Winnaars Amsterdamprijs voor de Kunst 2017 bekend

24 augustus 2017

Muziekfestival Appelsap, theaterproducent Well Made Productions en beeldend kunstenaar Fiona Tan zijn de winnaars van de Amsterdamprijs voor de Kunst 2017. Dat heeft het Amsterdams Fonds voor de Kunst (AFK) donderdagavond 24 augustus bekendgemaakt in Paradiso. De belangrijkste kunstprijs van Amsterdam wordt jaarlijks uitgereikt aan kunstenaars of instellingen die een bijzondere en stimulerende bijdrage leveren aan de kunst in de stad. Locoburgemeester en wethouder Kunst en Cultuur Kajsa Ollongren reikte de prijzen uit.

In de besluitvorming lag de nadruk van de jury dit jaar op maatschappelijke relevantie en diversiteit. Juryvoorzitter Tracy Metz: “We hebben gekozen voor winnaars die grenzen verlegd hebben - en blijven verleggen. Kunst die maatschappelijke vragen niet uit de weg gaat en aanhaakt bij het cultureel diverse publiek dat deze stad kenmerkt. Alle drie de winnaars zijn vooruitstrevend en voorbeeld stellend voor Amsterdam; het zijn winnaars die durven en die zich inzetten voor een veelzijdige, diverse kunstsector.”

Well Made Productions | categorie Stimuleringsprijs

Well Made Productions brengt verhalen vanuit een bi-cultureel perspectief. Hun theaterproductie A Raisin in the Sun is als aangrijpend maar toegankelijk familiedrama de eerste voorstelling binnen een drieluik, waarin de betekenis van de zwarte identiteit tegen een Nederlandse achtergrond centraal staat. Los van de uitstekende artistieke kwaliteit van hun eerste productie draagt Well Made Productions actief bij aan het ontwikkelen en realiseren van een theaterrepertoire dat een breder Nederlands cultureel divers publiek kan aanspreken en bedienen. Opvolger Beneatha’s Place gaat voorjaar 2018 in première in de Amsterdamse Stadsschouwburg.

Appelsap | categorie Beste Prestatie

Appelsap Fresh Music Festival is een hiphop, R&B en elektronisch muziekfestival. Het festival groeide sinds 2000 uit van een ongedwongen straatfeest naar een gerenommeerd festival dat voorbeeld stellend is wat betreft cultureel ondernemerschap. De veelzijdige line-up varieert van (nog) onontdekt lokaal en nationaal talent tot internationaal bekende namen, en weet met een aansprekende programmering een jong, breed en divers (Amsterdams) publiek te trekken. Samen met de geprogrammeerde artiesten en de Nederlandse hiphop als belangwekkende stroming, zijn zij (op)gegroeid en volwassen geworden. Appelsap bewijst inmiddels meer dan anderhalf decennium hun waarde voor de stad en populariteit als merk, dat staat voor kwaliteit en innovatie.

Fiona Tan | categorie Bewezen Kwaliteit

Beeldend kunstenaar Fiona Tan (1966) heeft met haar audiovisuele installaties, films en fotowerken een indrukwekkende carrière opgebouwd. Ze studeerde aan de Gerrit Rietveld Academie en Rijksakademie te Amsterdam en haar werk is internationaal vertegenwoordigd in de collecties van onder meer Tate Modern London, Centre Pompidou Paris en Museum of Contemporary Art Chicago. De thema’s van Fiona Tan; de invloed van herkomst en de eigen culturele achtergrond zijn van niet-aflatende waarde in het postkoloniale discours. Tegelijkertijd is haar werk universeel en weet ze inhoudelijke relevantie feilloos te koppelen aan beeldende kwaliteit. Met de succesfilm ‘Ascent’ (2016) nam zij de stap richting cinema en legde hiermee een meesterproef af. Tan toont op excellente wijze aan dat vernieuwing een continu proces is, in welke fase van de carrière ook.

Download hier het volledige Juryrapport, U kunt hier de openingsspeech lezen van Annabelle Birnie, directeur van het AFK.

Amsterdamprijs voor de Kunst

Jaarlijks kent het AFK de Amsterdamprijs voor de Kunst toe aan drie kunstenaars of instellingen die een bijzondere en stimulerende bijdrage leveren aan kunst in de hoofdstad. De winnaars ontvangen  een geldbedrag van € 35.000,- en een bijzondere schaal van de stad Amsterdam, naar een ontwerp van vormgever Frederik Roijé.