Toekenningen subsidies Amateurkunst 2019-2020 bekend

Untold Empowerment
Symfonisch Blaasorkest De Amsterdamse Tramharmonie
Theatergroep Zout
Untold Empowerment
28 januari 2019

Op 29 januari 2019 heeft het Amsterdams Fonds voor de Kunst (AFK) de toekenningen bekend gemaakt voor de regeling tweejarige subsidies Amateurkunst. Voor deze regeling heeft het AFK 248 aanvragen ontvangen voor een totaalbedrag van € 737.000,-. In totaal zijn 244 aanvragen toegekend (totaalbedrag €723.500,- per jaar). Naast de vaste groep Amsterdamse kunstverenigingen en stichtingen die doorgaans voor de amateurregeling aanvragen zijn er dit jaar ook een aantal enthousiaste nieuwkomers.

Alle genres in heel de stad

De meerjarige amateurregeling ondersteunt alle mogelijke disciplines (zowel muziek als theater en dans, beeldende kunst en letteren) en daarbinnen een breed scala aan genres: Variërend van Mexicaanse kerstconcerten tot feestelijke barokmuziek, van Ghanese online dramaproducties tot travestiecabaret of sierlijke majorettes en twirlers. Er zijn 15 nieuwe aanvragers met een toekenning, waaronder Balkan Vrouwenkoor Amsterdam (klein koor), Harmoniecorps Tuindorp (groot orkest), Stichting On & Backstage (muziektheater), We Are On The Move (dans/muziektheater) en Toneelvereniging De Oeverspelers (toneel).De amateurgezelschappen zijn actief over de hele de stad. Er wordt gerepeteerd en opgetreden in buurtgebouwen, kerken, scholen en verzorgingshuizen in alle stadsgebieden, maar ook op de grote, meer centrale podia als de Stadsschouwburg of Paradiso.

Over de regeling tweejarige subsidies Amateurkunst

Amateurkunstenaars beoefenen uit passie, engagement of liefhebberij hun kunst, zonder ervoor te worden betaald. Verenigingen en stichtingen kunnen daarom subsidie aanvragen voor het ontwikkelen en uitvoeren van amateurkunst in gezelschapsverband. Amateurgezelschappen leveren een grote bijdrage aan spreiding van kunst en cultuur in de stad, en aan de verbinding van kunst met alle geledingen van de samenleving. In 2019-2020 ondersteunt het AFK opnieuw een breed scala aan amateurgezelschappen in de stad, variërend van fotografiegezelschappen tot Papiamentstalige literaire evenementen en van gamelanorkesten tot Amsterdamse kleinkunst.

Bekijk het gehele overzicht van de toekenningen tweejarige subsidies Amateurkunst.