Genomineerden Amsterdamprijs 2023 in de media

Op maandag 16 oktober is het zover, dan wordt de belangrijkste kunstprijs van Amsterdam uitgereikt: de Amsterdamprijs voor de Kunst 2023! In aanloop naar de uitreiking staan de genomineerden voor de Amsterdamprijs volop in de belangstelling. 

AT5

AT5 ging langs bij de genomineerden in de categorie 'Stimuleringsprijs' en 'Werk van het Jaar'. Maak kennis met de makers in onderstaande video's!

 

Het Parool

Het Parool stelt wekelijks één van de genomineerden aan je voor, via een interview.

Kevin Osepa | Lees het volledige interview hier
"Ik ben echt wel verliefd geworden op Amsterdam, ik houd van de energie hier. Maar mijn werk gaat ook over de koloniale geschiedenis en de banden tussen Nederland en Curaçao. Ik wil dat het trauma niet alleen daar blijft, ik wil er ook hier over vertellen, zodat er meer evenwicht ontstaat." 

Sophie Straat | Lees het volledige interview hier
“'Het is niet mijn schuld' was een concept; het was geen muziekstuk, maar een kunstproject, en daarbij vond ik een smartlap in plat Amsterdams het meest passend. Ja dat sprak ik al, iedereen die uit Amsterdam komt, kan dat."

Kanaal 40 | Lees het volledige interview hier
“De nacht zien we ook als iets politieks. Zeker als je overdag niet altijd lekker meedraait, omdat je misschien adhd hebt of queer bent, dan is de nacht je leven. De nacht is een plek waar je gelijkgestemden ontmoet, waar je jezelf kunt zijn, en je jezelf ontplooit."

Niki Padidar / All You See | Lees het volledige interview hier
"Hoe meer je op de Gammakleurenstrip vanaf beige uitkomt bij donkerbruin, hoe moeilijker het wordt.” 

No Limits Art Castle | Lees het volledige interview hier
“Onze collectivistische manier van denken kenmerkt ons. We doen dit echt samen. No Limits! Art Castle wil de praktijken van heel veel kunstenaars verbinden. We proberen op een nieuwe, niet-hiërarchische manier naar kunst te kijken, niet volgens de regels van het bestaande kunstsysteem."

Carlijn Kingma / Waterworks of Money | Lees het volledige interview hier
"Dat is het lastige met het soort onderwerpen waar ik mee bezig ben: geld, onderwijs, democratie. Het zijn grote, ingewikkelde structuren. En als je daar dan over gaat lezen, raak je al snel het overzicht kwijt. Maar als ik het dan ga uittekenen, en met alle betrokken partijen bekijk hoe het geld stroomt, waar het zich ophoopt, en wie er aan de knoppen zitten, dan worden langzaam maar zeker de onderliggende structuren zichtbaar."

 

De Amsterdamprijs voor de Kunst   

De Amsterdamprijs is hét moment om het immens rijke kunst- en cultuuraanbod in de stad te vieren. De prijs is er voor drie kunstenaars, organisaties of kunstprojecten die een bijzondere en stimulerende bijdrage leveren aan kunst in de hoofdstad. De Amsterdamprijs kent drie categorieën. De Stimuleringsprijs, voor de maker of organisatie die het afgelopen jaar écht vernieuwend was. Het Werk van het Jaar, voor het meest baanbrekende kunstwerk of kunstproject. En Bewezen Kwaliteit, voor de maker of culturele organisatie die al jaren grenzen verlegt in het kunst- en cultuurveld. De winnaars ontvangen naast het geldbedrag van €35.000 een unieke sculptuur ontworpen door kunstenaar Tim Breukers. Daarnaast ontvangen alle medegenomineerden een geldbedrag. De winnaars van de Amsterdamprijs worden in oktober bekend gemaakt.