Adviseurs projectsubsidies

  • Aram Adriaanse

    Aram Adriaanse (1954) studeerde in 1977 af aan de voormalige Akademie voor Expressie door Woord en Gebaar in Utrecht en regisseerde sindsdien ruim honderd theatervoorstellingen, o.a. als artistiek leider van de PaardenKathedraal (tegenwoordig Theater Utrecht), Toneelgroep De Appel en Theatergroep De Nieuw Amsterdam (DNA). Hij ontving de Applaus Theaterprijs van de Stadsschouwburg Utrecht en de Cultuurprijs van de stad Utrecht. Van 1999-2020 was hij verbonden aan de Toneelacademie Maastricht als studieleider van de Regie Opleiding en speldocent op de Acteursopleiding. Hij was voorzitter van de Adviescommissie Podiumkunsten van de Gemeente Utrecht, lid van de Rotterdamse Raad voor Kunst en Cultuur, adviseur bij het Fonds Podiumkunsten en had zitting in de besturen van Omroep Zwart en verschillende theatergezelschappen.

  • Ali Amghar

    Ali Amghar richtte ruim tien jaar geleden in Utrecht zijn eigen organisatie om voortijdige schoolverlaters weer naar werk of school te begeleiden. In de zomer van 2017 maakt hij de switch naar de culturele sector. Sindsdien schreef, organiseerde en programmeerde debatten en dialogen over maatschappelijk thema’s. Ook leverde hij bijdrages bij verschillende culturele en literaire organisaties zoals deBuren en Hardhoofd. Vanuit een zeer brede maatschappelijke en culturele belangstelling zet hij daarbij steeds centraal dat zaken vanuit verschillende perspectieven bekeken kunnen worden en waarbij het persoonlijke verhaal als een rode draad door alle zijn projecten loopt.

  • Sharon Amritpersad

    Sharon is oud-cultuurverkenner van het AFK in Zuidoost. Naast incidentele freelance werkzaamheden bij het AFK is ze actief als cultureel ondernemer en mede-oprichter van The New Amsterdam, waarbij ze met name de muziekmakers ondersteund. Sharon is goed op de hoogte van de zakelijke en marketing aspecten van kunstenaarschap, met nadruk op jonge makers in podiumkunsten.

  • Jacob de Baan

    Jacob de Baan studeerde aan de Technische Universiteit Delft / Industrial Design Engineering en de Gerrit Rietveld Academie. Hij werkte als productontwerper en senior designer in verschillende bureaus in Nederland en Duitsland zoals frogdesign. Sinds 1995 heeft hij zijn eigen studio en werkt hij voor Nederlandse opdrachtgevers zoals Philips, het Van Gogh Museum en de Koninklijke Porceleyne Fles. Maar ook voor internationale opdrachtgevers als Designers Alliance in China en Koleksiyon in Turkije. Naast zijn werkzaamheden in de creatieve sector gaf hij van 2003-2017 leiding aan de Post Graduate Course Industrial Design op de Koninklijke Academie Beeldende Kunsten Den Haag (thans Master Industrial Design). Sinds 2018 is Jacob actief als educator op de Faculteit Industrial Design Engineering. In zijn aanpak speelt 'designing-by-doing' en het vinden van de eigen positie in het ontwerp-veld een belangrijke rol. Ook internationaal beschikt Jacob over veel ervaring in het ontwerponderwijs zoals bij de Istanbul Technical University en de Hochschule für Technik und Wirtschaft in Berlijn. Jacob exposeerde in tal van musea en galeries. Werk van zijn hand is aangekocht door het Stedelijk Museum Amsterdam.

  • Anouk Beckers

    Anouk Beckers studeerde TXT (textiel) en mode aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam en Sociale Psychologie aan de Universiteit Utrecht. Met haar praktijk ontwikkelt ze methodes voor het ontwerpen, maken en dragen van onze kleding. Haar werk ontstaat vaak door samenwerkingen en presenteert zich via installaties, workshops en publicaties. Anouk initieerde het open source modulaire kledingsysteem JOIN Collective Clothes, dat mensen overal ter wereld uitnodigt om samen te werken aan een collectie kledingonderdelen. Deze collectieve collectie is een doorlopend onderzoek naar mode als sociaal systeem, de relatie tussen de maker en drager van kleding, eigenaarschap en authenticiteit. In het project Booklook versmelt het modetijdschrift met het kledingstuk. Het resultaat is een serie tijdschriften die zich elk laten uitvouwen tot een ander draagbaar kledingstuk. Iedere editie deelt een ander verhaal over de rol van kleding in de levens, culturen en praktijken van verschillende kunstenaars, ontwerpers en schrijvers. Door deze verhalen te delen nodigt Booklook uit om de rol van mode en kleding in de culturele-, sociale-, politieke- en economische context te herzien. Anouks werk is o.a. te zien geweest in Textielmuseum Tilburg, modebiënnale State of Fashion, MAD Brussels, Design Society Shenzhen en Dutch Design Week Eindhoven. Anouk geeft les aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam en is gastdocent bij verschillende kunstacademies in binnen- en buitenland. Ze is ook onderdeel van Warehouse, een collectief en platform dat zich richt op het onderzoeken en delen van alternatieve vormen van mode. In 2023/2024 volgt Anouk een residentie aan de Jan van Eyck Academie in Maastricht.  

  • Jasminka Beganovic

    Jasminka Beganovic is een breed georiënteerde creative producer en fondsenwerver in de cultuursector, op het moment werkzaam bij IDFA. Hiervoor werkte ze als zakelijk leider bij Winters Binnen in Amsterdam-Noord en het International Theatre School (ITS) festival en als persmedewerker bij North Sea Jazz. Ze was lid van de commissies Theater & dans (podia) en Film bij de Rotterdamse Raad voor Kunst en Cultuur en actief binnen verschillende besturen in het theaterveld. Jasminka is gretig consument binnen de film, theater, dans, beeldende kunst en nachtcultuur.

  • Jeroen Beker

    Jeroen Beker (1966) studeerde in 1990 af als leraar geschiedenis en aardrijkskunde aan een lerarenopleiding in Amsterdam. Na het opzetten van Lolamoviola bij de VPRO en diverse filmervaring was hij in 1996 medeoprichter van Motel Films. Sindsdien co-produceerde hij tientallen grote en kleine speelfilms in binnen- en buitenland voor diverse bedrijven. Veel van deze films beleefden wereldwijd hun première van Cannes, Berlijn, Locarno tot Toronto. Hij won 4x het Gouden Kalf voor beste film. Bastide Films en Flinck Film zijn nu zijn productiebedrijven.

  • Dewi Bekker

    Dewi Bekker is in 2013 afgestudeerd aan de Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag op de afdeling mode en textiel. Haar kunstenaarspraktijk beweegt zicht rondom de maakbaarheid van visuele identiteit, het alter ego en de representatie daarvan. Ze onderzoekt dit in kleurrijke totaalinstallaties waarin materiaal en sculptuur in relatie tot het menselijk lichaam centraal staan. Daarnaast maakt ze onderdeel uit van het collectief Das Leben am Haverkamp waarmee ze in 2017 de Dutch Design Award in de categorie mode won. Dewi Bekker haar individuele werk en collectieve werk is o.a. te zien geweest in Centraal Museum Utrecht, Zeeuws Museum, Amsterdam Fashion Week, Le Signe – Centre National du Graphisme (FR) en Bureau Europa.

  • Christine van den Bergh

    Christine van den Bergh werkt sinds 2002 freelance als curator en ontwikkelt tentoonstellingsconcepten die in binnen- en buitenland worden gerealiseerd. In 2014 richtte zij Stichting Bradwolff Projects op, een experimenteel platform voor hedendaagse kunst, met een tentoonstellingsruimte in Amsterdam-Oost. Als artistiek directeur ontwikkelt ze in nauwe samenwerking met kunstenaars, gastcuratoren, diverse kunstinstellingen en onderzoeksinstituten hedendaagse kunstprojecten gericht op artistiek onderzoek. Naast curator en artistiek directeur werkt Van den Bergh ook als zelfstandig adviseur voor kunstenaars met betrekking tot positionering en profilering. Sinds 2014 maakt ze deel uit van de mentorgroep van Cultuur en Ondernemen. Ze werkte samen met Art Affairs, CBK Zuidoost, Stedelijk Museum en is ze betrokken bij het BijlmAIRprogramma. Langere projecten lopen met onderzoekspartners als de Universiteit van Amsterdam en de Gerrit Rietveld Academie.

  • Knut Birkholz

    Knut Birkholz is auteur, vertaler en curator. Hij studeerde architectuur en werkte in architectenbureaus in Canada, Duitsland en Nederland. Hij werkte ook als grafisch ontwerper, architectuurjournalist en kunstcriticus. Zijn niet-literaire teksten werden gepubliceerd in tentoonstellingscatalogi, architectuurtijdschriften, het internet en tentoonstellingen. Hij heeft tevens literair werk gepubliceerd en werkt sinds 2017 als vertaler (Engels/Duits en Nederlands/Duits) o.a. op het gebied van literatuur en voor culturele instellingen. Sinds 2018 is hij programmamanager van het internationale residentieprogramma IAP in Weimar (Duitsland) en was 2019 assistent curator van het kunstinitiatief Manifold Books, Amsterdam.

  • Nahuel Blaton

    Nahuel Blaton is al meer dan twintig jaar actief in de kunstwereld, en in het bijzonder in de muziekwereld. Naast galeriehouder en initiator en producent van uiteenlopende kunstprojecten heeft hij over de hele de hele wereld gewerkt om Nederlandse artiesten en muziekbands te vertegenwoordigen. Onder andere artiesten als: Voicst, C-Mon & Kypski, SKIP&DIE, Ruben Hein, Pink Oculus en Pieter de Graaf. Momenteel is Nahuel naast artiestenmanager actief als bestuurslid van de beroepsvereniging Music Managers Forum Netherlands en is hij actief betrokken bij Taskforce GO!, de werkgroep tegen grensoverschrijdend gedrag en voor meer inclusie en bewustwording binnen de muziekindustrie.

  • Diana Blok

    Diana Blok (1952) is een autodidactische kunstenaar uit Uruguay, vestigde zich in 1974 in Amsterdam. Hier ontwikkelde ze haar praktijk in fotografie en film. Als meertalige diaspora-kunstenaar onderzoekt zij in haar werk de onderwerpen identiteit, geslacht, feminisme, seksuele diversiteit en cultuur met een poëtische en confronterende beeldtaal. Door geënsceneerde fotografie, portretten en film beweegt haar meest recente project van foto's naar het bewegende beeld in de vorm van een interactieve media-installatie. Haar ‘gender fluid’ werk is onlangs geëvolueerd naar een interactieve video-installatie ‘Gender Monologues’, ontwikkeld in samenwerking met interactieve media-ontwerper Pawel Pokutycki; tot nu toe tentoongesteld in Rio de Janeiro, Brasilia en Paramaribo (2016-2018). Naast haar carrière als fotografe gaf ze les aan de fotografie-afdeling van de KABK, gaf ze workshops, lezingen en masterclasses in Europa en in het buitenland. Momenteel is ze gastdocent in de Masters of Photography aan de Universidad Politecnica de Valencia.

  • Dorothy Blokland

    Dorothy Blokland (1985) is theatermaker, spoken word artiest, actrice, host en maakt educatieprogramma’s voor verschillende grote toneelgezelschappen. Het ontwikkelen van nieuwe teksten aan de hand van persoonlijke verhalen is een vorm die Blokland blijft gebruiken in haar werk. Haar werk is interdisciplinair en bevat elementen van theater, film en spoken word. Blokland is naast theatermaker ook creatief producent gespecialiseerd in spoken word.

  • Tessa Boerman

    (Seoul, 1967) Tessa Boerman is documentairemaker, film- en debat programmeur, adviseur en moderator. Zij studeerde in 1993 af aan de Nederlandse Film en Televisie Academie in de richting Documentaire regie. Na haar studie behaalde zij haar propedeuse Film en Televisie Wetenschap aan de Universiteit van Amsterdam, maar brak de studie af om bij de VPRO te gaan werken. Zij werkt als onafhankelijke regisseur en zelfstandig ondernemer en combineert haar makerschap met pleitbezorging voor een sterke publieke (cultuur)sector, autonomie van makers en een inclusieve diversiteit.

  • Marko Bonarius

    is na het voltooien van de studies psychologie en rechten tóch voltijds muzikant geworden. Hij is een veelzijdige contrabassist met ruime ervaring in jazz, klassiek, wereldmuziek, muziek voor theater, dans en film. Bovendien zingt hij regelmatig als lage bas, in klassieke koren, maar ook achtergrondzang in bandjes en in het theater. Met een Finse moeder, een verblijf van zes jaar op Sicilië en veel muzikale ervaringen in het buitenland, voelt hij zich als een vis in het water in de internationale en gemêleerde Amsterdamse muziekscene.

  • Jenny Booms

    Jenny Booms is directeur van de Dutch Academy For Film. Tot en met 2022 werkte zij daarnaast tevens als secretaris drama bij het NPO-fonds. Na een start bij het Mediafonds, heeft ze jarenlang als freelance projectleider en adviseur gewerkt voor opdrachtgevers als Fonds Podiumkunsten, Stichting RPO (regionale omroepen), Netwerk Scenarioschrijvers, Cinekid en EYE.

  • Marley Braaf

    Marley Braaf is een jonge danser, dansdocent en choreograaf uit Amsterdam. Hij studeerde in 2018 af van de dansopleiding aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten (Academie voor Theater en Dans) en behaalde een bachelor in Mediastudies aan de Universiteit van Amsterdam. Sindsdien houdt hij zich bezig met lesgeven en het maken van dans- en theatervoorstellingen. Hij is als freelancer onder andere verbonden aan Theater De Meervaart, de educatieafdeling van Het Nationale Ballet, Theater de Krakeling, Aslan Muziekcentrum en de Academie voor Theater en Dans. Hij richt zich in zijn werk vooral op transculturaliteit en talentontwikkeling van jongeren. Ook werkt hij als artistiek coördinator op de educatieafdeling van ICK Amsterdam.

    Sinds 2019 speelt hij ook bij het nieuwe gezelschap Theatergroep KODAM.  

  • Barbara Bredero

    Barbara Bredero leerde het regisseren op de set. Na haar studie Theater, Film/Televisiewetenschappen werd ze productiehulpje, van productiehulpje werd ze opnameleider, en van opnameleider regieassistente. Daarna begon ze zelf met regisseren van onder andere televisieseries als Meiden van De Wit, Westenwind, Floor Faber en Het klokhuis. Ze was creative director van de dagelijkse tv-serie VRIJland en in Suriname regisseerde ze de Nederlandse-Surinaamse tv-serie Sammy Paramaribo. Haar eerst korte film Liefs uit de Linnaeusstraat, ter nagedachtenis aan Theo van Gogh, verscheen in 2005 en in 2008 volgt haar speelfilmdebuut met jeugdfilm Morrison krijgt een zusje. Bredero initieerde en regisseerde daarna de zeer succesvolle films in de Mees Kees-reeks, Dikkertje Dap en recent haar meest persoonlijke film Taal is zeg maar echt mijn ding. Naast regiewerk was Barbara bestuurslid van de Dutch Directors Guild en jurymember in Cairo International Filmfestival en heeft momenteel zitting in de adviesraad van CineKid en in het bestuur van de Dutch Academy For Film.

