Unpacking the 3Package Deal 2016: Marnix Dorrestein

1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
11.
12.
13.
1.
17 januari 2017

De komende maanden nemen we de vijftien diverse talenten van de 3Package Deal 2016 onder de loep in het jaar waarin ze hun kunstpraktijk verder ontwikkelen en zich binnen een scala wijd uiteenlopende disciplines - van mode tot film, en van urban dans tot olfactory art - voorbereiden op hun eindpresentatie.

1. 
Op een van de eerste dagen van het nieuwe jaar gingen we op bezoek bij Marnix Dorrestein, ook wel bekend als IX. Op een afgelegen landgoed, in een monumentaal woonhuis dat voor de gelegenheid was omgetoverd tot een geïmproviseerde maar uitgebreide opnamestudio, nam de multi-instrumentalist, songwriter en componist samen met zijn bandleden zijn nieuwe EP op: “Ik wil niet eeuwig kameleon blijven. Het is veel interessanter - en enger - om je te verdiepen.”

2.
"The Beatles zijn mijn water en brood. Maar ik luister ook veel Afrikaanse muziek. Dat vind ik super inspirerend. De focus ligt anders, alles is ritme en melodie, tonaliteit is minder belangrijk. En de sixties, Syd Barrett. Tegenwoordig komt er ook elektronische muziek doorheen fietsen."

3.
"Voorheen nam ik alles in mijn eentje op. Alleen de mix deed ik samen. Deze EP heb ik met de hele band opgenomen.” (Toetsenist Jasper Slijderink, percussionist Jelle Huiberts, synth wizard David Hoogerheide en producent Jurriaan Sielcken, -red.)

4.
"Ik kan niet anders dan autobiografisch schrijven. In de derde persoon gaat het alsnog over mij." 

5.
"Eén song gaat bijvoorbeeld over mijn onbegrip over de gendersystemen waarin we leven. Dat alles mannelijk of vrouwelijk moet zijn. Dat snap ik niet zo goed. Ik wil deze EP ook niet op een CD uitbrengen maar als kledingstuk, met een downloadcode. Ik wil daarvoor graag samenwerken met (genderneutraal kledingmerk, -red) NHTK, die doen toffe dingen." 

6.
"Op dit moment is het voor mij het belangrijkst om een eigen identiteit te vinden en die te behouden, zodat mensen je kunnen herkennen. Als IX, maar ook als producent voor anderen."

7.
"Mensen weten inmiddels waar ze me voor moeten vragen. Als iets niet bij me past raad ik nu liever een ander aan."

8.
"Door samen de EP op te nemen wilde ik de live energie vastleggen. Dat was spannend, maar het is heel erg goed gegaan."

9.
"We gaan in april kriskras door Oost Europa touren. En daarna misschien door naar Korea, Taiwan en China. Of naar het Oosten van Rusland, daar waren we deze zomer ook."

10.
"Ik wil dingen maken die ik zelf tof vind. Bowie zei het ook: als hij het leuk vond, dan moesten er toch ook andere mensen zijn die het leuk vonden."

11.
"Het hoeven geen popliedjes te zijn. Het kan ook een groovebass track zonder refrein zijn, of synths die zo vals zijn dat ze pijn doen. Dat vind ik leuk."

12.
"Dit jaar ga ik naast de EP release in het kader van de 3Package Deal nog meer spannende dingen doen. Ik ben net terug uit Parijs waar ik met mensen heb samengewerkt en dingen heb opgezet. En ik ben bezig met een eendaags festival rond de zomer, waar ik allemaal dingen wil programmeren die mij hebben beïnvloed."

13.
Ik voel nu: fuck it, ik doe alleen wat ik vet vind. Wat  mensen willen horen of wat er op de radio gedraaid kan worden is secundair.

Over de 3Package Deal

De 3Package Deal, een initiatief van het AFK en  Bureau Broedplaatsen (BBp), stimuleert en faciliteert door middel van betaalbare woon- en werkruimte, een budget van € 22.500 en professionele begeleiding van een aantal gerenommeerde Amsterdamse coalities ieder jaar de ontwikkeling van een geselecteerde groep creatieve talenten. Marnix Dorrestein maakt dit jaar deel uit van de Coalitie Muziek, samen met Muziekgebouw aan ’t IJ, het Conservatorium en de Tolhuistuin.

 

Tekst & Beeld: Lauren Mae Murphy