Genomineerden Amsterdamprijs voor de Kunst 2017 bekend

13 juni 2017

Op dinsdag 13 juni heeft het Amsterdams Fonds voor de Kunst (AFK) de negen genomineerden voor de Amsterdamprijs voor de Kunst 2017 bekend gemaakt: cultureel platform We Are Public, muziektheatercollectief Circus Treurdier, theaterproducent Well Made Productions (categorie Stimuleringsprijs), documentairemakers Peter en Petra Lataster, muziekfestival Appelsap, muziekgezelschap voor de jeugd Oorkaan (Beste Prestatie), cameraman Robby Müller, beeldend kunstenaar Fiona Tan en acteur Hans Kesting (Bewezen Kwaliteit).

Onuitputtelijke gedrevenheid

Namens de jury maakte voorzitter Tracy Metz de genomineerden bekend. Om uit het hoogwaardig en kleurrijk kunstaanbod dat Amsterdam rijk is een selectie te maken was geen gemakkelijke taak, aldus de voorzitter. De negen genomineerden vervullen volgens de jury allen op eigen wijze een belangrijke rol in dit kunstaanbod. “De keuze voor de genomineerden is gevallen op kunstenaars die moeten maken, ze hebben een onuitputtelijke gedrevenheid en voelen de urgentie om zich in te zetten voor de maatschappij en om hun kunst zichtbaar te maken.”

Ultieme waardering

Vanuit de ambtswoning van de burgemeester richtte Annabelle Birnie, sinds 1 mei directeur van het AFK, het woord tot de negen genomineerden - allen makers en organisaties die “onze geest prikkelen, ons laten nadenken, ons doen verwonderen en tot onze verbeelding spreken”. De Amsterdamprijs voor de Kunst noemde Birnie “dé ultieme waardering vanuit Amsterdam voor de culturele kwaliteit in de stad, voor deze negen nu-al-allen-winnaars waar de stad in gelooft.”

Lees hier de volledige speech van Annabelle Birnie. Meer weten over de genomineerden? Lees hier de biografieën.

Over de Amsterdamprijs voor de Kunst

Het AFK kent jaarlijks de Amsterdamprijs voor de Kunst toe (driemaal € 35.000 en een unieke Amsterdam ‘schaal-op-schaal’) aan drie kunstenaars of instellingen die met hun werk een bijzondere bijdrage leveren aan de artistieke veelzijdigheid van de stad. De longlist komt mede tot stand op basis van gemotiveerde voordrachten van vele Amsterdammers. De jury selecteert de uiteindelijke genomineerden.

De Amsterdamprijs voor de Kunst wordt uitgereikt in drie categorieën. Er is een prijs die vernieuwende kunstenaars en initiatieven stimuleert, een prijs voor de beste culturele prestatie en een prijs voor bewezen kwaliteit - voor makers die vanuit hun unieke, artistieke drive kunnen bogen op een bijzondere carrière. De prijs werd vorig jaar gewonnen door theatermaker Daria Bukvić, Joris Laarman Lab (design) en schrijver Annejet van der Zijl. De winnaars van de Amsterdamprijs voor de Kunst 2017 worden op 24 augustus bekend gemaakt.