  • Catherine van Campen

    Catherine van Campen (1970) woont en werkt in Amsterdam als onafhankelijk filmmaker en regisseur. Na haar studie geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam begon ze haar carrière als regisseur van radiodocumentaires, hoorspelen, documentaires voor televisie en was ze medeoprichter van productiehuis Radiomakersdesmet. Haar radioproducties en films werden veelvuldig (internationaal) bekroond. Daarnaast was Catherine van Campen zes jaar verbonden als adviseur radiodocumentaire en drama en televisiedocumentaire bij het Mediafonds. Ze is momenteel adviseur voor radioproducties bij het NPO-fonds, nadat eerder haar termijn als televisieadviseur was verstreken. Naast het regisseren van documentaires werkt Catherine ook als begeleider of coach van jonge filmmakers.

  • Nilay Ceber

    Nilay Ceber is theatermaker, acteur en talentontwikkelaar bij onder andere DEGASTEN. Ze creëert mogelijkheden voor makers om instellingen aan zich te binden en faciliteert hiermee doorstroming van nieuw talent. Zonder concurrentie, maar om samen verder te komen. Ze heeft een aanstekelijk enthousiasme wat zij inzet voor het vinden en doorontwikkelen van dat nieuwe talent. Zelf maakt ze fysiek poëtische, humoristische en actuele voorstellingen met als rode draad haar eigen mix van politiek en popcultuur.

  • Roomyla Choenni

    Roomyla Choenni is hoofd Strategie en Beleid bij de Bibliotheek van de Universiteit van Amsterdam/Hogeschool van Amsterdam en Allard Pierson. Zij is tevens voorzitter van Nieuwe Vide, een kunstpodium en broedplaats waar experiment en talentontwikkeling centraal staan en 35 kunstenaars hun atelier hebben. Zij was vier jaar adviseur en voorzitter voor het Mondriaanfonds op Beeldende Kunst en Erfgoed. Na het afronden van haar studies politicologie en public information management werkte Roomyla in management consultancy, activistische filantropie en de digitale archiefsector. Haar specialisaties zijn digitale transformatie en dekolonisering in erfgoed. Roomyla coacht vrouwen van kleur in leidinggevende posities op zelfvertrouwen en het omgaan met lastige werksituaties.

  • Cynthia Chua

    Cynthia Chua (1996) is een DJ, producer en multi-instrumentalist onder de artiestennaam XTCYN. Op 16-jarige leeftijd werd ze aangenomen op het Conservatorium van Amsterdam waar ze de opleiding Docent Muziek afrondde. Als artiest heeft ze op veel bekende plekken mogen spelen waaronder Mysteryland, Melkweg, Nationale Opera, en Carré. Hoewel ze haar carrière als klassiek violiste en pianiste begon, speelt ze daarnaast pop, jazz, en dancemuziek als multi-instrumentalist, waaronder viool, piano en synths, drums en percussie, zang, gitaar, basgitaar, en saxofoon. Ze heeft in verschillende orkesten gespeeld als violiste, altvioliste en contrabassiste en toerde daarmee door Europa. Ook is Cynthia actief in het onderwijs waar ze lessen, workshops en lezingen verzorgt. Momenteel is Cynthia docent op het conservatorium van Amsterdam en op de KSH in Hoofddorp. Cynthia is medeoprichter van stichting GIG Haarlemmermeer, een jongerenstichting die elk jaar het talent van kunstzinnige jongeren ontplooit om hen vervolgens met dit ontplooide talent een steentje te laten bijdragen aan lokale goede doelen.

  • Floor Cremers

    Floor Cremers (1992) behaalde haar master International Dramaturgy in 2018. Zij werkt sinds 2015 als freelance producent, dramaturge en zakelijk leider in uiteenlopende genres binnen de podiumkunsten. Als dramaturge is zij verbonden aan onder anderen inclusiedans gezelschap Misiconi, collectief Landmarks en jongeren theatergezelschap Ten Producties. Als programmamaker werkt ze vanuit Platform Aanvang aan verschillende gespreksvormen en contextprogrammering ten behoeve van meer solidariteit in de sector. Naast haar werk als dramaturge, programmamaker en zakelijk leider voor collectief Radicale Gezelligheid is zij als projectadviseur verbonden aan verschillende cultuurfondsen van de gemeente ’s Hertogenbosch.

  • Nick Deroo

    Nick Deroo (Oostende, 1990) is na zijn studies Geschiedenis en Kunstwetenschappen begonnen aan de Mime Opleiding (afgestudeerd 2020). Als performer werkte hij o.a. bij De Gemeenschap, Het Houten Huis, Marte Boneschansker, René Geerlings, Fabián Santarciel de la Quintana. Hij is deel van collectief DeRonde/Deroo dat filmisch immersieve theatervoorstellingen maakt. Ze zijn een cross-over van mime, dans, circus en film. Daarnaast maakt Nick eigen werk waar de vleselijkheid van de mens en het existentialisme centraal staat.

  • Nathanja van Dijk

    Nathanja van Dijk studeerde kunstgeschiedenis en filosofie en werkt als curator, adviseur en (interim) bestuurder in de cultuursector. Tot 2021 was zij directeur van de Kunsthal Rotterdam. Ook is zij medeoprichter van A Tale of a Tub dat zich richt op het stimuleren en ondersteunen van hedendaagse kunst en de relatie met de huidige samenleving.

  • Mirjam Dik

    Mirjam Dik is specialist subsidies bij de provincie Noord-Holland. Tussen 2015 en 2023 werkte ze als directeur van de Association for Visual Arts in Kaapstad, Zuid-Afrika. Ze is kunsthistorica (UvA) en heeft een BA in International Management (HES Amsterdam). Met een mandaat van de Zwitserse kunstraad, Pro Helvetia, heeft Mirjam een verbindingsbureau Zuidelijk Afrika opgezet, voor diverse kunstdisciplines, en in de periode 1998-2007 zo’n vijfhonderd uitwisselingsprojecten gefaciliteerd. Verder heeft ze tussen 2006 en 2009 als directeur van CAPE Africa Platform twee grootschalige biennale tentoonstellingen alsmede kunst-ontwikkelingsprogramma’s voor jongeren georganiseerd, en tussen 2010 en 2013 als programmaleidster Kunst, Cultuur en Erfgoed voor !Khwa ttu San Centre gewerkt.

    Met betrekking tot Amsterdam heeft Mirjam als co-curator het uitwisselingsproject Holland-South Africa Line in Loods 6 (Bagagehal, KNSM) georganiseerd, voor de Foundation for Indian Artist gewerkt (Lijnbaansgracht/Fokke Simonszstraat), en voor Cascoland een rol gespeeld in het FIFA Wereldcupproject Cascoland Mafikeng.

  • Danka van Dodewaard

    Danka van Dodewaard is zo’n 20 jaar werkzaam in de culturele sector. Begonnen als (creatief) producent, heeft ze zich vervolgens ontwikkeld tot muziekprogrammeur voor diverse podia (RASA, MELKWEG, KORZO) en festivals. Sinds 2017 is ze artistiek en algemeen directeur van Amsterdam Roots Festival. Onder haar leiding heeft Amsterdam Roots Festival een belangrijke transitie van muziekfestival naar een multidisciplinair festival ondergaan en organiseert Amsterdam Roots sinds 2022 ook diverse activiteiten in Amsterdam Zuidoost.

  • Joanna van Dorp

    Joanna van Dorp (1979) is geboren en getogen in Amsterdam. Zij is directeur van Stichting Buitenplaats Doornburgh, een voormalig klooster bij Utrecht wat sinds 2019 een kunstpodium is met tentoonstellingen en drie residentie-appartementen voor kunstenaars en wetenschappers. Doornburgh is een bijzondere erfgoed-locatie met tien rijksmonumenten van de 17e tot de 20e eeuw. Joanna werkte eerder adviseur voor de herontwikkeling van monumentaal erfgoed in heel het land. Daarvoor werkte zij bij de Westergasfabriek in Amsterdam aan de culturele events en bij het MC Theater aan de multidisciplinaire programmering. Ook heeft zij vele jaren als freelancer bij diverse culturele festivals en instellingen gewerkt als producent en programmeur.

  • Suzan Drummen

    Suzan Drummen is beeldend kunstenaar. Na een werkperiode op de Rijksacademie lag de nadruk op schilderkunst en opdrachten in de openbare ruimte. Momenteel maakt ze vooral grote vloerinstallaties met glimmende materialen, waarbij soms wordt samengewerkt met dansers en zangers. Het oeuvre is ambivalent en pingpongt heen en weer tussen aantrekken en afstoten. In recente korte films speelt ook humor een rol. De installaties worden wereldwijd geëxposeerd. Werk is opgenomen in diverse museale collecties, zoals Stedelijk Museum Amsterdam, Museum Boijmans van Beuningen, Bonnefanten museum. Naast haar kunstenaarspraktijk deed ze commissiewerkzaamheden en organiseerde en cureerde ze tentoonstellingen. Als docent beeldende kunst was ze verbonden aan o.a. Gerrit Rietveld academie en de Koninklijke Academie in Den Haag. Op Academie Minerva in Groningen initieerde ze buitenlandse samenwerkingen met o.a. New Castle en Hanoi en is ze momenteel behalve docent ook nauw betrokken bij beleid en curriculumherzieningen.

  • Moritz Ebinger

    Moritz Ebinger is een wereldwijd actieve en autonome beeldende kunstenaar van Zwitserse origine die voornamelijk hier werkt. Internationaal gewaardeerd door musea, fondsen, kunstenaarsinitiatieven en collega’s. Hoewel zijn werk voortkomt uit een onophoudelijke fantasie en de drang om te maken, is zijn echte drijfveer idealisme: zijn werk draait om het delen van zowel materieel als immateriële waardes.

  • Luc van Esch

    Luc van Esch heeft een jarenlange ervaring in uiteenlopende rollen in performance, dansvoorstellingen en (fysieke)theatervoorstellingen, uiteenlopend van theatertechnicus tot fysiek acteur tot choreograaf. Zijn expertise en specialisme ligt in het in artistieke processen verbanden leggen tussen disciplines en verbindingen tot stand brengen tussen verschillende werelden, culturen en kunstvormen. Hij heeft gestudeerd aan de mimeschool in Amsterdam (1996)en Dasarts, Master of Theatre (2008), beide in Amsterdam. Als acteur met een duidelijk fysieke inslag werkte hij met vele theatermakers en in veelsoortige disciplines in binnen- en buitenland. Sinds 2012 is hij betrokken als Regisseur en Dramaturg bij circusgezelschap Tall Tales Company in Rotterdam. Sinds 2014 is hij als fysieke speler, docent en gastregisseur betrokken bij de Jakop Ahlbom Company.

  • Fleur Feringa

    Fleur Feringa (1988) is mede-oprichter van Galerie Fleur & Wouter en gespecialiseerd in het opzetten en inrichten van tentoonstellingen en kunstmanifestaties en het actief verkopen van kunstwerken. Vanwege haar achtergrond in de modewereld heeft zij naast hedendaagse kunst een bijzondere interesse in textiel, mode, design en een cross-over binnen deze media. Daarnaast is Fleur actief binnen de Nederlandse Galerie Associatie en lid van de selectiecommissie van KunstRAI.

  • Sjaan Flikweert

    Sjaan Flikweert is interdisciplinair podiumkunstenaar. Ze maakt spoken word, muziek, dans, theater en film. Ze is al ruim 12 jaar actief podiumkunstenaar in binnen- en buitenland. Ze was te lezen in de bloemlezing HARD OP en ze is in Tirade gepubliceerd. Ze heeft o.a. voor AYA, de Gasten, Poetry Circle, Bühnenbiest, Rover company, Silbersee, Nanoek en Dox gewerkt. Ze heeft de audiovisuele dichtbundels ergens thuis en de ruimte ertussen (Nominatie Lonely Wolf Festival en NPF) en De werkelijkheid heeft mij niet nodig (geselecteerd voor NFF en NPF) gemaakt. Ze organiseert BYMEKAAR, een twee maandelijks podium voor improvisatie in Splendor Amsterdam.

  • Wendeline Flores

    Wendeline Flores (1989) is conservator Caribische culturen en koloniale geschiedenis bij het Nationaal Museum van Wereldculturen. Ook is zij bestuurslid van het Nationaal instituut Nederlands slavernijverleden en erfenis. Wendeline Flores is historica van opleiding en werkt op het snijvlak van geschiedenis, kunst en cultuur, met een focus op kolonialisme en de doorwerking daarvan. Ze is curator van de tentoonstelling Onze Koloniale Erfenis (2022) in het Tropenmuseum. In 2023 verschijnt een publicatie met dezelfde titel.

  • Janina Frye

    Janina Frye is beeldend kunstenaar en maakt sculpturen en installaties. Ze is geboren in Duitsland in 1987. In 2014 behaalde ze haar Bachelor Beeldende Kunst aan AKV St. Joost 'sHertogenbosch en in 2021 haar Master aan het Royal College of Art, Londen. In 2020 was ze deelnemer aan het EKWC in Oisterwijk. Haar werk was onder ander te zien in solo- en groepstentoonstellingen in Arti et Amicitae, Amsterdam, First Site, Colchester, Old Operation Theatre Museum, Londen, Onomatopee, Eindhoven, P/////AKT, Amsterdam, het Stedelijk Museum, 's- Hertogenbosch, de Saatchi Gallery, Londen, Kunstverein Friedrichshafen, Landesmuseum Mainz en in de South London Gallery.

  • Olga Ganzha

    Olga Ganzha is een multimedia- en grafisch kunstenaar gevestigd in Amsterdam. Olga behaalde in 2012 haar master Taal- en Letterkunde aan de Staatsuniversiteit van Volgograd (RU) en haar bachelor Grafisch Ontwerp aan de kunstacademie St.Joost in 's-Hertogenbosch (NL). Tegenwoordig werkt Olga aan autonome projecten op het gebied van kunst, ontwerp en onderzoek. Ze nam deel aan een aantal tentoonstellingen en groepsprojecten in Europa, Afrika en voormalige Sovjetlanden. Sinds 2013 werkt Olga mee aan het community art project The Bookstore in Amsterdam West en Nieuw West.

  • Nicole Geertruida

    Nicole Geertruida, opgeleid als danseres aan de Amsterdamse Hogeschool voor de kunsten is momenteel werkzaam als assistent- choreograaf aan de zijde van Alida Dors, Theater Rotterdam. Hiernaast ondersteunt en coacht zij als dansdramaturg jonge makers. Met haar achtergrond als performer, choreograaf, productieleider, dansdocent en haar kennis van hedendaagse dans en hip-hop, weet zij via verschillende invalshoeken input te leveren aan een creatieproces.

  • Rachella Groen

    Rachella is vanaf 2009 actief in de Amsterdamse (o.a) nachtcultuur waar zij haar eigen evenementen organiseert en een muzikale (queer) gemeenschap samenbrengt. Dit onder de naam Rachel Green en Zohar. In 2018 ging ze in samenwerking met Fonds Cultuurparticipatie een ontwikkelingstraject aan waarin ze zich kon ontwikkelen tot producer/geluidskunstenaar. Dit liep tot 2019 en sindsdien werkt ze gestaagd aan een succesvolle dj/ producer carrière. Rachella is sinds begin 2021 één van de initiatiefnemers van online radiostation Echobox, dat behalve radio ook een platform wil zijn dat zich richt op de ontwikkeling van de Amsterdamse creatieve scene. Daarnaast zet ze zich over de jaren regelmatig in als ondersteunende factor bij de ontwikkeling van makers, zoals de wxmns series voor Operator in Rotterdam waar ze vrouwen uitnodigt om te praten over hun creatief, zakelijk en persoonlijk proces.

