties die de diversiteit van de stad een stem geven in alles wat ze doen. Doordat deze organisaties nu sterker aanwezig zijn, is er over de volle breedte meer aandacht voor nieuwe thema’s en perspectieven.  
 
Om kunst en cultuur dichter bij alle Amsterdammers te krijgen, is er extra aandacht voor de nieuwere en snel groeiende stadsdelen. Over de hele linie neemt nu het aandeel van activiteiten die gepland zijn in Zuidoost, Nieuw-West en Noord toe, en daalt het aandeel in Centrum en West. Organisaties die actief zijn in Zuidoost, Nieuw-West en Noord, hebben een voordeel in de regeling. Ook wat betreft vestigingsplaats is daarvan een gunstig effect te zien in Zuidoost en Nieuw-West, waar verhoudingsgewijs nog weinig voorzieningen waren. In deze stadsdelen is respectievelijk 75% en 63% van de aanvragen toegekend. Daar hebben in 2025-2028 méér organisaties een vierjarige subsidie dan voorheen. In Noord tekent zich een ander beeld af. De afgelopen jaren is hier onder meer met de ontwikkelingen langs de IJ-oever het aantal initiatieven flink toegenomen. Uit Noord kwam het op twee na hoogste aantal aanvragen: 52. Daarvan krijgt 46% een toekenning, waaronder 9 nieuwkomers. Het voordeel in de beoordeling woog niet op tegen de grote concurrentie van goede plannen. Een aantal organisaties met een lange traditie verliest zijn subsidie. 

Afspiegeling van de stad 

Over de hele linie zijn de gevraagde bedragen gestegen. De instroom van 47 nieuwkomers zorgt voor een evenwichtigere afspiegeling van de stad. Van de nieuwkomers ontvingen er 15 eerder een subsidie uit de regeling ontwikkeling voor jonge organisaties en 8 een bijdrage uit het programma wijkimpuls, dat in het leven is geroepen om organisaties in Noord, Zuidoost en Nieuw-West te laten groeien.