Jennifer Tee
Jennifer Tee is een multi-disciplinaire kunstenaar. Ze creëert onder andere sculpturen, installaties, collage's, performances en werk in de publieke ruimte. Tee is meerdere malen bekroond voor haar werk dat geëxposeerd is in onder andere Sao Paulo, Istanbul, Londen, Shanghai, Zürich en Amsterdam. Een belangrijk thema in het werk van Tee is de 'tussenstaat', die zij Limbo noemt. De tussenstaat is een metafoor voor een plek die zicht bevindt tussen het hier, het nu en dat wat mogelijk is. In haar werk zoekt ze verbanden tussen verschillende culturen en ambachten en vanuit eenzelfde idee werkt ze regelmatig samen met andere kunstenaars, dichters en performers.
Uit het juryrapport
De artistieke carrière van Jennifer Tee heeft zich de afgelopen jaren op indrukwekkende en inspirerende wijze ontwikkeld. Tee is een van de weinige Nederlandse kunstenaars die er met schijnbaar gemak in slaagt haar weg te vinden in zowel de Amsterdamse, Nederlandse, als internationale kunstwereld. Voor een groot Amsterdams publiek werd ze bekend met haar verleidelijke, maar ook indrukwekkende Tulpen Palepai, een grote collage van tulpenblaadjes in het Centraal Station, die zowel verwijst naar toerisme, de tulpenhandel als naar traditionele kleden uit Indonesië, het land waar Tee’s vader werd geboren. Tee doet ook regelmatig mee aan grote, prestigieuze exposities over de hele wereld, zoals in 2018 de Biënnale van São Paulo en in 2019 de Biënnale van Istanbul.
Jennifer Tee is een multidisciplinaire kunstenaar die op aantrekkelijke wijze sculptuur, performance, installatie, fotografie en prints weet te combineren. Ze doet daarbij veel onderzoek naar de geschiedenis en maatschappelijke context van haar werk, een traag en toegewijd proces van onderzoeken en maken. De werken van Tee mogen zich dan bezighouden met complexe maatschappelijke kwesties als kolonialisme en geschiedenis, ze slaagt er daarbij altijd in haar persoonlijke stem en verfijnde visie te behouden. Jennifer Tee is geïnteresseerd in het onderzoeken van interculturele en hybride identiteitsverhalen. Op deze manier voegt haar werk een bijzonder en betekenisvol perspectief toe aan het hedendaagse gesprek over culturele identiteit. De jury is zeer enthousiast over de constante hoge kwaliteit van het werk van Jennifer Tee en de originaliteit van haar veelzijdige kunstenaarschap. De bijzondere positie die ze zowel in Amsterdam als in de internationale kunstscene inneemt vinden wij bewonderenswaardig. Met grote overtuiging en waardering kent de jury de prijs voor bewezen kwaliteit daarom toe aan Jennifer Tee.