  • Mirte Hartland

    Mirte Hartland (zij/haar) is singersong-dichter, coach, antropoloog en programmamaker. Met een combinatie van spoken word en muziek speelt zij op uiteenlopende podia en in theaters door heel Nederland. Ze coacht jonge dichters bij Poetry Circle, het platform voor talentontwikkeling van spoken word en houdt zich bezig met het professionaliseren van deze kunstvorm. Ook is ze sinds 2023 onderdeel van het programmateam van Theater Bellevue. Voor kunstenaarsnetwerk de Vrolijkheid ontwikkelde ze meerdere kunstprojecten met en voor jonge bewoners van asielzoekerscentra. Al haar werk is community based, wat wil zeggen dat vragen als: over wie gaat dit, voor wie is dit bedoeld en is die groep onderdeel van wat er gemaakt wordt, net zo belangrijk zijn als de artistieke missie en persoonlijke noodzaak van een maker.

  • Aiman Hassani

    Aiman Hassani (1988) is filmmaker, diversiteit & inclusie expert en talentontwikkelaar & scout. Deze drie werkzaamheden komen in al zijn projecten terug. Naast zijn werkzaamheden als zelfstandig filmmaker en directeur van de culturele organisatie wedowe, zet Aiman zich in het bijzonder in voor de ontwikkeling van (potentiële) talenten met diverse sociaal-economische achtergrond, die niet vanzelfsprekend hun weg naar het beroepspraktijk weten te vinden. En voor het bij elkaar brengen van professionals en de film- en audiovisuele sector, met een nadruk op het vergroten van diversiteit en inclusie in de sector. Bovendien is Aiman lid van meerdere beoordelings- en selectiecommissies en adviesraden, onder meer in het (kunstvak)onderwijs en sinds het najaar van 2022 bestuurslid van Kunsten ’92.

  • Ka-Tjun Hau

    Ka-Tjun Hau (1990) is een curator en programmamaker uit Amsterdam. Hij is momenteel onderdeel van de Curatorial Research Fellowship bij de Appel, en nam in 2022 deel aan het Curatorial Programme. Binnen zijn praktijk is hij geïnteresseerd in de dynamieken die een collectief bewustzijn vormen, en onderzoekt hij de verborgen draden die ons verbinden met plaatsen, mensen en verhalen. Ka-Tjun heeft een achtergrond in mode en mediawetenschappen. Hij volgde een traineeship bij Foam in 2017, en was tussen 2018 en 2022 werkzaam als cultuurverkenner voor het Amsterdams Fonds voor de Kunst. Daarnaast was hij de afgelopen jaren actief als beeldredacteur voor Hard//hoofd en programmacoördinator bij We Are Public.

  • Luuk Heezen

    Luuk Heezen (1985) is freelance presentator en programmamaker. Hij maakt diverse podcasts over beeldende kunst: voor musea bij tentoonstellingen, voor de Gemeente Utrecht over kunst in de openbare ruimte, en de podcast Kunst is Lang, waarvoor hij iedere week een hedendaags kunstenaar interviewt. Daarnaast modereert hij bijeenkomsten in de culturele sector, en maakt en presenteert hij video's - onder meer voor musea, Museumkaart en de Gerrit Rietveld Academie.

  • Wouter van Herwaarden

    Wouter van Herwaarden. Als mede-oprichter van Galerie Fleur & Wouter kent Wouter van Herwaarden de kunstwereld goed. Zijn favoriete deel van het vak is het samen met jonge kunstenaars uitstippelen van hun carrièreplan. Binnen de galerie focust hij zich daarnaast op het schrijven van tentoonstellingsteksten, persberichten en het maken van kunstenaarsboeken, iets waar zijn achtergrond als kunsthistoricus goed van pas komt. Ook maakt hij als gastcurator tentoonstellingen, bijvoorbeeld voor Museum Tot Zover in Amsterdam. Wouter werkte voorheen al drie jaar voor het Amsterdams Fonds voor de Kunst als Cultuurverkenner Oost en gaf les op meerdere kunstacademies.

  • Maureen Ho

    Maureen Ho (1969) maakt sinds 2014 deel uit van het programmateam van het Pluk de Nacht Openlucht Filmfestival. Zij adviseert bij het NPO-fonds over documentaire en audio. Zij maakte deel uit van de selectiecommissie Documentaire van Meestervertellers, een initiatief van Stichting Verhalende Journalistiek; van 2019 tot 2022 was zij voorzitter van deze commissie. In 2021 was Maureen adviseur voor Film, Fast & Furious, een tijdelijke regeling van het Filmfonds. Eerder deed zij voorselecties voor IDFA en IDFA DocLab, en werkte zij voor Mediafonds, Sandberg Instituut en Rijksakademie van beeldende kunsten.

  • Juliette Jongma

    Juliette Jongma was van 2014 tot 2018 directeur van galerie Juliette Jongma en heeft een internationaal programma opgezet. In samenwerking met het naastgelegen Kunstverein is het Spring Performance festival (SPF) ontwikkeld en een samenwerking met muzikanten tot stand gekomen. Jongma heeft lesgegeven (o.a Gerrit Rietveld Akademie, Sandberg Instituut), aan commissies deelgenomen (o.a Mondriaan Fonds, Van AbbeMuseum) en bestuurlijke functies verricht (o.a Foam, Niet de Kunstvlaai). Momenteel werkt zij als free-lance curator, schrijver en adviseur.

  • Jolanda Keurentjes

    is adviseur, fondsenwerver, pr-medewerker en auteur in kunst en cultuur, met als specialisaties dans en cultuurparticipatie. Haar bijzondere interessegebieden zijn werelddans, inclusiedans, community arts en wereldmuziek. Na een opleiding tot docent beeldende kunst heeft zij zich als projectleider op diverse terreinen van kunst en cultuur ingezet. Jolanda schrijft onder andere voor Dans Magazine en werkte bij Festival Springdance, Wereldculturencentrum RASA, Dansserver, LCA en Kunstfactor, waar zij voorstellingen en festivals programmeerde, en expertmeetings en publicaties verzorgde. Zij schreef het boek ‘Utrera del Norte’ over 25 jaar flamenco in Utrecht en samen met Joop Oonk ‘Unload to Upload’ over inclusiedans. Zij had zitting in verschillende gemeentelijke culturele adviescommissies in Utrecht, Rotterdam en Tilburg en is lid van de commissie amateurkunst bij Cultuurschakel in Den Haag. Momenteel is zij projectleider bij Indiaas koor Zangam in Den Haag en zakelijk leider bij Beeldend Danstheater Telder in Arnhem.

  • Yuki Kho

    Yuki Kho (1991) is een geboren en getogen Amsterdammer. Opgeleid als politicoloog aan de Universiteit van Amsterdam en altijd werkzaam geweest in de culturele sector. Als communicatiestrateeg, kunstjournalist, curator en moderator. Ze werkt momenteel als samensteller van VPRO Nooit Meer Slapen op Radio 1 en presenteert met Heske ten Cate de podcast Naakt op een Kleedje over vrouwelijke kunstenaars. Daarnaast is ze de helft van Kunst Kijken, een adviesbureau voor culturele instellingen.

  • Anouk van Klaveren

    Anouk van Klaveren (1991) is opgeleid aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag en het Sandberg Instituut Amsterdam. Ze onderzoekt de mythische en affectieve kracht van objecten en kostuums. Middels performances en locatie specifieke interventies analyseert ze de mysterieuze voorwaarden waaronder voorwerpen symbolische betekenis krijgen en onderdeel worden van een collectieve identiteit. Met haar werk onderzoekt ze de absurde logica die ten grondslag ligt aan religieuze symboliek, mode en consumenten cult. Ze ontwikkelde haar werk verder via diverse samenwerkingen met onder andere het Zeeuws Museum, De Fabriek Eindhoven, Zuiderzeemuseum en FashionClash Festival. Haar werken zijn vertegenwoordigd in collecties van het Centraal Museum, Kunstlinie Almere Flevoland en het Zeeuws Museum. Ook is ze onderdeel van het collectief Das Leben am Haverkamp dat ze in 2014 oprichtte met Dewi Bekker, Gino Anthonisse en Christa van der Meer. In hun atelier – een voormalige galerie – creëren ze een platform voor gelijkgestemde kunstenaars om hun gedeelde interesses te verkennen: alter ego’s, rituelen en transformatie.

  • Takako Kondo

    Takako Kondo is promovenda aan de Universiteit Leiden, en international collaborative researcher aan het International Research Center for Japanese Studies (Nichibunken), Kyoto, Japan. Haar onderzoek, Art beyond Japan: Contemporary Art in the Politics of Translation, is een theoretische analyse van de kennisproductie met betrekking tot hedendaagse kunst uit Japan vanaf de 1950s. Zij is tevens de eigenaar van Bureau Takako Kondo, een cultureel intermediair bureau op het gebied van kunst, taal en wetenschap omtrent Japan. Kondo studeerde toegepaste kunst aan de Tokyo University of the Arts, en heeft een MFA. Ook studeerde zij in Kunstgeschiedenis (Drs.) en Kunstwetenschappen (MA, cum laude) af aan de Universiteit van Amsterdam.

  • Kim Kooiman

    Kim Kooiman is als dramaturg verbonden aan Duda Paiva Company (poppen & dans). Zij werkt als schrijver, conceptontwikkelaar, adviseur en fondsenwerver voor uiteenlopende makers binnen de podiumkunsten. Van 2003 t/m 2016 was zij allround programmeur bij de Stadsschouwburg Utrecht. De afgelopen zes jaar was zij Adviseur Theater & Festivals bij het Fonds Podiumkunsten. Kim studeerde Theatervormgeving, Theaterwetenschappen, Cultuurbeleid en Landschapsinrichting. 

  • Liesbeth Kruyt

    Liesbeth Kruyt is ruim veertig jaar werkzaam in de podiumkunsten, met name voor opera, aan de productionele, plannings- en programmeringskant. Bij De Nationale Opera was zij onder andere hoofd planning en artistiek coördinator van het Opera Forward Festival. Sinds 2021 richt ze zich meer op tekstredactie van beleidsplannen, speeches, artistieke concepten etc. Ze breekt graag een lans voor (podium-)kunst met een maatschappelijke drive, of het nou over Groningen gaat, over het klimaat, over diaspora, over toeslagen.

  • Katrijn Kuypers

    Katrijn Kuypers studeerde Muziekwetenschap aan de Universiteit Utrecht en ontwikkelde zich tot kenner van het Nederlandse koorleven. Voor De Concertzender Nederland maakte zij radioprogramma's over koren, blaasorkesten en andere (amateur)muziek. Voor stichting ZIMIHC werkte zij als muziekconsulent en cultuurcoördinator in de provincie Utrecht. Tegenwoordig is zij huismeester in de Utrechtse Pieterskerk en ambtelijk secretaris van het Provinciaal Utrechts Genootschap. Als zelfstandig ondernemer begeleid ze culturele projecten en werft daarvoor ook fondsen. In haar vrije tijd is Kuypers programmeur voor de kamerkoor-serie in de Pieterskerk, bestuurslid van de Vrienden van het Gregoriaans en vanuit haar belangstelling voor geschiedenis produceert zij historisch verantwoorde stripboeken voor stichting De Inktpot.   

  • Isabel M. Lamberti

    Isabel M. Lamberti (1987) studeerde film- en visuele cultuur aan de UvA en regie aan de NYU en de Nederlandse filmacademie. Haar eerdere korte films zijn geselecteerd op mening filmfestival en vielen geregeld in de prijzen. ‘La Última Primavera’, Isabel’s eerste speelfilm, ging in première in Cannes en San Sebastián waar zij tevens, als eerste Nederlander, de prestigieuze ‘new director’ award in ontvangst mocht nemen.

  • Kelsey Lampe

    Kelsey Lampe is cultureel ondernemer en projectleider in de kunsten. Sinds haar studie aan de Academie voor Theater en Dans, produceert zij maatschappelijk urgente projecten binnen de muziek en de podiumkunsten. Zij is momenteel freelancer en was onder andere van 2019 tot 2023 werkzaam bij Paradiso Melkweg Productiehuis. Zij werkte hier aan cross-over muziekproducties met makers zoals Nineties Productions, platform rosetta., Anne-Fay, Lionstorm, Chagall en Saman Amini. Daarnaast heeft zij projecten geleid zoals de jongerenvoorstellingen ‘Wie is baas?’ en ‘Fok me hokje’ van Studio 52nd. Kelsey is goed op de hoogte van de zakelijke en organisatorische aspecten van het kunstenaarschap, met de nadruk op jonge makers in de muziek en de podiumkunsten.

  • Karen Lancel

    Karen Lancel werkt interdisciplinair op het snijvlak van kunst, wetenschap en technologie. Haar werk gaat over hoe binnen de digitaal genetwerkte samenleving, onze emotionele ervaring van lichamelijkheid, privacy, intimiteit en samenzijn verandert. Binnen het kunstenaars-duo met Hermen Maat (Lancel/Maat) ontwikkelt zij interactieve performances, installaties en ontmoetingsplekken, die internationaal worden gepresenteerd, op o.a. Venice Biennale 2015, Ars Electronica Festival, Stedelijk museum Amsterdam, Waag Society, LIMA Amsterdam, ISEA Hongkong, National Museum of China. Op basis van haar Artistic Research promoveert zijn in 2023 aan de TU Delft - Participatory Systems Lab.

  • Damani Leidsman

    (1989) is performer, maker en consultant. Als vocalist/songwriter is hij verbonden aan projecten Mushroom Mosis en PaPa GoNi, hiernaast is hij mede-oprichter en bestuurslid van CLOUD/Danslab, een platform voor onderzoek naar beweging en performance. Hij doet momenteel onderzoek naar bewegingsesthetiek uit West-Afrika en rituelen uit de Afrikaanse diaspora in het Caribisch gebied en Brazilië. In zijn werk als consultant houdt hij zich vooral bezig met diversiteit, het makersklimaat, talentontwikkeling en community building. Sinds 2018 is Damani projectleider voor community arts bij het Laaktheater in Den Haag.

     

  • Jacob Lekkerkerker

    Jacob Lekkerkerker was organist van de Oude Kerk te Amsterdam van 2007 tot 2023. Als curator muziek ontwikkelde hij in de Oude Kerk een nieuwe traditie van ruimtelijke, met onder andere Nicolas Jaar, Zeno van den Broek, Claire M Singer, Maria W Horn, Herman Kolgen. In 2022 componeerde hij de klankinstallatie Spiraling into Infinity, bij het gelijknamige lichtkunstwerk van Children of the Light in MU Hybrid Art House in Eindhoven, een ambient soundtrack.

