Speech Annabelle Birnie

Geachte genodigden, 

Vandaag is mijn eerste publieke optreden als nieuwe directeur van het Amsterdams Fonds voor de Kunst en meteen val ik met mijn neus in de boter: want wát een mooie gelegenheid. Ik voel me hier thuis, hier in deze stad…. waar ik op de fiets stap naar het AFK in Pakhuis de Zwijger aan het IJ, en hier in deze stad waar de humor op straat ligt. Of ik nu bij bakker Simon Meijsen sta te grappen en de hele rij spontaan mee doet, of dat ik terugdenk aan het hartverwarmende welkom dat ik kreeg bij mijn eigen visboer op de Cuyp. Ik voel me thuis in deze stad die ból staat van de kunst; van bijzondere makers en innovatieve projecten tot indrukwekkende tentoonstellingen of baanbrekend theater.

Een keer per jaar zet het AFK die cultuur extra in de schijnwerpers met de Amsterdamprijs voor de Kunst. En dat begint vandaag met de bekendmaking van de genomineerden, hier in de ambtswoning van de burgemeester. Ik heet jullie allen van harte welkom en verheug mij op een interessante middag met de onthulling van negen namen die toonaangevend zijn in de hedendaagse kunstsector; binnen de stad en ver daarbuiten.

Want Amsterdam en zijn kunstenaars zetten mondiaal al vele jaren de toon op het gebied van beeldende kunst, theater, literatuur, muziek en mode. 2017 is uitgeroepen tot het jaar van De Stijl. Den Haag, Otterlo en Harderwijk zijn doordrenkt van de Stijl en zijn kopstuk Piet Mondriaan. Maar waar begon het allemaal? Juist; hier in Amsterdam. Mondriaan trok  al vroeg in zijn carrière naar onze stad en bleef er tot zijn definitieve vertrek uit Nederland veel terug komen. Hij schilderde in de omgeving; Duivendrecht, Abcoude en Ouderkerk. En pal achter deze woning  maakte hij in opdracht een plafondschildering met prachtige engelen, op de Keizersgracht 608.  

De ambtswoning is een bijzondere en magische plek in Amsterdam. En feitelijk ook de echte woning van onze zeer geliefde burgemeester, Eberhard van der Laan. De afgelopen maanden zijn er vele stadgenoten geweest die filmpjes maken, een tentoonstelling opzetten en brieven sturen om de burgemeester en zijn gezin te steunen. Ook ons hart gaat naar hem uit en we zijn hem zeer dankbaar dat we de genomineerden vandaag in zijn huis publiek mogen maken.

Dit is alweer de veertiende jaargang  van de prijs en wederom is er veel uniek Amsterdams talent onder de genomineerden. De Amsterdamprijs wordt uitgereikt in 3 categorieën; een stimuleringsprijs voor jonge of vernieuwende makers en initiatieven, een prijs voor de beste prestatie van het seizoen en een categorie die de bewezen kwaliteit in de kunst beloond. De winnaars, die wij op 24 augustus bekendmaken in poptempel Paradiso, krijgen elk 35.000 euro en een unieke ‘schaal op schaal van Amsterdam’ – een ontwerp van Frederik Roijé. Het geldbedrag kan de winnaar naar eigen inzicht besteden. Want de prijs is dé ultieme waardering vanuit Amsterdam voor de culturele kwaliteit in de stad,  voor deze negen nu-al-allen-winnaars waar de stad in gelooft. Omdat zij onze geest prikkelen, ons laten nadenken, ons doen verwonderen en tot onze verbeelding spreken.

Het AFK  richt die schijnwerpers op cultuur in de stad, in het streven dat Amsterdam ieders inspiratiebron is - en blijft. Zoals Amsterdam dat óók was voor Rembrandt, Van Gogh en de net genoemde Piet Mondriaan.  Wat ligt er ten grondslag aan de stad als blijvende bron van inspiratie? Dat gaat ook over een klimaat waarin mensen blijven innoveren, over de creativiteit van ’t vernieuwende. Dat wil je als hét kunstfonds van de stad graag aanjagen en daar richting aan geven. Met instrumenten die we bieden als het maandelijkse Spreekuur voor nieuwe makers, met de Cultuurverkenners in de wijken en – met de recent gestarte – innovatieregeling die vierjarig ondersteunde organisaties en de cultuurhuizen mogelijkheden biedt om de ontwikkelingen van morgen nú in te zetten. Maar vandaag gaat om jullie: de negen genomineerden die hier voor mij staan. Samen met onze gewaardeerde mediapartners – AT5, het Parool en Amsterdam FM – brengen we de komende maanden zoveel mogelijk mensen in aanraking met de betekenis van jullie werk.

Graag geef ik nu het woord aan de vakjury, onder leiding van journalist, auteur en presentator Tracy Metz, die de genomineerden aan u voorstelt.

Download de speech als PDF