Unpacking the 3Package Deal: Tess van Zalinge

27 januari 2017

De komende maanden nemen we de vijftien diverse talenten van de 3Package Deal 2016 onder de loep in het jaar waarin ze hun kunstpraktijk verder ontwikkelen en zich binnen een scala wijd uiteenlopende disciplines - van mode tot film, en van urban dans tot olfactory art - voorbereiden op hun eindpresentatie.

Dit keer spraken we modeontwerpster Tess van Zalinge (Utrecht, 1988). In haar atelier aan de Mauritskade werkte ze aan de prototypen voor haar nieuwe collectie Tess van Zalinge ft Royal Delft. De collectie wordt vrijdag 27 januari, tijdens FashionWeek Amsterdam, in de Gashouder gepresenteerd.

Volop fun

Het gaat Van Zalinge voor de wind sinds ze in 2012 afstudeerde aan AMFI. Deze FashionWeek is al haar derde. De inspiratie voor haar nieuwe collectie is, zoals veel van haar ideeën, ontstaan op een onverhoeds moment: in de trein. “Op de momenten dat ik verplicht rust moet nemen komt er altijd een verhaal ‘toevallig’ op mijn pad.” Dit keer was het een vreemde man die haar coupé binnenkwam. Lang en dun, een beetje eng. Hij had nepleren schoenen aan, en een linnen pak met brede schouders. “Dat pak vergrootte hem uit. Het was serieus bedoeld maar het kwam totaal niet over. Mijn kinderlijke fantasie sloeg op hol.” Ze werkte de ontmoeting uit tot een collectie die teruggrijpt op de Zoot Suit – het wijde Amerikaanse gangsterpak uit de jaren ’40. Stijlvol, maar ook cartoonesque. Die luchtigheid is een bewuste keuze: “Ik ben klaar met dat serieuze gedoe,” zegt Van Zalinge. “Tijdens je opleiding moet je altijd het achterste van je tong laten zien. Dat is best wel zwaar. Het mag wel eens volop fun.”

Fun is ook hoe Van Zalinge overkomt: haar eerlijkheid (“Ik ben neurotisch. Als mijn moeder vroeger de kamerplant verplaatste was ik helemaal in de war”) en haar enthousiasme werken aanstekelijk. Ze heeft een nuchtere kijk op het vak. Ondanks haar creatieve achtergrond – haar oma maakte zelfs patronen voor de Libelle - had Van Zalinge nooit verwacht designer te worden. “Oma breidde truien voor me. Ik vond het super suf. Ik las liever de Donald Duck. Ik wilde dolfijnentrainer worden. Als je vroeger had gezegd dat ik dit jaar in de Gashouder zou staan had ik je voor gek verklaard.”

Traditionele technieken

Dat neemt niet weg dat ze haar werk nu uitermate serieus neemt. De combinatie van speelsheid en ambachtelijkheid is kenmerkend voor haar ontwerpen, waarvoor ze inspiratie haalt uit klederdracht, lingerie en cultureel erfgoed. Voor haar afstudeercollectie The Same Old Lines verdiepte Van Zalinge zich in Afrikaanse patronen, maar ook in Hollandse folklore. Ze onderzoekt graag traditioneel vakmanschap. Oude patronen helemaal uit elkaar halen en weer in elkaar zetten. Dit keer focuste ze bijvoorbeeld op kindertechnieken: “Van die papieren happertjes en pluchen bolletjes, weet je nog? Of muizenladdertjes.” Van Zalinge geniet ook van het onbekende. Voor de Global Denim Awards ontwierp ze afgelopen jaar samen met denimspecialist Knitdigo een capsulecollectie waarin haar romantische stijl ondanks een gebrek aan denimervaring toch duidelijk zichtbaar was. “Ik wilde dat je er niet meteen aan af kon zien dat het denim was.”

Wat er in mijn hart zit

Van Zalinge wil alles zelf uitzoeken. De 3Package Deal helpt daarbij. Of dat nu FashionWeek is, of de gesprekken die ze voerde met het buitenland, die droom van Parijs of New York, die ze ondanks haar Hollandse nuchterheid toch koestert. Bovenal wil ze dicht bij zichzelf blijven: “Ik vind het heel belangrijk om in vrijheid mooie dingen te maken. Het is toch een weerspiegeling van wie ik ben, van wat er in mijn hart zit. Ik wil liever dat dat overkomt dan dat ik shockerend of innovatief ben.” Oma zal wel verschrikkelijk trots zijn.

Over de 3Package Deal

De 3Package Deal, een initiatief van het AFK en Bureau Broedplaatsen (BBp), stimuleert en faciliteert door middel van betaalbare woon- en werkruimte, een budget van € 22.500 en professionele begeleiding van een aantal gerenommeerde Amsterdamse coalities ieder jaar de ontwikkeling van een geselecteerde groep creatieve talenten. Tess van Zalinge maakt dit jaar deel uit van de Fashion Coalitie, samen met HTNKGerrit Rietveld AcademieMOAMFashionweek Nederland en Fashion Council.

 

Tekst & Beeld: Lauren Mae Murphy