  • Ramon de Lima

    Ramon de Lima (he/him, 1992) is freelance programmamaker en creatief producent met ruime ervaring en expertise in de muziek- en cultuursector. Zijn grote liefde ligt bij de nachtcultuur. Hij schrijft artikelen, maakt culturele programma's en produceert onder andere muziekevenementen en video’s. Van 2020 tot 2023 was hij voorzitter van Stichting N8BM A’DAM. De afgelopen jaren werd hij vaak gevraagd om advies, met name op het kunst- en cultuurbeleid in Amsterdam over onderwerpen als muziekcultuur, inclusie, diversiteit, (sociale)veiligheid, evenementen en nachtcultuur.

  • Ingrid Lochem

    Ingrid Lochem (1948) bracht haar jeugd door op Curaçao en woont sinds haar vijftiende in Nederland. Ze werkte als uitvoerend producent voor Belbo Film Productions. Ze was hier betrokken bij de productie van zowel documentaires als drama. Ze was uitvoerend producent van producties als: De Bezetting (NOS), Achter Slot en Grendel (NCRV), In de Ban van de Revolutie (NOS), De Legende van de Bokkenrijders (KRO) en Vincent & Theo. Na een verblijf van tien jaar op Curaçao (1996-2006) werkte ze voor AT5 en was ze betrokken bij de productie van documentaires van Ida Does over Anton de Kom en Derek Walcott.

  • Canan Marasligil

    Canan Marasligil (zij/hen) is een feministisch schrijver, literair vertaler, kunstenaar, redacteur en programmamaker, wier beroepspraktijk reikt van performance tot het maken van podcasts. Canan werkt in het Engels, Frans, Turks, Nederlands en zo nu en dan in het Spaans en is actief op het gebied van literatuur, comics, cultuurkritiek en kunst. Zij is sinds 2018 programmamaker voor het Read My World Festival in Amsterdam en was tussen 2018-2022 adviseur bij de Nederlandse Letteren fonds. Hen schrijf- en kunstpraktijk zijn multidisciplinair en meertalig, met aandacht aan collectieve praktijken.

  • Charlott Markus

    Charlott Markus is een Zweedse beeldend kunstenaar gevestigd in Amsterdam (NL). Begonnen als universitair student psychologie en theologie in Lund (SE), vervolgde Markus haar kunstopleiding die haar via Kopenhagen naar Amsterdam bracht. Markus studeerde in 2007 af aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam en sindsdien is haar werk te zien geweest in talrijke solo- en groepstentoonstellingen in heel Nederland en daarbuiten. Charlott's praktijk richt zich op het tussenliggende en het emotioneel verborgene waar verborgen structuren en het beoefenen van het werkelijke zien een grote rol spelen. Met een intersectionele kijk op de samenleving laveert ze tussen het poëtische en het confronterende. Naast haar werk als beeldend kunstenaar werkt Charlott Markus als mentor, doet ze fotoopdrachten en organiseert ze evenementen en tentoonstellingen met thema's die dicht bij haar eigen kunstenaarspraktijk liggen.

  • Maan Meelker

    Maan Meelker is redacteur en podcasthost bij Cineville. Daarnaast is ze werkzaam als freelance schrijver, spreker en researcher in de film- en kunstsector. Ze studeerde wijsbegeerte en kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam en voltooide er de onderzoeksmaster culturele analyse met een specialisatie in hedendaagse filosofie en film. Tijdens haar studies werkte ze als galeriemedewerker en was ze als schrijver en programmamaker actief bij verschillende organisaties die gericht zijn op het stimuleren van cultuurbezoek onder jongeren, waaronder Museumnacht, SSBA Salon (ITA) en Subbacultcha.

  • Moniek Mewafi

    Moniek is programmamaker en projectmanager. Momenteel is ze programmeur popcultuur en maatschappij bij de Melkweg. In deze functie helpt ze organisaties en individuen met het opzetten van nieuwe projecten en programma’s. Moniek heeft veel ervaring in het maken van programma’s voor maatschappelijke instellingen en de culturele sector. Ze richt zich voornamelijk op maatschappelijk reflecterende programma’s, waarbij de nadruk ligt op diversiteit en inclusie. Ze heeft o.a. gewerkt bij United Nations en IDFA.

  • Hester Mol

    Hester Mol studeerde Cultuur & Beleid en werkt ruim twintig jaar als marketing & communicatie professional en projectleider in de kunst- en cultuursector. Als leidinggevende, uitvoerder en/of adviseur voor onder andere Het Theaterfestival, Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten, Theatergroep Hollandia, Made in da Shade, MC Theater, Calefax, Ragazze Quartet en kamermuziekfestival September Me. Sinds 2019 is zij Hoofd Communicatie & Marketing van de Nederlandse Filmacademie. Ze praat daarnaast inhoudelijk en zakelijk graag mee in de ontwikkeling van strategische (on-en offline) communicatiestrategieën en formats voor het bereiken van nieuwe doelgroepen of publiek.

  • Julia van Mourik

    Julia van Mourik is redacteur en programmamaker. Als directeur van The One Minutes Foundation geeft zij leiding aan het platform voor experimentele videokunst dat nauw samenwerkt met diverse instellingen voor kunsteducatie in Nederland en internationaal. En als directeur van Lost & Found leidt ze de kunstenaarssalons: een eclectische mix van beeldende kunst, video, performance, outsider art, amateurkunst, muziek, literatuur, vormgeving, wetenschap en meer. Ze is lid van de Raad van Toezicht van CREA, lid van de Adviescommissie Meerjarenbeleidsplan Kunst en Cultuur Den Haag 2025-2028 en voorzitter van de Adviescommissie Projectsubsidies Cultuur van de gemeente Utrecht.

  • Herman van den Muijsenberg

    Herman van den Muijsenberg werkt als programmamaker, adviseur en projectleider met beeldende- en podiumkunsten. In zijn eigen kunstpraktijk ontwikkelt Herman experimentele composities en geluidssculpturen. Hij studeerde Algemene Cultuurwetenschappen aan de Radboud Universiteit Nijmegen en New Media & Digital Culture aan de Universiteit van Utrecht. Sinds 2010 is hij actief bij presentatie instelling Extrapool in Nijmegen. Daar werkt hij als programmeur en is zo verantwoordelijk voor het experimentele kunstprogramma dat er wordt gepresenteerd. Als freelancer ontwikkelt hij multidisciplinair programma voor diverse musea, podia en festivals. Hij adviseerde bij verschillende cultuurfondsen en deed onderzoek naar publieksbeleving op festivals. 

  • Mirella Muroni

    Mirella Muroni (1967) ging na haar middelbare school naar de Sociale Academie waar ze afstudeerde met een korte film. Na twee jaar te hebben gewerkt met jongeren in de Amsterdamse Bijlmermeer, begint ze haar opleiding tot regisseur en scenarioschrijver aan de filmacademie in Amsterdam. Tijdens haar studie maakt ze vijf korte films en studeert af in 1995. Na haar studie werkt ze voor soapfabriek Novalis, regisseert verschillende theatervoorstellingen, werkt als artistiek coördinator bij een non-profit instelling, werkt aan een serie voor televisie, schrijft scenario’s, twee jeugdboeken en een roman. Mirella ontwikkelt een eigen handschrift gebaseerd op alternative storytelling. Zowel op schrijf- als op filmgebied heeft Mirella een voorliefde voor cross-overs tussen verschillende filmgenres en verschillende kunstdisciplines. Haar nieuwste korte film, filmgedicht IK BEN (2018), wordt thans vertoond in het Amsterdamse museum Tot Zover. Mirella is sinds 2016 actief in de werkgroep Diversiteit van de Dutch Directors Guild.

  • Yacine N’diaye

    Yacine N’diaye (1988) studeerde Kunstbeleid- en Management en Advies en Verandermanagement. Hierna werkte zij voor verschillende culturele organisaties en festivals zoals GRAP, het Compagnietheater, Subbacultcha, Into the Great Wide Open en de Melkweg. Momenteel coördineert zij het Normafonds die zich inzetten ter bescherming van de naburige rechten van uitvoerend kunstenaars. Daarnaast werkt zij bij Mensen Maken Amsterdam, de overkoepelende stichting van buurtfondsen voor en door de verschillende buurten van Amsterdam. Hier zet zij zich in voor initiatieven die een bijdrage leveren aan een mooiere, groenere, meer veilige, kleurrijke of schonere buurt. Ze is verantwoordelijk voor de regie en aansturing procedures van de buurtfondsen. 

  • Dorothé Orczyk

    Dorothé Orczyk werkt als curator in hedendaagse kunst en is promovenda aan de UvA. Momenteel werkt zij aan het curatorial en promotieonderzoeksproject 'Performance Art as Female Resistance'. In dit project onderzoekt Orczyk hoe performancekunst werd en wordt gebruikt als een vorm van (politiek) verzet door Poolse vrouwelijke kunstenaars die hun praktijk begonnen tijdens de Poolse Volksrepubliek (1952-1989) en deze voortzetten na de val van de Muur. Orczyk werkte eerder onder andere als gallery director bij Ellen de Bruijne PROJECTS en was mede-oprichter en curator van de tentoonstellingsruimte ROZENSTRAAT - a rose is a rose is a rose in Amsterdam. Haar interesse als curator gaat uit naar performancekunst met een focus op sociaal geëngageerde en feministische kunstpraktijken.

  • Zeynep Ozkaya

    Zeynep Ozkaya is documentairemaker en heeft Theaterwetenschap (UvA) gestudeerd met als specialisatie Mediakunde. Naast een aantal bekroonde documentaires, is ze als schrijver en researcher betrokken geweest bij verschillende publicaties rondom multiculturele thema’s zoals Wanneer zijn we eindelijk Amsterdams?

  • Tomáš de Paauw

    Naast spoken word artiest (Tomashii) organiseert Tomáš podia en programma’s voor woordkunst door heel Rotterdam. Afwisselend tussen intieme locaties, theaterzalen en festival podia biedt hij opkomend talent een podium en belicht hij de stad op vernieuwende wijze. Tomáš is medeoprichter van stichting Spraakuhloos en organisator van festival 010 SAYS IT ALL, dat in 2017 de Doro Siepelprijs ontving. In 2013 won hij de Rotterdamse Poetry Slam en in 2018 verscheen zijn bundel ZwartWitte Paauw. Momenteel werkt hij samen met het Luxor Theater om spoken word in het theater verder te ontwikkelen. Daarbij streeft hij ernaar om verbinding te blijven creëren en tussen mensen en samenwerkingen aan te gaan die Nederlanders verenigd. 

  • Vanesa Abajo Pérez

    (1979) is schrijver, regisseur en digital creative. Ze studeerde Filmwetenschappen aan de Complutense universiteit in Madrid. Aan de HKU behaalde ze een European Media Master of Arts waarbij ze de narratieve kruising tussen film en interactieve media onderzocht. Ze heeft een achtergrond als fotograaf en heeft langere tijd in de reclamesector gewerkt voordat ze de aandacht besloot te richten op haar (film)producties. Abajo Pérez is geïntrigeerd door het thema identiteit. Haar werk wordt door anderen vaak omschreven als poëtisch. Aan de IDFAcademy ontwikkelde ze in 2017 haar meest recente documentaire project.

  • Rosa Peters

    Rosa Peters studeerde in 2007 af als theatermaker en -docent aan de Toneelacademie Maastricht. Sindsdien werkt ze als freelance regisseur en in 2014 richtte zij RAAF muziektheater op, gevestigd in Rotterdam. Ze was eerst jarenlang als coördinator van de KinderParade ingezet. En nu geeft ze (naast het regisseren) parttime dramales op het Montessori Lyceum Amsterdam.

  • Esther Polak

    Esther Polak werkt met Ivar van Bekkum samen als het kunstenaars-duo PolakVanBekkum. Hun werk richt zich op landschap en mobiliteit. Geworteld in de geschiedenis van de Nederlandse realistische landschapsverbeelding, omarmen ze nieuwe technologieën om uitdrukking te geven aan persoonlijke ervaringen van de  het stedelijke en landschap en het platteland. Hun projecten zijn vaak gebaseerd op samenwerking met deelnemers, of dat nu mensen, objecten of zelfs zonnestralen zijn. Recentelijk hebben ze twee autobiografische films gemaakt. Ze hebben internationaal gewerkt en tentoongesteld, bijvoorbeeld op IDFA, Visions du Réel, Berlinale forum, Transmediale Berlin, Ars Electronica Linz, ISEA Istanbul, ZKM Karlsruhe, Philadelphia Percent for Art programma en IMAL Brussel. In Nederland exposeerden ze onder andere bij Museum De Oude Kerk, galerie dudokdegroot, galerie Upstream, OEROL en de IJssel-biënnale 2021. 

  • Fabienne Rachmadiev

    Fabienne Rachmadiev is schrijver en kunsthistoricus. Ze is promovendus op het NWO Vidi project Sublime Imperfections aan de Amsterdam School for Cultural Analysis (Universiteit van Amsterdam). Haar promotieonderzoek gaat over temporaliteiten van historische en ecologische destructie en overblijfselen in kunst uit de voormalige Sovjet-Unie, met name (dekoloniale) kunst en kunst collectieven uit Centraal-Azië. Ze publiceerde essays, fictie en kunstkritiek op en in o.a. De Gids, Terras, de Groene, NRC, Metropolis M en Tijdschrift Kunstlicht. Ze is redacteur bij literair tijdschrift De Internet Gids en organiseert programma’s over kunst en literatuur. Haar debuutroman zal verschijnen bij uitgeverij Das Mag.

  • Barbara Reijs

    Barbara Reijs begint in 1999 als jongste bediende bij Impresariaat Gislebert Thierens, alwaar ze snel doorstroomt naar productie. Vanaf 2006 gaat ze aan de slag bij Senf Theaterpartners als senior productieleider. Na 15 jaar hoofdzakelijk grote-zalenproducties te hebben gedaan in het vrije circuit, stapt ze in 2014 over naar het gesubsidieerde veld. Als zakelijk producent bij Likeminds richt ze zich overwegend op jonge makers en locatietheater. Maatschappelijk belang en diversiteit spelen daarbij een steeds grotere rol. Sinds 2022 werkt ze freelance voor o.a. Cat Smits Company, Wat We Doen, Simon Heijmans en Nic Bruckman.

  • Lisa Reinheimer

    Lisa Reinheimer (1985) is sinds 1 januari 2020 werkzaam als artistiek coördinator bij DansBrabant. Daarvoor werkte ze als dansjournalist en onafhankelijk criticus voor o.a. Dans Magazine, Theaterkrant, Theatermaker en Tanzweb.org en schreef ze over ontwikkelingen in de Nederlandse dans en voor en over verschillende choreografen als Dario Tortorelli en 155, voor instellingen en festivals als De Nederlandse Dansdagen en European Dancehouse Network. Daarnaast was ze betrokken bij het platform Domein voor Kunstkritiek waar ze samen met partners in het veld programma’s ontwikkelde speciaal voor de stimulering van de danskritiek, en die ook internationaal de aandacht trokken. Verder werkte ze als contextprogrammamaker voor verschillende festivals, deed ze tal van inleidingen en nagesprekken en gaf ze les als theoriedocent Dramaturgy, Arts & Culture aan de Fontys Dance Academy. 

  • Floris Maria Rijssenbeek

    Floris Maria Rijssenbeek (1994) is een Nederlandse theater- en filmmaker met een academische achtergrond in geschiedenis en filosofie. Met zijn theatercollectief ‘de Kiesmannen’ maakte hij meerdere interactieve en multidisciplinaire voorstellingen over maatschappelijke vraagstukken. Zijn films onderzoeken op een verrassende en humorvolle wijze de weerbarstige realiteit en dagen die geregeld uit. In zijn werk experimenteert hij met verschillende stijlen, perspectieven en media om de grenzen van het documentaire genre op te rekken. Daarnaast is Floris mede-oprichter van de Europese culturele beweging DE/MO en directeur van New Cinema Collective, een stichting die makers helpt de impact van hun producties te vergroten.

