Amsterdamprijs 2020 zoekt winnaars!

13 maart 2020

Wie verdient het om dit jaar de Amsterdamprijs voor de Kunst winnen? Vanaf vandaag kunnen alle Amsterdammers weer kunstenaars en culturele organisatievoordragen voor de felbegeerde Amsterdamprijs voor de Kunst á € 35.000Wie is jouw favoriete kunstenaar of culturele organisatie? Laat het ons weten via de online stembus en motiveer je keuze!

Wie sprong er in het afgelopen cultuurseizoen uit wat jou betreft? Welke grensverleggende maker of organisatie heb jij dit jaar ontdekt? En wiens werk is al jaren baanbrekend binnen het kunstenveld? De longlist voor de Amsterdamprijs voor de Kunst komt jaarlijks tot stand op basis van inzendingen van honderden Amsterdammers.

Een vakkundige jury selecteert uit deze lijst de uiteindelijke genomineerden. Wie weet gaat jouw voorgedragen kunstenaar of culturele organisatie uiteindelijk naar huis met de prijs (€ 35.000 én een uniek kunstwerk).

Online stembus

Voordragen kon tot en met 13 april en de stembus is nu gesloten.

Let op: bij het selecteren van de genomineerden kijkt de jury naar de motivatie van je keuze, en NIET naar het aantal inzendingen per voorgedragen kunstenaar/organisatie. Eén enkele voordracht van een kunstenaar of organisatie kan dus genoeg zijn om door de jury geselecteerd te worden. Schrijf daarom een duidelijke motivatie voor de jury. Voordragen kan tot en met 13 april 2020.

Over de Amsterdamprijs voor de Kunst

Jaarlijks kent het AFK de Amsterdamprijs voor de Kunst toe aan drie kunstenaars of organisaties die een bijzondere en stimulerende bijdrage leveren aan kunst in de hoofdstad. Deze belangrijkste kunstprijs van Amsterdam wordt uitgereikt in drie categorieën. Er is een prijs die vernieuwende kunstenaars en initiatieven stimuleert, een prijs voor de beste culturele prestatie en tenslotte een prijs voor bewezen kwaliteit. De winnaars ontvangen een geldbedrag van € 35.000 en een bijzondere schaal van de stad Amsterdam, naar een ontwerp van vormgever Frederik Roijé. 

My Daily Shot of Culture: wie draag jij voor?

Weet je al  wie je gaat voordragen, of zoek je nog inspiratie? Dit jaar gaat Jip van My Daily Shot of Culture weer in gesprek met bekende en minder bekende Amsterdammers over hun keuze: Op zoek naar Amsterdamse kunstenaars en organisaties die het verdienen om de grootste kunstprijs van de stad te winnen. De komende weken neemt ze je mee in haar zoektocht. De eerste vlog kun je nu bekijken.