Charl Landvreugd treedt toe tot Raad van Toezicht AFK

27 mei 2019

Charl Landvreugd treedt toe tot Raad van Toezicht AFK

Het Amsterdams Fonds voor de Kunst (AFK) is verheugd over de benoeming van Dr. Charl Landvreugd tot de Raad van Toezicht van het AFK. Landvreugd is beeldend kunstenaar en curator, schrijver en onderzoeker. 

Reflectie op actuele kunstlandschap

Heikelien Verrijn Stuart (Voorzitter Raad van Toezicht AFK):
Met het toevoegen van Charl Landvreugd aan de Raad kiest het AFK voor een waardevolle verdieping van de kunst-inhoudelijke blik op gebied van governance. Charl geniet een bijzondere statuur als curator en kunstenaar en biedt, vanuit zijn achtergrond als gelauwerd onderzoeker, de nodige reflectie op het actuele Nederlandse kunstlandschap in relatie tot de migratiegeschiedenis.     

Over Charl Landvreugd

Dr. Charl Landvreugd (Paramaribo, 1971) studeerde onder meer Fine Art & History of Art aan de Goldsmiths University in London. In mei 2019 rondde Landvreugd zijn promotie-onderzoek af aan het Royal College of Art in Londen. Zijn proefschrift ‘Locating Afro artists as culturally native to the Dutch art world’ onderzoekt de vraag of het mogelijk is om kunstenaars met een migratieachtergrond als cultuureigen te beschouwen in het Nederlandse kunstlandschap. Landvreugd heeft diverse fellowships op zijn naam staan en is Core Tutor in Visual Arts & Culture aan de AKV St. Joost in Den Bosch.  

Als kunstenaar, schrijver en curator maakt hij sculpturen, installaties, video, performances, fotografie, tentoonstellingen en geschreven werk. Middels verschillende uitingsvormen schept hij nieuwe kaders voor het denken over migratiegeschiedenis, cultuur en historische machtsrelaties. Landvreugd zijn werk is getoond in Engeland, de Verenigde Staten, de Caraïben, Senegal en Nederland. Hij publiceerde in magazines als ARC, Small Axe, Open Arts Journal en in meerdere catalogi.

AFK Raad van Toezicht

Naast Charl Landvreugd maken deel uit van de Raad: Erik van Ginkel (zakelijk directeur/ bestuurder Rijksmuseum), Sietze Haringa (adviseur/bestuurder/toezichthouder), Matthijs ten Berge (directeur Amsterdam Creative Industries Centre of Expertise), Simone van den Ende (coach/mediatrainer), Rutger Hamelynck (Hoofd Brand Management bij de NS) en Rachel Virginia-Sanders (Senior toezichthouder bij De Nederlandsche Bank). Voorzitter van de Raad is rechtsfilosoof en publicist Heikelien Verrijn Stuart.