  • Masha Ru

    Masha Ru (1984) studeerde cybernetica in Moskou, fotografie in Amsterdam en promoveerde in de wiskunde op onderzoek naar de elektronenmicroscoop aan de Universiteit Eindhoven. Ze maakt installaties, performances en documentaires op het snijvlak van kunst, techniek en antropologie. Als kunstenaar verdiept zij zich in een bijzondere eetgewoonte: het eten van aarde, kalk en klei. Naast haar project over eetbare aarde, werkte ze afgelopen jaren samen met een Maya-gemeenschap aan een project over kunst, wetenschap en spiritualiteit achter de Mayakalender en aan een documentaire over een militaire patriottistische jeugdclub in Moskou. In 2018 was zij Artist in residence bij het Netherlands Institute for Advanced Studies (NIAS/KNAW).

  • Femke Schaap

    Femke Schaap is bekend om haar unieke ruimtelijke video-installaties waarin ze film en animaties op in contour gesneden vormen projecteert. Met licht en filmische beeldmiddelen construeert ze zo efemere werelden, waar de bezoeker zich letterlijk in kan begeven. Voor Schaap is daarbij niet de ontwikkeling van een dramaturgisch verhaal belangrijk, het gaat haar om de ruimtelijke ervaring en de fysieke, sculpturale confrontatie die de kijker met het bewegend beeld kan hebben. Hiermee is Schaap nog steeds een van de voorlopers in het gebruik van het door een breed publiek gewaardeerde technisch innovatief medium “videomapping”. Direct na het behalen van haar Master of Fine Arts aan het Sandberg Instituut in Amsterdam in 1997 ontving ze met haar vernieuwende installaties de eerste prijs in de Prix de Rome Beeldhouwen. Haar installaties worden wereldwijd geëxposeerd op kunstbeurzen, in galeries en musea zoals het Stedelijk Museum Amsterdam, het Center for Contemporary Art Kiev, Urban Glass New York en het Amsterdam Light Festival. Sinds 2000 is Femke Schaap als docent en gastdocent betrokken bij kunstacademies in binnen- en buitenland zoals ArteZ, Aki Enschede, de Hong Kong Polytechnic University en de Gerrit Rietveld Academie.

  • Swantje Schäuble

    doet onderzoek naar culturele fenomenen vanuit het perspectief van theater, dans en performance. Daarnaast is ze als docent theorie verbonden aan het Lucia Marthas Institute for Performing Arts en als regieassistent aan het gezelschap Schweigman&. Ze is lid van de VSCD jury dans en het bestuur van De Châtel sur place. Naar haar studie uitvoerend dans aan de Rotterdamse Dansacademie (2001) heeft ze gewerkt voor gezelschappen zoals Dansgroep Krisztina de Châtel, LeineRoebana, Schweigman& en verdiepte zij zich in Anouk van Dijk’s onderwijsmethode Countertechnique. Met de Master Contemporary Theatre, Dance and Dramaturgy aan de Universiteit Utrecht in 2018 heeft ze zich gespecialiseerd in dansdramaturgie, met name de dramaturgie van de relatie tot de toeschouwer in hedendaagse dansvoorstellingen.

  • Annemarie Siemons

    Annemarie Siemons (1968) studeerde Communicatiewetenschappen aan de UvA. Na werkzaam te zijn geweest bij filmproductiemaatschappijen in de pr en marketing maakte zij ruim tien jaar geleden de overstap naar scriptontwikkeling. Zij is thans werkzaam als hoofd ontwikkeling van de fictieprojecten van documentaire- en fictieproducent DOXY FIXY. In haar functie is zij verantwoordelijk voor het initiëren en ontwikkelen van filmplannen en het samenbrengen van makers, om de plannen te ontwikkelen tot ze gefinancierd en geproduceerd kunnen worden. Ze werkt met zowel beginnende als gevorderde makers. Kennis op het gebied van analyse, scriptontwikkeling en coaching heeft zij o.m. opgedaan bij labs als Sources, Robert McKee, Binger en Torino Film Lab.

  • Elisia da Silva Martins Peças

    Elisia da Silva Martins Peças (1993) is een jonge creative producer uit Rotterdam. Tijdens en na haar studie Opleiding Productie Podiumkunsten aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten (Academie voor Theater en Dans) werkte ze o.a. bij ISH dance collective, DOX, Podium Mozaïek, de Krakeling en Likeminds. In 2022 heeft ze samen met Jimmy-Pierre de Graaf de creative agency SONSON opgezet. Ook werkt ze als freelancer veelal als docent, creative producer en productieleider.

  • Miranda Sloot

    Miranda Sloot (1970) is docent kunsttheoretische vakken en begeleider passend onderwijs op middelbare scholen in en rond Amsterdam. Na haar studie Theater-, Film- en Televisiewetenschap werkte ze onder andere bij het Molenstraattheater in Wageningen en Het Ketelhuis in Amsterdam. Daarna was Sloot dertien jaar verbonden aan het Nederlands Filmfonds, de laatste drie jaar als hoofd animatiefilm. Na haar tijd bij het Filmfonds was ze vier jaar adviseur bij het Mediafonds.

  • Thomas Stokmans

    Thomas Stokmans is scenarist, filmregisseur en curator gespecialiseerd in hedendaagse kunst. Hij behaalde een bachelor in Kunstgeschiedenis en een master in Hedendaagse Kunst aan de Universiteit van Amsterdam. Middels een master aan de Whitechapel Gallery in Londen specialiseerde hij zich verder in het cureren van hedendaagse kunst. Na het openen van project-ruimten voor hedendaagse kunst in zowel Londen als Amsterdam besloot hij het roer om te gooien en zijn focus te verleggen naar film. Inmiddels heeft hij zijn focus verlegt en schrijft en regisseert hij zijn eigen films. Zijn korte films gingen in première op het Internationaal Film Festival Rotterdam en het Nederlands Film Festival. Momenteel werkt hij aan zijn eerste lange speelfilm.

  • Wouter Stoter

    Wouter Stoter is filmmaker. Hij is afgestudeerd als politicoloog aan de VU en als grafisch ontwerper aan de Gerrit Rietveld Academie. Hij maakt videoclips, commercials, documentaires en fictie. Zijn werk is vertoond op internationale festival en hij heeft verschillende prijzen gewonnen voor zowel zijn commerciële projecten als fictie projecten. Naast zijn werk als filmmaker is hij betrokken bij stichting Less Agency, die maatschappelijke projecten en bewegingen ondersteunt en initieert.

  • Arda van Tiggelen

    Arda van Tiggelen is freelance curator, fondsenwerver en projectmanager. Na diens studie Kunstgeschiedenis aan de UvA werkte Arda o.a. bij De Nieuwe Kerk/Hermitage Amsterdam, tentoonstellingsruimte W139 en kunstenaarsvereniging Arti et Amicitiae, sinds 2017 is Arda betrokken bij de ontwikkeling en uitvoering van het artistiek programma van kunstinitiatief VHDG in Leeuwarden. Als curator ligt de interesse met name bij het ontwikkelen van nieuw, site specific werk in nauwe samenwerking met de kunstenaar. Kennis van het internationale veld deed Arda o.a. op als educator voor Documenta14 in Duitsland, door het opzetten van samenwerkingsprojecten in Polen en Hongarije en als adviseur bij DutchCulture/TransArtists. Ook is Arda een ervaren fondsenwerver met ruim tien jaar ervaring in opdracht van individuele kunstenaars en culturele organisaties, die zich met zakelijk advies aan organisaties en als fondsenwerver voor de Kunstenbond inzet voor de toepassing van Fair Practice in de culturele sector.

  • Wouter Timmermans

    Wouter Timmermans (1983) studeerde New Media & Digital Culture aan de Universiteit van Amsterdam. Tijdens zijn master werkte hij bij Filmtheater de Uitkijk in de rol van Voorzitter en was hij verantwoordelijk voor de digitalisering van het filmtheater. Sinds 2016 is hij filmprogammeur en programmamaker bij de FilmHallen en The Movies. In 2022 is hier ook De Filmkoepel in Haarlem bijgekomen.

  • Ingrid van Tol

    is adviseur, redacteur en coach documentaire bij de productiebedrijven Submarine en Halal. Zij adviseert tevens voor o.a. het IDFA, het Prins Bernard Cultuurfonds, het Vlaams Audiovisueel Fonds, is voorzitter van het bestuur van Near/by film en vaste examinator bij de Master van de Filmacademie. Zij was tot 2017 hoofd documentaire bij het Mediafonds. Daarvoor werkte zij als beleidsmedewerker en programmamaker film, beeldende kunst en nieuwe media bij de Rotterdamse Kunststichting en als programmamaker kunst en nieuwe media bij debatcentrum de Balie. Daarnaast zit zij regelmatig in jury’s bij nationale en internationale filmfestivals, zoals in 2016 bij het IDFA voor de competitie lange internationale documentaire en bij Hot Docs in Toronto en bij de Cross Video Days in Parijs als expert in de interactieve documentaire.

  • Teddy Tops

    Teddy Tops (1989) is schrijver en programmamaker. Ze maakt contextprogramma's, waarbij ze zich op meta-niveau bezighoudt met inclusie en intersectional feminism, en de rode draad van programmareeksen bewaakt. Ze is van huis uit dramaturg en journalist, schrijft over theater, dans en literatuur, en heeft een groot netwerk in, en kennis van, theater, spoken word, literatuur, beeldende kunst, performance art, moderne dans, urban, mime, en alles daar rondom en tussenin. Ze heeft met verschillende disciplines samengewerkt vanuit verschillende hoeken: als hoofd marketing, programmeur, recensent en dramaturg. Op dit moment schrijft ze proza en werkt ze in de Bibliotheek Utrecht als programmamaker, daarnaast schrijft ze freelance over kunst voor verschillende dagbladen. 

  • Lenina Ungari

    Lenina Ungari (1985) is scenarist en dramaturg. Na haar studie religie en filosofie heeft ze scenario aan de filmacademie gestudeerd. Haar eindexamenfilm Vloeibaar Staal won internationaal meerdere prijzen en werd genomineerd voor beste scenario in GRANDOFF Warsaw. Na meerdere korte films waaronder Amor en AHORSE een VR project draaide in 2020 de speelfilm La ultima primavera in de bioscoop. Een terugkerend element in haar werk is de relatie tussen identiteit en omgeving. Als dramaturg is ze vooral werkzaam bij projecten die grenzen aan audiovisuele kunsten. Dit zijn vaak experimentele projecten die de filmtaal verrijken. Daarnaast is Lenina werkzaam als gastdocent op de filmacademie.

  • Flora Vallenduuk

    Flora Vallenduuk studeerde mediageschiedenis, massacommunicatie en theaterwetenschappen en is adviseur, programmeur en projectleider. Zij werkte bij het Nederlands Film Festival (NFF), de VPRO, Rialto Filmtheater en Eye Filmmuseum, en was co-programmeur voor Metro Movies en Bijlmerbios. Zij heeft een grote inhoudelijke kennis van de Nederlandse film- en televisiearchieven, werkte samen met veel culturele instellingen en specialiseerde zich in het intellectuele eigendom en het auteursrecht bij hergebruik en (online) openbaarmaking van beeldmateriaal.

  • Machteld Vinkenborg

    Machteld Vinkenborg (1987) is programmamaker en moderator. Ze werkt als programmaleider voor Brainwash Festival, denkt mee op strategisch niveau en stuurt het programmateam aan. Als inhoudelijk programmamaker werkt ze op het snijvlak van literatuur, kunst, filosofie en samenleving. Eerder, na haar studies humanistiek en sociologie, begon Machteld te werken voor online journalistiek platform De Correspondent. Ze maakte, als programmamaker, alle journalistieke zaalprogrammering en was bedenker en samensteller van Het Festival der Vooruitgang. Tegelijkertijd deed ze onderzoek naar inclusiviteit in de media. Machteld was ook redacteur en presentator van een wekelijks kunst- en cultuurprogramma op Amsterdam FM.

  • Dirk Vis

    Dirk Vis publiceert essays, fictie, poëzie en scenario's in diverse media, vanuit zijn woonplaats Amsterdam. Vis studeerde Beeld & Taal aan de Rietveld Academie en Graphic Design aan het Sandberg Instituut. Van hem verschenen in kleine oplage Bestseller (2009), de e-novelle Het reality-essay (2017), de handleiding voor artistiek onderzoek Research for People Who (Think They) Would Rather Create (2021), en in 2022 verschijnt bij uitgeverij AtlasContact zijn romandebuut Paren of de kunst van de slaapkamer. Vis presenteerde lezingen, (participatieve) performances, chapbooks en multidisciplinaire poëzie voor toonaangevende instellingen en evenementen. Verscheidene van zijn essays en gedichten zijn in het Engels en Duits vertaald. Vis is docent-onderzoeker aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam, begeleidt artistiek onderzoek aan de Koninklijke Academie der Beeldende Kunsten in Den Haag, en is daarnaast oprichter van De Internet Gids en schrijvend redacteur van literair tijdschrift De Gids.

  • Marjolein Vogels

    Marjolein Vogels (1984) is danser, performer, choreograaf en artistiek leider van dans- en performanceplatfrom WhyNot. Met een achtergrond in dans en performance bij verschillende Nederlandse en internationale dansgezelschappen, werkt ze ook als freelance choreograaf, vaak in samenwerking met kunstenaars zoals Jennifer Tee en Coralie Vogelaar. Als oprichter van WhyNot programmeert ze interdisciplinaire avonden, vanuit dans en performance, bij onder andere het Bimhuis, Julidans en de Tolhuistuin en produceert ze performances. Daarnaast werkte Marjolein als freelance programmeur bij Theater Frascati en als adviseur en coördinator van residenties voor performancekunstenaars bij BAU. Door haar interdisciplinaire benadering heeft ze een groot netwerk in, en kennis van dans, performance art, beeldende kunst, muziek, film en architectuur. Ze geeft regelmatig les op dans- en kunstacademies zoals Artez, Fontys en de Academie voor Theater en Dans Amsterdam.

  • Adrian Waschmann

    De in Duitsland geboren Adrian Waschmann landde in 2007 voor het eerst in Amsterdam, waar hij aan de Uva Europese Studies en Kunstgeschiedenis studeerde. Na het volgen van een master aan het Goldsmiths College in Londen werkte hij onder meer in Brussel, Bogotá en New York. Tussen 2014-2022 woonde hij in Berlijn en werkte als leidinggevende programmeur bij verschillende culturele instellingen, waaronder het HKW, het Gropius Bau en het Humboldt Forum. Als curator en dramaturg werkt en onderzoekt hij vooral het spanningsveld tussen performance kunst enerzijds en visuele & digitale kunst anderzijds, en hoe nieuwe vormen van artistieke expressie ontstaan buiten de canon om. Sinds 2022 woont Adrian weer in Amsterdam en werkt hij als freelancer in heel Europa; naast curatie is een ander belangrijk aspect van zijn werk en praktijk academisch onderzoek naar het Europese integratieproces en culturele identiteiten binnen het supranationalisme binnen het veld van visuele cultuur.

