Amsterdamprijs voor de Kunst 2015: Nieuw jurylid Marco Gerris

Amsterdamprijs voor de Kunst 2015: Nieuw jurylid Marco Gerris
Amsterdamprijs voor de Kunst 2015: Nieuw jurylid Marco Gerris
10 maart 2015

Het AFK maakt met plezier bekend dat Marco Gerris is toegetreden tot de jury voor de Amsterdamprijs voor de Kunst 2015. Gerris heeft als choreograaf, regisseur en artistiek leider van dansgezelschap ISH een bewezen staat van dienst binnen de kunstsector in Amsterdam. Naast Gerris kiezen - onder voorzitterschap van journaliste Clairy Polak – Jan Zoet (directeur Amsterdamse Theaterschool), curator Danila Cahen en vormgever Jurgen Bey (directeur van het Sandberg Instituut) dit jaar de winnaars van de Amsterdamprijs voor de Kunst.

Over Marco Gerris

Marco Gerris (1975) is sinds begin jaren negentig in Amsterdam actief als danser, skater en acteur. De voormalig Nederlands kampioen Freestyle Skaten maakte in 2000 het stuk ISH dat uitmondde in het gelijknamige urban dansgezelschap. Kenmerkend voor ISH is het multidisciplinaire karakter van de voorstellingen waarin skaten, hiphop, breakdance, martial arts en acrobatiek met elkaar worden vermengd. Gerris werd genomineerd voor de NPS Cultuurprijs (2000) en de Amsterdamprijs voor de Kunst (2009). Bekendheid bij het grote publiek kreeg Gerris als jurylid (2010 en 2011) bij het populaire tv-programma 'So You Think You Can Dance'.

Dit theaterseizoen werkt Gerris samen met choreograaf Ernst Meisner en maken zij de dansvoorstelling Narnia: de leeuw, de heks en de kleerkast. De productie wordt uitgevoerd door ISH en de Junior Company van het Nationale Ballet en gaat begin mei in première.

Amsterdamprijs voor de Kunst 2015

De Amsterdamprijs voor de Kunst (€ 35.000) wordt jaarlijks uitgereikt aan drie kunstenaars, instellingen of initiatieven die een bijzondere en stimulerende bijdrage hebben geleverd aan de kunst in Amsterdam. De longlist van genomineerden voor deze belangrijkste kunstprijs van de hoofdstad komt jaarlijks mede tot stand op basis van inzendingen van honderden Amsterdammers. Nog tot en met 18 maart kan iedere Amsterdammer zijn of haar favoriete kunstenaar of instelling nomineren.