10 oktober: uitreiking Amsterdamprijs voor de Kunst 2022

Op maandag 10 oktober maakt wethouder Kunst & Cultuur Touria Meliani - namens het Amsterdams Fonds voor de Kunst - de winnaars van de Amsterdamprijs voor de Kunst 2022 bekend in het Internationaal Theater Amsterdam.

De genomineerden in de categorie Stimuleringsprijs zijn: visueel kunstenaar Bodil Ouédraogo, circusorganisatie Circusbende en rapduo Ocho & Ibs. In de categorie Werk van het Jaar zijn de documentaire ‘Jason’ van maker Maasja Ooms, online radiostation Echobox en kunstwerk ‘Black Water’ van RAAAF genomineerd. De prijs voor Bewezen Kwaliteit wordt direct toegekend aan de winnaar tijdens de uitreiking. 

Meer weten over de zes genomineerden? Lees hier de biografieën. Of lees interviews met de genomineerden in Het Parool, of bekijk de video's van AT5

Jury

Componist, dichter en onderzoeker Micha Hamel is voorzitter van de jury bestaande uit Nigel van Ommeren, Fiep van Bodegom, Jan Rothuizen en Judith Leysner. 

Tijdens de bekendmaking van de genomineerden benoemde Hamel de zware wissel die de afgelopen coronajaren op het kunstenveld hebben getrokken: “Als jury van de Amsterdamprijs is het een eer om ons te mogen buigen over al het geweldigs dat deze creatieve stad te bieden heeft. Je merkt aan alles dat Amsterdam weer bruist, dat de stad weer ademt. Meer dan ooit ondervinden we allemaal hoe wezenlijk kunst en cultuur zijn voor een gezonde samenleving. Verbeelding is waar we naar snakken, en gelukkig is er in Amsterdam verbeelding te over. Er was een enorme hoeveelheid prachtige voordrachten om uit te kiezen – met dank aan iedereen die zijn/haar/hun keuze naar het AFK zond. Blijf dat vooral doen, Amsterdam, want dit is jullie prijs. Wij hebben in onze keuze de stad zo goed mogelijk proberen te beluisteren. Wie is de stad? Waar zien we iets onvergetelijks? Wat is belangrijk en waar hopen we op?

Genomineerden spiegel van de stad

Laurien Saraber, directeur van het Amsterdams Fonds voor de Kunst, over de genomineerden voor de Amsterdamprijs voor de Kunst 2022: “De Amsterdamprijs viert de onstuitbare energie van makers en culturele organisaties in Amsterdam. Ik vind het zo mooi om te zien hoe de zes genomineerden ons een spiegel voorhouden, inspireren en uitdagen om met andere ogen naar de stad te kijken. Makers zoals zij zijn van fundamenteel belang voor deze creatieve stad. De genomineerden beheersen als geen ander de kunst om nieuwe betekenissen te geven aan plekken in Amsterdam, ze weten wijk en wereld met elkaar te verbinden. Met hun krachtige werk kleuren ze buiten de lijntjes, en buiten de ring. Samen maken zij van Amsterdam een culturele wereldstad.

Amsterdamprijs voor de Kunst

Jaarlijks kent het AFK de Amsterdamprijs voor de Kunst toe aan drie kunstenaars, organisaties of kunstprojecten die een bijzondere en stimulerende bijdrage leveren aan kunst in de hoofdstad. De belangrijkste kunstprijs van Amsterdam wordt uitgereikt in drie categorieën. Er is een prijs die vernieuwende kunstenaars en initiatieven stimuleert, een prijs voor het beste culturele werk van het jaar en tenslotte een prijs voor bewezen kwaliteit. De winnaars ontvangen een geldbedrag van € 35.000 en de unieke sculptuur ‘Skyline remix’, ontworpen door kunstenaar Tim Breukers. Daarnaast ontvangen alle medegenomineerden een geldbedrag van € 3750, als gebaar van de stad naar het talent in de stad. "Het AFK dankt wethouder Meliani, die deze gelden beschikbaar stelt."

De prijsuitreiking zal plaatsvinden op maandag 10 oktober vanaf 15:30 bij Internationaal Theater Amsterdam (ITA).