  • Beate Wegloop

    Beate Wegloop studeerde in 1994 af aan de afdeling VAV van de Gerrit Rietveld Academie. Met een startstipendium begon ik mijn kunstenaarscarriere. Na allerlei freelance klussen kwam ze in 2004 te werken op de redactie van de VPRO Gids. Daar werd ze al snel artdirector en was ze verantwoordelijk voor de wekelijkse cover van de gids. Ze was (en is) altijd op zoek naar nieuw talent en werkte met de beste fotografen, vormgevers en illustratoren, maar maakte ook regelmatig zelf een omslagbeeld. In 2011 maakte ze samen met Piet Schreuders het boek Omslag! 85 jaar VPRO Gids en daarbij een tentoonstelling in MOTI. Bij de VPRO werkte ze ook als redacteur bij Nooit meer slapen (radio1) en in 2022 op de redactie van het boekenprogramma Brommer op zee.

  • Thijs Weijland

    Thijs Weijland is sinds 2010 werkzaam als artiest, zowel zelfstandig, als ook met zijn eigen queer collectief genaamd Supernature. Daarnaast is hij sinds 2022 de muziekprogrammeur bij Oerol festival en doet daar ook de programmering van het straattheater bij. Hier boekt hij naast gerenommeerde acts ook veel aanstormend talent en werkt hij veel samen met stimuleringsfondsen en productiehuizen. Ook heeft hij ervaring als creatief directeur, producent en coördinator van een enorme verscheidenheid aan evenementen.

  • Roos Wijnen

    Roos Wijnen (1985) is programmamaker en regisseur die verhalen wil vertellen met impact. Ze werkt als programmamaker voor culturele instellingen en de overige uren besteed ze aan het maken van films. Ze studeerde Cultureel Erfgoed aan de Reinwardt Academie en heeft o.a. gewerkt voor Museumnacht, Instituut voor Beeld en Geluid en het Van Gogh Museum. Zo vermengde zij in eerder werk de skatecultuur met 19e eeuwse schilderkunst, bood zij veel jonge kunstenaars de mogelijkheid om een sterk portfolio op te bouwen en maakte zij onderwerpen bespreekbaar zoals de representatie van vrouwen in de kunst. In 2022 debuteerde ze met haar eerste documentaire ‘niet zoals het hoort’ voor de VPRO en ging de film tijdens het Nederlands Film Festival in première.

  • Nagaré Willemsen

    Nagaré Willemsen, is kunstenaar en werkzaam als coördinator binnen de culturele sector. Als mede-oprichter en coördinator van de USB_Black Student Union van het Sandberg Instituut en de Gerrit Rietveld Academie bouwt zij samen met studenten, alumni en young professionals van Afrikaanse komaf een netwerk. Middels diverse en inclusieve programmering creëert en stimuleert zij leeromgevingen die toegankelijk zijn voor iedereen.

  • Anne-Marije Wilmink

    Anne-Marije Wilmink (1981) studeerde in 2009 af in de theaterwetenschappen en cultuurstudies aan de UvA. In 2006 startte haar culturele loopbaan als oprichter van filmhuis Studio K in de Indische Buurt. In de jaren daarna deed zij veel ervaring op in het bedenken en uitvoeren van community art projecten met een veelheid aan doelgroepen en in het coördineren en produceren van festivals. Het is haar passie om kunst en cultuur mogelijk te maken op plekken waar kunst en cultuur niet vanzelfsprekend zijn om zo te werken aan gemeenschapzin, talentontwikkeling en nieuwe tradities. Ze is een verbinder en een regelaar met een groot hart voor muziek, theater, film en dans. Momenteel werkt zij als fondsenwerver voor Stichting de Vrolijkheid. Daarnaast is ze bestuursvoorzitter bij Stichting Pretvormer en is zij secretaris in het bestuur van Stichting Theater Olympus.

  • Viola Winokan

    Viola Winokan (1966) is tentoonstellingsmaker en kunstadviseur gespecialiseerd in fotografie, hedendaagse kunst en Avantgarde-kunst uit de jaren 20. Viola werd opgeleid in kunstgeschiedenis en galeriemanagement. Ze werkte haar leven lang voor internationale galeries, op kunstbeurzen en voor filmproducties in Berlijn, Moskou, Luxemburg en Los Angeles en ontwikkelde zich daarnaast zelf als kunstenares en fotografe. In Amsterdam werkte ze tien jaar lang als galerie-curator voor hedendaagse internationale kunst en fotografie. In 2016 begon Viola een samenwerking met het BredaPhoto Festival en richtte ze een online platform op voor internationaal jong fotografisch talent. Sinds anderhalf jaar is Viola zelfstandig en werkt veelzijdig als art professional online en ‘offline’. In haar kunstruimte in hartje Amsterdam creëert ze presentaties, organiseert workshops en art-talks, brengt talent, cultuurprofessionelen en cultuurliefhebbers uit het binnen- en buitenland in verbinding.

  • Jelte Zonneveld

    Jelte Zonneveld (1987) is freelancer in documentaire sector, voornamelijk actief als programmeur en producent. Hij werkte o.a. bij Filmtheater Kriterion, verschillende productiebedrijven, als researcher voor VPRO en als impact producent aan programma's als Schuldig. Bij IDFA was hij programmamaker en inmiddels al enkele jaren actief als programma adviseur. Daarnaast is hij commissielid bij het NPO-fonds. Hij werkt momenteel als producent van verschillende documentaire projecten voor mint film office en als zelfstandig producent aan een documentaire van Marina Meijer.

  • Gea Plantinga

    Gea Plantinga (1984) is manager van het Rotterdam Philharmonic Gergiev Festival. Na haar masteropleiding klarinet aan het Conservatorium van Amsterdam in 2008 te hebben afgerond, maakte zij al snel de overstap naar de organisatorische kant van de podiumkunsten. Zij werkte o.a. als projectleider voor Asko|Schönberg, was ruim 5 jaar producent bij de Eigen Programmering van het Koninklijk Concertgebouw, waarvan 4 jaar Coördinator Productie. Ook werkte zij ruim 2 jaar als zakelijk leider van Vocaal Talent Nederland. Naast haar huidige functie werkt Gea als projectmanager op freelance basis en bekleedt zij enkele bestuursfuncties.

  • Fabian Coppoolse Jansen

    Fabian studeerde in 2005 af aan de Toneelacademie Maastricht, waarna hij veel rollen speelde bij verschillende theatergroepen, zoals het Onafhankelijk Toneel, NTGent, Theater Artemis, Toneelschuur Producties en Het Toneel Speelt. Vanaf april 2014 tot januari 2015 speelde Fabian de rol van André Hazes in de musical Hij Gelooft in Mij meer dan 200 keer. Hij voert nu zijn zelfgeschreven voorstelling, Gemma, uit. Naast theater speelde hij hoofdrollen in films en series en de drijvende kracht achter Fabuch Social Cinema.

     

  • Wim Dijkstra

    Wim Dijkstra studeerde orgel en koordirectie. Hij is organist van de Grote Kerk in Monnickendam en werkt als begeleider, continuospeler en solist. Sinds 2004 organiseert hij met dirigent Maria van Nieukerken concerten rond de cantates van Bach. Hij is artistiek leider van Opera Festa in Leiden. Van 2014 tot 2021 was hij adviseur voor de Amsterdamse Kunstraad, commissie podia en muziek en muziektheater. Sinds 2022 werkt hij freelance als schrijver voor de regeling Werkbijdrage Muziekauteur van het Fonds Podiumkunsten. Hij is voorzitter van Stichting Internationaal Schnitger Orgelconcours. Als vrijwilliger is hij betrokken bij het Van Eesteren Museum.

  • Lauren Murphy

    Lauren Murphy (1985) is redacteur, programmeur, moderator en incidenteel fotograaf. Vanuit haar achtergrond in mediastudies en sociale psychologie houdt ze zich bezig met hoe de menselijke aard zich naar beeld vertaalt. Ze is momenteel Hoofd Content bij filmplatform Cineville. In het verleden produceerde ze het Forum bij IDFA, selecteerde ze buitenfilms voor Film with a View bij Pllek en keek ze honderden horror-, fantasy en science fiction films als programmeur voor Imagine Fantastic Film Festival. Ook was ze ooit AFK Cultuurverkenner voor Amsterdam-Noord, haar favoriete stadsdeel. Ze is goed op de hoogte van de culturele ontwikkelingen in de stad en is gespecialiseerd in genrefilm, festivals, jonge makers en publieksbereik.

Aram Adriaanse (1954) studeerde in 1977 af aan de voormalige Akademie voor Expressie door Woord en Gebaar in Utrecht en regisseerde sindsdien ruim honderd theatervoorstellingen, o.a. als artistiek leider van de PaardenKathedraal (tegenwoordig Theater Utrecht), Toneelgroep De Appel en Theatergroep De Nieuw Amsterdam (DNA). Hij ontving de Applaus Theaterprijs van de Stadsschouwburg Utrecht en de Cultuurprijs van de stad Utrecht. Van 1999-2020 was hij verbonden aan de Toneelacademie Maastricht als studieleider van de Regie Opleiding en speldocent op de Acteursopleiding. Hij was voorzitter van de Adviescommissie Podiumkunsten van de Gemeente Utrecht, lid van de Rotterdamse Raad voor Kunst en Cultuur, adviseur bij het Fonds Podiumkunsten en had zitting in de besturen van Omroep Zwart en verschillende theatergezelschappen.

Ali Amghar richtte ruim tien jaar geleden in Utrecht zijn eigen organisatie om voortijdige schoolverlaters weer naar werk of school te begeleiden. In de zomer van 2017 maakt hij de switch naar de culturele sector. Sindsdien schreef, organiseerde en programmeerde debatten en dialogen over maatschappelijk thema’s. Ook leverde hij bijdrages bij verschillende culturele en literaire organisaties zoals deBuren en Hardhoofd. Vanuit een zeer brede maatschappelijke en culturele belangstelling zet hij daarbij steeds centraal dat zaken vanuit verschillende perspectieven bekeken kunnen worden en waarbij het persoonlijke verhaal als een rode draad door alle zijn projecten loopt.

Sharon is oud-cultuurverkenner van het AFK in Zuidoost. Naast incidentele freelance werkzaamheden bij het AFK is ze actief als cultureel ondernemer en mede-oprichter van The New Amsterdam, waarbij ze met name de muziekmakers ondersteund. Sharon is goed op de hoogte van de zakelijke en marketing aspecten van kunstenaarschap, met nadruk op jonge makers in podiumkunsten.

Jacob de Baan studeerde aan de Technische Universiteit Delft / Industrial Design Engineering en de Gerrit Rietveld Academie. Hij werkte als productontwerper en senior designer in verschillende bureaus in Nederland en Duitsland zoals frogdesign. Sinds 1995 heeft hij zijn eigen studio en werkt hij voor Nederlandse opdrachtgevers zoals Philips, het Van Gogh Museum en de Koninklijke Porceleyne Fles. Maar ook voor internationale opdrachtgevers als Designers Alliance in China en Koleksiyon in Turkije. Naast zijn werkzaamheden in de creatieve sector gaf hij van 2003-2017 leiding aan de Post Graduate Course Industrial Design op de Koninklijke Academie Beeldende Kunsten Den Haag (thans Master Industrial Design). Sinds 2018 is Jacob actief als educator op de Faculteit Industrial Design Engineering. In zijn aanpak speelt 'designing-by-doing' en het vinden van de eigen positie in het ontwerp-veld een belangrijke rol. Ook internationaal beschikt Jacob over veel ervaring in het ontwerponderwijs zoals bij de Istanbul Technical University en de Hochschule für Technik und Wirtschaft in Berlijn. Jacob exposeerde in tal van musea en galeries. Werk van zijn hand is aangekocht door het Stedelijk Museum Amsterdam.

Anouk Beckers studeerde TXT (textiel) en mode aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam en Sociale Psychologie aan de Universiteit Utrecht. Met haar praktijk ontwikkelt ze methodes voor het ontwerpen, maken en dragen van onze kleding. Haar werk ontstaat vaak door samenwerkingen en presenteert zich via installaties, workshops en publicaties. Anouk initieerde het open source modulaire kledingsysteem JOIN Collective Clothes, dat mensen overal ter wereld uitnodigt om samen te werken aan een collectie kledingonderdelen. Deze collectieve collectie is een doorlopend onderzoek naar mode als sociaal systeem, de relatie tussen de maker en drager van kleding, eigenaarschap en authenticiteit. In het project Booklook versmelt het modetijdschrift met het kledingstuk. Het resultaat is een serie tijdschriften die zich elk laten uitvouwen tot een ander draagbaar kledingstuk. Iedere editie deelt een ander verhaal over de rol van kleding in de levens, culturen en praktijken van verschillende kunstenaars, ontwerpers en schrijvers. Door deze verhalen te delen nodigt Booklook uit om de rol van mode en kleding in de culturele-, sociale-, politieke- en economische context te herzien. Anouks werk is o.a. te zien geweest in Textielmuseum Tilburg, modebiënnale State of Fashion, MAD Brussels, Design Society Shenzhen en Dutch Design Week Eindhoven. Anouk geeft les aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam en is gastdocent bij verschillende kunstacademies in binnen- en buitenland. Ze is ook onderdeel van Warehouse, een collectief en platform dat zich richt op het onderzoeken en delen van alternatieve vormen van mode. In 2023/2024 volgt Anouk een residentie aan de Jan van Eyck Academie in Maastricht.  

Jasminka Beganovic is een breed georiënteerde creative producer en fondsenwerver in de cultuursector, op het moment werkzaam bij IDFA. Hiervoor werkte ze als zakelijk leider bij Winters Binnen in Amsterdam-Noord en het International Theatre School (ITS) festival en als persmedewerker bij North Sea Jazz. Ze was lid van de commissies Theater & dans (podia) en Film bij de Rotterdamse Raad voor Kunst en Cultuur en actief binnen verschillende besturen in het theaterveld. Jasminka is gretig consument binnen de film, theater, dans, beeldende kunst en nachtcultuur.

Jeroen Beker (1966) studeerde in 1990 af als leraar geschiedenis en aardrijkskunde aan een lerarenopleiding in Amsterdam. Na het opzetten van Lolamoviola bij de VPRO en diverse filmervaring was hij in 1996 medeoprichter van Motel Films. Sindsdien co-produceerde hij tientallen grote en kleine speelfilms in binnen- en buitenland voor diverse bedrijven. Veel van deze films beleefden wereldwijd hun première van Cannes, Berlijn, Locarno tot Toronto. Hij won 4x het Gouden Kalf voor beste film. Bastide Films en Flinck Film zijn nu zijn productiebedrijven.

Dewi Bekker is in 2013 afgestudeerd aan de Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag op de afdeling mode en textiel. Haar kunstenaarspraktijk beweegt zicht rondom de maakbaarheid van visuele identiteit, het alter ego en de representatie daarvan. Ze onderzoekt dit in kleurrijke totaalinstallaties waarin materiaal en sculptuur in relatie tot het menselijk lichaam centraal staan. Daarnaast maakt ze onderdeel uit van het collectief Das Leben am Haverkamp waarmee ze in 2017 de Dutch Design Award in de categorie mode won. Dewi Bekker haar individuele werk en collectieve werk is o.a. te zien geweest in Centraal Museum Utrecht, Zeeuws Museum, Amsterdam Fashion Week, Le Signe – Centre National du Graphisme (FR) en Bureau Europa.

