Kalpana Raghuraman nieuw lid jury Amsterdamprijs voor de Kunst

13 juni 2019

Het Amsterdams Fonds voor de Kunst (AFK) maakt met plezier bekend dat choreograaf Kalpana Raghuraman is toegetreden tot de jury van de Amsterdamprijs voor de Kunst 2019. Naast Raghuraman kiezen – onder voorzitterschap van journalist en presentator Simone Weimans -Hans den Hartog Jager (curator), Talitha Stijnman (creatief producent Paradiso Melkweg Productiehuis) en Pieter Verbeke (curator) dit jaar de winnaars van de Amsterdamprijs voor de Kunst. Op dinsdag 18 juni maakt het AFK de genomineerden bekend voor de Amsterdamprijs voor de Kunst 2019.

Over Kalpana Raghuraman

Kalpana Raghuraman is danseres, choreograaf, cultureel antropoloog en artistiek leider van Kalpanarts. Van 2010-2015 was Kalpana artist in residence bij Theater Korzo en het Fonds Podiumkunsten nam haar op in het Toptalententraject. Tevens was zij mede-initiator van het India Dans Festival. Nu is zij onafhankelijk choreograaf met haar eigen stichting Kalpanarts. Haar werk kenmerkt zich door haar roots in de Indiase dans, haar kennis van de hedendaagse dans en liefde voor live muziek. Door actuele thema’s aan te snijden laat Kalpana zowel het Indiaas-Hindoestaans als Nederlandse publiek ervaren dat haar dans over hen gaat.

Bekendmaking genomineerden

Op dinsdag 18 juni aanstaande maakt het AFK de genomineerden bekend voor de Amsterdamprijs voor de Kunst 2019. De shortlist bestaat uit kunstenaars of instellingen die een onderscheidende en actuele bijdrage leveren aan de kunst in de stad. Juryvoorzitter Simone Weimans presenteert de genomineerden vanuit de ambtswoning van de Burgemeester, in aanwezigheid van locoburgemeester en wethouder Kunst & Cultuur Touria Meliani.

Over de Amsterdamprijs voor de Kunst

Het AFK kent jaarlijks de Amsterdamprijs voor de Kunst toe (driemaal € 35.000 en een unieke Amsterdam ‘schaal-op-schaal’) aan drie kunstenaars of instellingen die met hun werk een bijzondere bijdrage leveren aan de artistieke veelzijdigheid van de stad. De longlist komt mede tot stand op basis van gemotiveerde voordrachten van vele Amsterdammers. De jury selecteert de uiteindelijke genomineerden.

De Amsterdamprijs voor de Kunst wordt uitgereikt in drie categorieën. Er is een prijs die vernieuwende kunstenaars en initiatieven stimuleert, een prijs voor de beste culturele prestatie en een prijs voor bewezen kwaliteit - voor makers die vanuit hun unieke, artistieke drive kunnen bogen op een bijzondere carrière. De prijs werd vorig jaar gewonnen door regisseur Liesbeth Coltof, archief voor zwarte geschiedenis The Black Archives en filmprogrammeur/cultureel activist Jeffrey Babcock.