Winnaars Amsterdamprijs voor de Kunst 2015 bekend

27 augustus 2015

Splendor, Renzo Martens en Ivo van Hove en Jan Versweyveld zijn de winnaars van de Amsterdamprijs voor de Kunst 2015. Dat heeft het Amsterdams Fonds voor de Kunst (AFK) donderdagavond 27 augustus bekendgemaakt in het Compagnietheater. De belangrijkste kunstprijs van Amsterdam wordt jaarlijks uitgereikt aan kunstenaars of instellingen die een bijzondere en stimulerende bijdrage leveren aan de kunst in de stad. Locoburgemeester en wethouder Kunst en Cultuur Kajsa Ollongren reikte de prijs uit.

De jury roemt de winnaars van dit jaar om het feit dat zij met hun kunst grenzen doorbreken, hun eigen weg gaan en op volstrekt eigen wijze reflecteren. Juryvoorzitter Clairy Polak: “Een eigen weg gaan vergt doorzettingsvermogen om als kunstenaar autonoom te werken; om alleen iets van de grond te krijgen of tegen ieders verwachting in nieuwe paden in te slaan.”

Splendor - categorie Stimuleringsprijs

Culturele vrijplaats Splendor is opgezet door een groep van vijftig ondernemende topmusici en hun publiek. Het is een plek voor alle soorten muziek waar musici en leden elkaar ontmoeten en waar volop wordt geëxperimenteerd. De jury vindt dat Splendor zich in korte tijd ontwikkelde tot spin in het web van het Amsterdamse muziekleven, en ver daarbuiten: “Niet alleen in hun huis, maar ook buiten hun muren spreekt de kracht van het collectief. Een collectief van alle generaties - die elkaar inspireren, met elkaar delen en samen hun talent laten bloeien.”

Renzo Martens - categorie Beste Prestatie

“Het werk van beeldend kunstenaar Renzo Martens provoceert, confronteert en fascineert”, aldus de jury. Martens maakte onder andere de documentaires Episode I en Episode III: Enjoy Poverty, en is artistiek leider van ‘The Institute for Human Activities’. Met dit internationale kunstproject dat de uitdagingen van globalisering blootlegt, weet Martens op charismatische wijze de meest tegenstrijdige zaken voor elkaar te krijgen. De jury heeft bewondering voor de manier waarop hij kunst inzet om maatschappelijke kwesties te agenderen. “Renzo schudt ons wakker, opent letterlijk en figuurlijk onze ogen voor dat wat we niet willen zien.”

Ivo van Hove en Jan Versweyveld - categorie Bewezen Kwaliteit

Ivo van Hove en Jan Versweyveld hebben dit jaar de prijs hors concours ontvangen. Vanaf 2001 werken ze voor Toneelgroep Amsterdam; Van Hove als directeur en regisseur, Versweyveld als hoofd scenografie en huisontwerper. Deze prijs is een eerbetoon namens de stad aan een uniek duo dat volgens de jury geen gelijke kent: “Niet alleen het werk is van uitmuntende kwaliteit met een duidelijke signatuur, ook de regelmaat en de hoeveelheid producties die uit hun handen voortkomen zijn verbluffend.” De jury noemt het werk helder en oprecht, gelaagd, gewaagd, virtuoos en adembenemend sterk.

Amsterdamprijs voor de Kunst

Jaarlijks kent het AFK de Amsterdamprijs voor de Kunst toe aan drie kunstenaars of instellingen die een bijzondere en stimulerende bijdrage leveren aan kunst in de hoofdstad. De winnaars ontvangen een geldbedrag van € 35.000,- en een bijzondere schaal van de stad Amsterdam, naar een ontwerp van vormgever Frederik Roijé.