Christine van den Bergh werkt sinds 2002 freelance als curator en ontwikkelt tentoonstellingsconcepten die in binnen- en buitenland worden gerealiseerd. In 2014 richtte zij Stichting Bradwolff Projects op, een experimenteel platform voor hedendaagse kunst, met een tentoonstellingsruimte in Amsterdam-Oost. Als artistiek directeur ontwikkelt ze in nauwe samenwerking met kunstenaars, gastcuratoren, diverse kunstinstellingen en onderzoeksinstituten hedendaagse kunstprojecten gericht op artistiek onderzoek. Naast curator en artistiek directeur werkt Van den Bergh ook als zelfstandig adviseur voor kunstenaars met betrekking tot positionering en profilering. Sinds 2014 maakt ze deel uit van de mentorgroep van Cultuur en Ondernemen. Ze werkte samen met Art Affairs, CBK Zuidoost, Stedelijk Museum en is ze betrokken bij het BijlmAIRprogramma. Langere projecten lopen met onderzoekspartners als de Universiteit van Amsterdam en de Gerrit Rietveld Academie.

Knut Birkholz is auteur, vertaler en curator. Hij studeerde architectuur en werkte in architectenbureaus in Canada, Duitsland en Nederland. Hij werkte ook als grafisch ontwerper, architectuurjournalist en kunstcriticus. Zijn niet-literaire teksten werden gepubliceerd in tentoonstellingscatalogi, architectuurtijdschriften, het internet en tentoonstellingen. Hij heeft tevens literair werk gepubliceerd en werkt sinds 2017 als vertaler (Engels/Duits en Nederlands/Duits) o.a. op het gebied van literatuur en voor culturele instellingen. Sinds 2018 is hij programmamanager van het internationale residentieprogramma IAP in Weimar (Duitsland) en was 2019 assistent curator van het kunstinitiatief Manifold Books, Amsterdam.

Nahuel Blaton is al meer dan twintig jaar actief in de kunstwereld, en in het bijzonder in de muziekwereld. Naast galeriehouder en initiator en producent van uiteenlopende kunstprojecten heeft hij over de hele de hele wereld gewerkt om Nederlandse artiesten en muziekbands te vertegenwoordigen. Onder andere artiesten als: Voicst, C-Mon & Kypski, SKIP&DIE, Ruben Hein, Pink Oculus en Pieter de Graaf. Momenteel is Nahuel naast artiestenmanager actief als bestuurslid van de beroepsvereniging Music Managers Forum Netherlands en is hij actief betrokken bij Taskforce GO!, de werkgroep tegen grensoverschrijdend gedrag en voor meer inclusie en bewustwording binnen de muziekindustrie.

Diana Blok (1952) is een autodidactische kunstenaar uit Uruguay, vestigde zich in 1974 in Amsterdam. Hier ontwikkelde ze haar praktijk in fotografie en film. Als meertalige diaspora-kunstenaar onderzoekt zij in haar werk de onderwerpen identiteit, geslacht, feminisme, seksuele diversiteit en cultuur met een poëtische en confronterende beeldtaal. Door geënsceneerde fotografie, portretten en film beweegt haar meest recente project van foto's naar het bewegende beeld in de vorm van een interactieve media-installatie. Haar ‘gender fluid’ werk is onlangs geëvolueerd naar een interactieve video-installatie ‘Gender Monologues’, ontwikkeld in samenwerking met interactieve media-ontwerper Pawel Pokutycki; tot nu toe tentoongesteld in Rio de Janeiro, Brasilia en Paramaribo (2016-2018). Naast haar carrière als fotografe gaf ze les aan de fotografie-afdeling van de KABK, gaf ze workshops, lezingen en masterclasses in Europa en in het buitenland. Momenteel is ze gastdocent in de Masters of Photography aan de Universidad Politecnica de Valencia.

Dorothy Blokland (1985) is theatermaker, spoken word artiest, actrice, host en maakt educatieprogramma’s voor verschillende grote toneelgezelschappen. Het ontwikkelen van nieuwe teksten aan de hand van persoonlijke verhalen is een vorm die Blokland blijft gebruiken in haar werk. Haar werk is interdisciplinair en bevat elementen van theater, film en spoken word. Blokland is naast theatermaker ook creatief producent gespecialiseerd in spoken word.

(Seoul, 1967) Tessa Boerman is documentairemaker, film- en debat programmeur, adviseur en moderator. Zij studeerde in 1993 af aan de Nederlandse Film en Televisie Academie in de richting Documentaire regie. Na haar studie behaalde zij haar propedeuse Film en Televisie Wetenschap aan de Universiteit van Amsterdam, maar brak de studie af om bij de VPRO te gaan werken. Zij werkt als onafhankelijke regisseur en zelfstandig ondernemer en combineert haar makerschap met pleitbezorging voor een sterke publieke (cultuur)sector, autonomie van makers en een inclusieve diversiteit.

is na het voltooien van de studies psychologie en rechten tóch voltijds muzikant geworden. Hij is een veelzijdige contrabassist met ruime ervaring in jazz, klassiek, wereldmuziek, muziek voor theater, dans en film. Bovendien zingt hij regelmatig als lage bas, in klassieke koren, maar ook achtergrondzang in bandjes en in het theater. Met een Finse moeder, een verblijf van zes jaar op Sicilië en veel muzikale ervaringen in het buitenland, voelt hij zich als een vis in het water in de internationale en gemêleerde Amsterdamse muziekscene.

Jenny Booms is directeur van de Dutch Academy For Film. Tot en met 2022 werkte zij daarnaast tevens als secretaris drama bij het NPO-fonds. Na een start bij het Mediafonds, heeft ze jarenlang als freelance projectleider en adviseur gewerkt voor opdrachtgevers als Fonds Podiumkunsten, Stichting RPO (regionale omroepen), Netwerk Scenarioschrijvers, Cinekid en EYE.

Marley Braaf is een jonge danser, dansdocent en choreograaf uit Amsterdam. Hij studeerde in 2018 af van de dansopleiding aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten (Academie voor Theater en Dans) en behaalde een bachelor in Mediastudies aan de Universiteit van Amsterdam. Sindsdien houdt hij zich bezig met lesgeven en het maken van dans- en theatervoorstellingen. Hij is als freelancer onder andere verbonden aan Theater De Meervaart, de educatieafdeling van Het Nationale Ballet, Theater de Krakeling, Aslan Muziekcentrum en de Academie voor Theater en Dans. Hij richt zich in zijn werk vooral op transculturaliteit en talentontwikkeling van jongeren. Ook werkt hij als artistiek coördinator op de educatieafdeling van ICK Amsterdam.

Sinds 2019 speelt hij ook bij het nieuwe gezelschap Theatergroep KODAM.  

Barbara Bredero leerde het regisseren op de set. Na haar studie Theater, Film/Televisiewetenschappen werd ze productiehulpje, van productiehulpje werd ze opnameleider, en van opnameleider regieassistente. Daarna begon ze zelf met regisseren van onder andere televisieseries als Meiden van De Wit, Westenwind, Floor Faber en Het klokhuis. Ze was creative director van de dagelijkse tv-serie VRIJland en in Suriname regisseerde ze de Nederlandse-Surinaamse tv-serie Sammy Paramaribo. Haar eerst korte film Liefs uit de Linnaeusstraat, ter nagedachtenis aan Theo van Gogh, verscheen in 2005 en in 2008 volgt haar speelfilmdebuut met jeugdfilm Morrison krijgt een zusje. Bredero initieerde en regisseerde daarna de zeer succesvolle films in de Mees Kees-reeks, Dikkertje Dap en recent haar meest persoonlijke film Taal is zeg maar echt mijn ding. Naast regiewerk was Barbara bestuurslid van de Dutch Directors Guild en jurymember in Cairo International Filmfestival en heeft momenteel zitting in de adviesraad van CineKid en in het bestuur van de Dutch Academy For Film.

Catherine van Campen (1970) woont en werkt in Amsterdam als onafhankelijk filmmaker en regisseur. Na haar studie geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam begon ze haar carrière als regisseur van radiodocumentaires, hoorspelen, documentaires voor televisie en was ze medeoprichter van productiehuis Radiomakersdesmet. Haar radioproducties en films werden veelvuldig (internationaal) bekroond. Daarnaast was Catherine van Campen zes jaar verbonden als adviseur radiodocumentaire en drama en televisiedocumentaire bij het Mediafonds. Ze is momenteel adviseur voor radioproducties bij het NPO-fonds, nadat eerder haar termijn als televisieadviseur was verstreken. Naast het regisseren van documentaires werkt Catherine ook als begeleider of coach van jonge filmmakers.

Nilay Ceber is theatermaker, acteur en talentontwikkelaar bij onder andere DEGASTEN. Ze creëert mogelijkheden voor makers om instellingen aan zich te binden en faciliteert hiermee doorstroming van nieuw talent. Zonder concurrentie, maar om samen verder te komen. Ze heeft een aanstekelijk enthousiasme wat zij inzet voor het vinden en doorontwikkelen van dat nieuwe talent. Zelf maakt ze fysiek poëtische, humoristische en actuele voorstellingen met als rode draad haar eigen mix van politiek en popcultuur.

Roomyla Choenni is hoofd Strategie en Beleid bij de Bibliotheek van de Universiteit van Amsterdam/Hogeschool van Amsterdam en Allard Pierson. Zij is tevens voorzitter van Nieuwe Vide, een kunstpodium en broedplaats waar experiment en talentontwikkeling centraal staan en 35 kunstenaars hun atelier hebben. Zij was vier jaar adviseur en voorzitter voor het Mondriaanfonds op Beeldende Kunst en Erfgoed. Na het afronden van haar studies politicologie en public information management werkte Roomyla in management consultancy, activistische filantropie en de digitale archiefsector. Haar specialisaties zijn digitale transformatie en dekolonisering in erfgoed. Roomyla coacht vrouwen van kleur in leidinggevende posities op zelfvertrouwen en het omgaan met lastige werksituaties.

Cynthia Chua (1996) is een DJ, producer en multi-instrumentalist onder de artiestennaam XTCYN. Op 16-jarige leeftijd werd ze aangenomen op het Conservatorium van Amsterdam waar ze de opleiding Docent Muziek afrondde. Als artiest heeft ze op veel bekende plekken mogen spelen waaronder Mysteryland, Melkweg, Nationale Opera, en Carré. Hoewel ze haar carrière als klassiek violiste en pianiste begon, speelt ze daarnaast pop, jazz, en dancemuziek als multi-instrumentalist, waaronder viool, piano en synths, drums en percussie, zang, gitaar, basgitaar, en saxofoon. Ze heeft in verschillende orkesten gespeeld als violiste, altvioliste en contrabassiste en toerde daarmee door Europa. Ook is Cynthia actief in het onderwijs waar ze lessen, workshops en lezingen verzorgt. Momenteel is Cynthia docent op het conservatorium van Amsterdam en op de KSH in Hoofddorp. Cynthia is medeoprichter van stichting GIG Haarlemmermeer, een jongerenstichting die elk jaar het talent van kunstzinnige jongeren ontplooit om hen vervolgens met dit ontplooide talent een steentje te laten bijdragen aan lokale goede doelen.

Floor Cremers (1992) behaalde haar master International Dramaturgy in 2018. Zij werkt sinds 2015 als freelance producent, dramaturge en zakelijk leider in uiteenlopende genres binnen de podiumkunsten. Als dramaturge is zij verbonden aan onder anderen inclusiedans gezelschap Misiconi, collectief Landmarks en jongeren theatergezelschap Ten Producties. Als programmamaker werkt ze vanuit Platform Aanvang aan verschillende gespreksvormen en contextprogrammering ten behoeve van meer solidariteit in de sector. Naast haar werk als dramaturge, programmamaker en zakelijk leider voor collectief Radicale Gezelligheid is zij als projectadviseur verbonden aan verschillende cultuurfondsen van de gemeente ’s Hertogenbosch.

Nick Deroo (Oostende, 1990) is na zijn studies Geschiedenis en Kunstwetenschappen begonnen aan de Mime Opleiding (afgestudeerd 2020). Als performer werkte hij o.a. bij De Gemeenschap, Het Houten Huis, Marte Boneschansker, René Geerlings, Fabián Santarciel de la Quintana. Hij is deel van collectief DeRonde/Deroo dat filmisch immersieve theatervoorstellingen maakt. Ze zijn een cross-over van mime, dans, circus en film. Daarnaast maakt Nick eigen werk waar de vleselijkheid van de mens en het existentialisme centraal staat.

Nathanja van Dijk studeerde kunstgeschiedenis en filosofie en werkt als curator, adviseur en (interim) bestuurder in de cultuursector. Tot 2021 was zij directeur van de Kunsthal Rotterdam. Ook is zij medeoprichter van A Tale of a Tub dat zich richt op het stimuleren en ondersteunen van hedendaagse kunst en de relatie met de huidige samenleving.

Mirjam Dik is specialist subsidies bij de provincie Noord-Holland. Tussen 2015 en 2023 werkte ze als directeur van de Association for Visual Arts in Kaapstad, Zuid-Afrika. Ze is kunsthistorica (UvA) en heeft een BA in International Management (HES Amsterdam). Met een mandaat van de Zwitserse kunstraad, Pro Helvetia, heeft Mirjam een verbindingsbureau Zuidelijk Afrika opgezet, voor diverse kunstdisciplines, en in de periode 1998-2007 zo’n vijfhonderd uitwisselingsprojecten gefaciliteerd. Verder heeft ze tussen 2006 en 2009 als directeur van CAPE Africa Platform twee grootschalige biennale tentoonstellingen alsmede kunst-ontwikkelingsprogramma’s voor jongeren georganiseerd, en tussen 2010 en 2013 als programmaleidster Kunst, Cultuur en Erfgoed voor !Khwa ttu San Centre gewerkt.

Met betrekking tot Amsterdam heeft Mirjam als co-curator het uitwisselingsproject Holland-South Africa Line in Loods 6 (Bagagehal, KNSM) georganiseerd, voor de Foundation for Indian Artist gewerkt (Lijnbaansgracht/Fokke Simonszstraat), en voor Cascoland een rol gespeeld in het FIFA Wereldcupproject Cascoland Mafikeng.

Danka van Dodewaard is zo’n 20 jaar werkzaam in de culturele sector. Begonnen als (creatief) producent, heeft ze zich vervolgens ontwikkeld tot muziekprogrammeur voor diverse podia (RASA, MELKWEG, KORZO) en festivals. Sinds 2017 is ze artistiek en algemeen directeur van Amsterdam Roots Festival. Onder haar leiding heeft Amsterdam Roots Festival een belangrijke transitie van muziekfestival naar een multidisciplinair festival ondergaan en organiseert Amsterdam Roots sinds 2022 ook diverse activiteiten in Amsterdam Zuidoost.

Joanna van Dorp (1979) is geboren en getogen in Amsterdam. Zij is directeur van Stichting Buitenplaats Doornburgh, een voormalig klooster bij Utrecht wat sinds 2019 een kunstpodium is met tentoonstellingen en drie residentie-appartementen voor kunstenaars en wetenschappers. Doornburgh is een bijzondere erfgoed-locatie met tien rijksmonumenten van de 17e tot de 20e eeuw. Joanna werkte eerder adviseur voor de herontwikkeling van monumentaal erfgoed in heel het land. Daarvoor werkte zij bij de Westergasfabriek in Amsterdam aan de culturele events en bij het MC Theater aan de multidisciplinaire programmering. Ook heeft zij vele jaren als freelancer bij diverse culturele festivals en instellingen gewerkt als producent en programmeur.

