Bekendmaking genomineerden Amsterdamprijs voor de Kunst 2015

26 mei 2015

Op woensdag 3 juni aanstaande maakt het Amsterdams Fonds voor de Kunst (AFK) de genomineerden bekend voor de Amsterdamprijs voor de Kunst 2015. De shortlist bestaat uit kunstenaars of instellingen die een onderscheidende en actuele bijdrage leveren aan de kunst in de stad. Juryvoorzitter Clairy Polak presenteert de genomineerden vanuit de ambtswoning van de Burgemeester, in aanwezigheid van locoburgemeester en wethouder kunst en cultuur Kajsa Ollongren.

Over de Amsterdamprijs voor de Kunst

Het AFK kent jaarlijks de Amsterdamprijs voor de Kunst toe (driemaal € 35.000 en een unieke Amsterdam schaal) aan drie kunstenaars of instellingen die met hun werk een bijzondere bijdrage leveren aan de artistieke veelzijdigheid van de stad. De longlist komt mede tot stand op basis van gemotiveerde voordrachten van vele Amsterdammers. Een vakjury - dit jaar onder leiding van journaliste Clairy Polak - selecteert de uiteindelijke genomineerden.

De Amsterdamprijs voor de Kunst wordt uitgereikt in drie categorieën. Er is een prijs die vernieuwende kunstenaars en initiatieven stimuleert, een prijs voor de beste culturele prestatie en een prijs voor bewezen kwaliteit - voor makers die vanuit hun unieke, artistieke drive kunnen bogen op een bijzondere carrière. Afgelopen jaar ging deze belangrijkste kunstprijs van de stad naar componist Willem Jeths, designstudio Moniker en Jeffrey Meulman (directeur Nederlands Theaterfestival en Amsterdam Fringe Festival).