Genomineerden Amsterdamprijs voor de Kunst 2019 bekend

18 juni 2019

De negen genomineerden voor de Amsterdamprijs voor de Kunst 2019 zijn op dinsdag 18 juni door het Amsterdams Fonds voor de Kunst (AFK) bekend gemaakt: beeldend kunstenaar Raquel van Haver, conceptuele club/Sociëteit Sexyland, filmmaker Sam de Jong (categorie Stimuleringsprijs), internationaal podiumkunstenfestival Flamenco Biënnale Nederland, documentairemaker Aboozar Amini, cabaretier Micha Wertheim (categorie Beste Prestatie), theatermaker/mimespeler Karina Holla, modeontwerper Fong Leng en choreograaf/directeur Het Nationale Ballet Ted Brandsen (categorie Bewezen Kwaliteit).

Een buitengewone bijdrage aan cultureel Amsterdam

Als voorzitter van de Amsterdamprijsjury maakte NOS-presentator Simone Weimans de genomineerden bekend. Weimans: “Met de keuze voor deze negen genomineerden willen we recht doen aan de enorme diversiteit aan genres en excellente makers in onze hoofdstad. Met tomeloze energie, veel vakmanschap en soms relatief weinig middelen maken ze hun werk en leveren een buitengewone bijdrage aan cultureel Amsterdam.”

Meer weten over de negen genomineerden? Lees hier de biografieën.

Enorme culturele kracht

Vanuit de ambtswoning van de burgemeester, heette locoburgemeester Touria Meliani, de genomineerden welkom. Vervolgens richtte AFK-directeur Annabelle Birnie het woord tot de negen genomineerden. Birnie benadrukte dat in alle negen genomineerden een enorme culturele kracht schuilt, doordat zij elk hun eigen weg te kiezen. Een eigen manier van werken, die ook buiten de stad waardering oogst. “Ze zetten zich in voor de kunst en cultuur in de stad, met de stad of over de stad. Het DNA van Amsterdam is onlosmakelijk verbonden met hun werk, dat wordt gezien door Amsterdammers en bezoekers tot ver buiten de grenzen van de stad.”

Over de Amsterdamprijs voor de Kunst

Het AFK kent jaarlijks de Amsterdamprijs voor de Kunst toe (driemaal € 35.000 en een unieke Amsterdam ‘schaal-op-schaal’) aan drie kunstenaars of instellingen die met hun werk een bijzondere bijdrage leveren aan de artistieke veelzijdigheid van de stad. De longlist komt mede tot stand op basis van gemotiveerde voordrachten van vele Amsterdammers. De jury selecteert de uiteindelijke genomineerden.

De Amsterdamprijs voor de Kunst wordt uitgereikt in drie categorieën. Er is een prijs die vernieuwende kunstenaars en initiatieven stimuleert, een prijs voor de beste culturele prestatie en een prijs voor bewezen kwaliteit - voor makers die vanuit hun unieke, artistieke drive kunnen bogen op een bijzondere carrière.

De winnaars van de Amsterdamprijs voor de Kunst 2019 worden op 15 oktober bekend gemaakt.