Amsterdamprijs voor de Kunst 2017: Nieuw jurylid Monique Duurvoort

6 juni 2017

Het Amsterdams Fonds voor de Kunst (AFK) maakt met plezier bekend dat choreograaf Monique Duurvoort is toegetreden tot de jury van de Amsterdamprijs voor de Kunst 2017. Naast Duurtvoort kiezen – onder voorzitterschap van journalist en presentator Tracy Metz - Janneke van der Wijk (directeur Conservatorium van Amsterdam), kunstcriticus en curator Vincent van Velsen en Robbert van Heuven (theaterjournalist en dramaturg) dit jaar de winnaars van de Amsterdamprijs voor de Kunst. Op 13 juni maakt het AFK de genomineerden bekend voor de Amsterdamprijs voor de Kunst 2017.

Over Monique Duurvoort

Monique Duurvoort werd opgeleid tot professioneel danser aan de Hogeschool voor de Kunsten in Amsterdam en danste aansluitend dertien jaar bij Het Nationale Ballet. Ze studeerde na deze periode Kunst- en Cultuurmanagement aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam en begon met choreograferen. In korte tijd maakte ze een aantal succesvolle stukken, werd co-artistiek leider bij theaterdansgezelschap ISH en won de Prijs van de Nederlandse Dansdagen. Sinds 2010 produceert Duurvoort haar werk onder haar eigen stichting: Monique Duurvoort Dance (MDDance). Hierbij verkent ze diverse thema's rond culturele identiteit en achtergrond, zelfbeeld, gedeelde geschiedenis, culturele tegenstellingen en maatschappelijke spanningen.

Bekendmaking genomineerden

Op dinsdag 13 juni aanstaande maakt het AFK de genomineerden bekend voor de Amsterdamprijs voor de Kunst 2017. De shortlist bestaat uit kunstenaars of instellingen die een onderscheidende en actuele bijdrage leveren aan de kunst in de stad. Juryvoorzitter Tracy Metz presenteert de genomineerden vanuit de ambtswoning van de Burgemeester, in aanwezigheid van locoburgemeester en wethouder kunst en cultuur Kajsa Ollongren.

Over de Amsterdamprijs voor de Kunst

Het AFK kent jaarlijks de Amsterdamprijs voor de Kunst toe (driemaal € 35.000 en een unieke Amsterdam ‘schaal-op-schaal’) aan drie kunstenaars of instellingen die met hun werk een bijzondere bijdrage leveren aan de artistieke veelzijdigheid van de stad. De longlist komt mede tot stand op basis van gemotiveerde voordrachten van vele Amsterdammers. De jury selecteert de uiteindelijke genomineerden.

De Amsterdamprijs voor de Kunst wordt uitgereikt in drie categorieën. Er is een prijs die vernieuwende kunstenaars en initiatieven stimuleert, een prijs voor de beste culturele prestatie en een prijs voor bewezen kwaliteit - voor makers die vanuit hun unieke, artistieke drive kunnen bogen op een bijzondere carrière. De prijs werd vorig jaar gewonnen door theatermaker Daria Bukvić, Joris Laarman Lab (design) en schrijver Annejet van der Zijl.