Suzan Drummen is beeldend kunstenaar. Na een werkperiode op de Rijksacademie lag de nadruk op schilderkunst en opdrachten in de openbare ruimte. Momenteel maakt ze vooral grote vloerinstallaties met glimmende materialen, waarbij soms wordt samengewerkt met dansers en zangers. Het oeuvre is ambivalent en pingpongt heen en weer tussen aantrekken en afstoten. In recente korte films speelt ook humor een rol. De installaties worden wereldwijd geëxposeerd. Werk is opgenomen in diverse museale collecties, zoals Stedelijk Museum Amsterdam, Museum Boijmans van Beuningen, Bonnefanten museum. Naast haar kunstenaarspraktijk deed ze commissiewerkzaamheden en organiseerde en cureerde ze tentoonstellingen. Als docent beeldende kunst was ze verbonden aan o.a. Gerrit Rietveld academie en de Koninklijke Academie in Den Haag. Op Academie Minerva in Groningen initieerde ze buitenlandse samenwerkingen met o.a. New Castle en Hanoi en is ze momenteel behalve docent ook nauw betrokken bij beleid en curriculumherzieningen.

Moritz Ebinger is een wereldwijd actieve en autonome beeldende kunstenaar van Zwitserse origine die voornamelijk hier werkt. Internationaal gewaardeerd door musea, fondsen, kunstenaarsinitiatieven en collega’s. Hoewel zijn werk voortkomt uit een onophoudelijke fantasie en de drang om te maken, is zijn echte drijfveer idealisme: zijn werk draait om het delen van zowel materieel als immateriële waardes.

Luc van Esch heeft een jarenlange ervaring in uiteenlopende rollen in performance, dansvoorstellingen en (fysieke)theatervoorstellingen, uiteenlopend van theatertechnicus tot fysiek acteur tot choreograaf. Zijn expertise en specialisme ligt in het in artistieke processen verbanden leggen tussen disciplines en verbindingen tot stand brengen tussen verschillende werelden, culturen en kunstvormen. Hij heeft gestudeerd aan de mimeschool in Amsterdam (1996)en Dasarts, Master of Theatre (2008), beide in Amsterdam. Als acteur met een duidelijk fysieke inslag werkte hij met vele theatermakers en in veelsoortige disciplines in binnen- en buitenland. Sinds 2012 is hij betrokken als Regisseur en Dramaturg bij circusgezelschap Tall Tales Company in Rotterdam. Sinds 2014 is hij als fysieke speler, docent en gastregisseur betrokken bij de Jakop Ahlbom Company.

Fleur Feringa (1988) is mede-oprichter van Galerie Fleur & Wouter en gespecialiseerd in het opzetten en inrichten van tentoonstellingen en kunstmanifestaties en het actief verkopen van kunstwerken. Vanwege haar achtergrond in de modewereld heeft zij naast hedendaagse kunst een bijzondere interesse in textiel, mode, design en een cross-over binnen deze media. Daarnaast is Fleur actief binnen de Nederlandse Galerie Associatie en lid van de selectiecommissie van KunstRAI.

Sjaan Flikweert is interdisciplinair podiumkunstenaar. Ze maakt spoken word, muziek, dans, theater en film. Ze is al ruim 12 jaar actief podiumkunstenaar in binnen- en buitenland. Ze was te lezen in de bloemlezing HARD OP en ze is in Tirade gepubliceerd. Ze heeft o.a. voor AYA, de Gasten, Poetry Circle, Bühnenbiest, Rover company, Silbersee, Nanoek en Dox gewerkt. Ze heeft de audiovisuele dichtbundels ergens thuis en de ruimte ertussen (Nominatie Lonely Wolf Festival en NPF) en De werkelijkheid heeft mij niet nodig (geselecteerd voor NFF en NPF) gemaakt. Ze organiseert BYMEKAAR, een twee maandelijks podium voor improvisatie in Splendor Amsterdam.

Wendeline Flores (1989) is conservator Caribische culturen en koloniale geschiedenis bij het Nationaal Museum van Wereldculturen. Ook is zij bestuurslid van het Nationaal instituut Nederlands slavernijverleden en erfenis. Wendeline Flores is historica van opleiding en werkt op het snijvlak van geschiedenis, kunst en cultuur, met een focus op kolonialisme en de doorwerking daarvan. Ze is curator van de tentoonstelling Onze Koloniale Erfenis (2022) in het Tropenmuseum. In 2023 verschijnt een publicatie met dezelfde titel.

Janina Frye is beeldend kunstenaar en maakt sculpturen en installaties. Ze is geboren in Duitsland in 1987. In 2014 behaalde ze haar Bachelor Beeldende Kunst aan AKV St. Joost 'sHertogenbosch en in 2021 haar Master aan het Royal College of Art, Londen. In 2020 was ze deelnemer aan het EKWC in Oisterwijk. Haar werk was onder ander te zien in solo- en groepstentoonstellingen in Arti et Amicitae, Amsterdam, First Site, Colchester, Old Operation Theatre Museum, Londen, Onomatopee, Eindhoven, P/////AKT, Amsterdam, het Stedelijk Museum, 's- Hertogenbosch, de Saatchi Gallery, Londen, Kunstverein Friedrichshafen, Landesmuseum Mainz en in de South London Gallery.

Olga Ganzha is een multimedia- en grafisch kunstenaar gevestigd in Amsterdam. Olga behaalde in 2012 haar master Taal- en Letterkunde aan de Staatsuniversiteit van Volgograd (RU) en haar bachelor Grafisch Ontwerp aan de kunstacademie St.Joost in 's-Hertogenbosch (NL). Tegenwoordig werkt Olga aan autonome projecten op het gebied van kunst, ontwerp en onderzoek. Ze nam deel aan een aantal tentoonstellingen en groepsprojecten in Europa, Afrika en voormalige Sovjetlanden. Sinds 2013 werkt Olga mee aan het community art project The Bookstore in Amsterdam West en Nieuw West.

Nicole Geertruida, opgeleid als danseres aan de Amsterdamse Hogeschool voor de kunsten is momenteel werkzaam als assistent- choreograaf aan de zijde van Alida Dors, Theater Rotterdam. Hiernaast ondersteunt en coacht zij als dansdramaturg jonge makers. Met haar achtergrond als performer, choreograaf, productieleider, dansdocent en haar kennis van hedendaagse dans en hip-hop, weet zij via verschillende invalshoeken input te leveren aan een creatieproces.

Rachella is vanaf 2009 actief in de Amsterdamse (o.a) nachtcultuur waar zij haar eigen evenementen organiseert en een muzikale (queer) gemeenschap samenbrengt. Dit onder de naam Rachel Green en Zohar. In 2018 ging ze in samenwerking met Fonds Cultuurparticipatie een ontwikkelingstraject aan waarin ze zich kon ontwikkelen tot producer/geluidskunstenaar. Dit liep tot 2019 en sindsdien werkt ze gestaagd aan een succesvolle dj/ producer carrière. Rachella is sinds begin 2021 één van de initiatiefnemers van online radiostation Echobox, dat behalve radio ook een platform wil zijn dat zich richt op de ontwikkeling van de Amsterdamse creatieve scene. Daarnaast zet ze zich over de jaren regelmatig in als ondersteunende factor bij de ontwikkeling van makers, zoals de wxmns series voor Operator in Rotterdam waar ze vrouwen uitnodigt om te praten over hun creatief, zakelijk en persoonlijk proces.

Mirte Hartland (zij/haar) is singersong-dichter, coach, antropoloog en programmamaker. Met een combinatie van spoken word en muziek speelt zij op uiteenlopende podia en in theaters door heel Nederland. Ze coacht jonge dichters bij Poetry Circle, het platform voor talentontwikkeling van spoken word en houdt zich bezig met het professionaliseren van deze kunstvorm. Ook is ze sinds 2023 onderdeel van het programmateam van Theater Bellevue. Voor kunstenaarsnetwerk de Vrolijkheid ontwikkelde ze meerdere kunstprojecten met en voor jonge bewoners van asielzoekerscentra. Al haar werk is community based, wat wil zeggen dat vragen als: over wie gaat dit, voor wie is dit bedoeld en is die groep onderdeel van wat er gemaakt wordt, net zo belangrijk zijn als de artistieke missie en persoonlijke noodzaak van een maker.

Aiman Hassani (1988) is filmmaker, diversiteit & inclusie expert en talentontwikkelaar & scout. Deze drie werkzaamheden komen in al zijn projecten terug. Naast zijn werkzaamheden als zelfstandig filmmaker en directeur van de culturele organisatie wedowe, zet Aiman zich in het bijzonder in voor de ontwikkeling van (potentiële) talenten met diverse sociaal-economische achtergrond, die niet vanzelfsprekend hun weg naar het beroepspraktijk weten te vinden. En voor het bij elkaar brengen van professionals en de film- en audiovisuele sector, met een nadruk op het vergroten van diversiteit en inclusie in de sector. Bovendien is Aiman lid van meerdere beoordelings- en selectiecommissies en adviesraden, onder meer in het (kunstvak)onderwijs en sinds het najaar van 2022 bestuurslid van Kunsten ’92.

Ka-Tjun Hau (1990) is een curator en programmamaker uit Amsterdam. Hij is momenteel onderdeel van de Curatorial Research Fellowship bij de Appel, en nam in 2022 deel aan het Curatorial Programme. Binnen zijn praktijk is hij geïnteresseerd in de dynamieken die een collectief bewustzijn vormen, en onderzoekt hij de verborgen draden die ons verbinden met plaatsen, mensen en verhalen. Ka-Tjun heeft een achtergrond in mode en mediawetenschappen. Hij volgde een traineeship bij Foam in 2017, en was tussen 2018 en 2022 werkzaam als cultuurverkenner voor het Amsterdams Fonds voor de Kunst. Daarnaast was hij de afgelopen jaren actief als beeldredacteur voor Hard//hoofd en programmacoördinator bij We Are Public.

Luuk Heezen (1985) is freelance presentator en programmamaker. Hij maakt diverse podcasts over beeldende kunst: voor musea bij tentoonstellingen, voor de Gemeente Utrecht over kunst in de openbare ruimte, en de podcast Kunst is Lang, waarvoor hij iedere week een hedendaags kunstenaar interviewt. Daarnaast modereert hij bijeenkomsten in de culturele sector, en maakt en presenteert hij video's - onder meer voor musea, Museumkaart en de Gerrit Rietveld Academie.

Wouter van Herwaarden. Als mede-oprichter van Galerie Fleur & Wouter kent Wouter van Herwaarden de kunstwereld goed. Zijn favoriete deel van het vak is het samen met jonge kunstenaars uitstippelen van hun carrièreplan. Binnen de galerie focust hij zich daarnaast op het schrijven van tentoonstellingsteksten, persberichten en het maken van kunstenaarsboeken, iets waar zijn achtergrond als kunsthistoricus goed van pas komt. Ook maakt hij als gastcurator tentoonstellingen, bijvoorbeeld voor Museum Tot Zover in Amsterdam. Wouter werkte voorheen al drie jaar voor het Amsterdams Fonds voor de Kunst als Cultuurverkenner Oost en gaf les op meerdere kunstacademies.

Maureen Ho (1969) maakt sinds 2014 deel uit van het programmateam van het Pluk de Nacht Openlucht Filmfestival. Zij adviseert bij het NPO-fonds over documentaire en audio. Zij maakte deel uit van de selectiecommissie Documentaire van Meestervertellers, een initiatief van Stichting Verhalende Journalistiek; van 2019 tot 2022 was zij voorzitter van deze commissie. In 2021 was Maureen adviseur voor Film, Fast & Furious, een tijdelijke regeling van het Filmfonds. Eerder deed zij voorselecties voor IDFA en IDFA DocLab, en werkte zij voor Mediafonds, Sandberg Instituut en Rijksakademie van beeldende kunsten.

Juliette Jongma was van 2014 tot 2018 directeur van galerie Juliette Jongma en heeft een internationaal programma opgezet. In samenwerking met het naastgelegen Kunstverein is het Spring Performance festival (SPF) ontwikkeld en een samenwerking met muzikanten tot stand gekomen. Jongma heeft lesgegeven (o.a Gerrit Rietveld Akademie, Sandberg Instituut), aan commissies deelgenomen (o.a Mondriaan Fonds, Van AbbeMuseum) en bestuurlijke functies verricht (o.a Foam, Niet de Kunstvlaai). Momenteel werkt zij als free-lance curator, schrijver en adviseur.

is adviseur, fondsenwerver, pr-medewerker en auteur in kunst en cultuur, met als specialisaties dans en cultuurparticipatie. Haar bijzondere interessegebieden zijn werelddans, inclusiedans, community arts en wereldmuziek. Na een opleiding tot docent beeldende kunst heeft zij zich als projectleider op diverse terreinen van kunst en cultuur ingezet. Jolanda schrijft onder andere voor Dans Magazine en werkte bij Festival Springdance, Wereldculturencentrum RASA, Dansserver, LCA en Kunstfactor, waar zij voorstellingen en festivals programmeerde, en expertmeetings en publicaties verzorgde. Zij schreef het boek ‘Utrera del Norte’ over 25 jaar flamenco in Utrecht en samen met Joop Oonk ‘Unload to Upload’ over inclusiedans. Zij had zitting in verschillende gemeentelijke culturele adviescommissies in Utrecht, Rotterdam en Tilburg en is lid van de commissie amateurkunst bij Cultuurschakel in Den Haag. Momenteel is zij projectleider bij Indiaas koor Zangam in Den Haag en zakelijk leider bij Beeldend Danstheater Telder in Arnhem.

Yuki Kho (1991) is een geboren en getogen Amsterdammer. Opgeleid als politicoloog aan de Universiteit van Amsterdam en altijd werkzaam geweest in de culturele sector. Als communicatiestrateeg, kunstjournalist, curator en moderator. Ze werkt momenteel als samensteller van VPRO Nooit Meer Slapen op Radio 1 en presenteert met Heske ten Cate de podcast Naakt op een Kleedje over vrouwelijke kunstenaars. Daarnaast is ze de helft van Kunst Kijken, een adviesbureau voor culturele instellingen.

Anouk van Klaveren (1991) is opgeleid aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag en het Sandberg Instituut Amsterdam. Ze onderzoekt de mythische en affectieve kracht van objecten en kostuums. Middels performances en locatie specifieke interventies analyseert ze de mysterieuze voorwaarden waaronder voorwerpen symbolische betekenis krijgen en onderdeel worden van een collectieve identiteit. Met haar werk onderzoekt ze de absurde logica die ten grondslag ligt aan religieuze symboliek, mode en consumenten cult. Ze ontwikkelde haar werk verder via diverse samenwerkingen met onder andere het Zeeuws Museum, De Fabriek Eindhoven, Zuiderzeemuseum en FashionClash Festival. Haar werken zijn vertegenwoordigd in collecties van het Centraal Museum, Kunstlinie Almere Flevoland en het Zeeuws Museum. Ook is ze onderdeel van het collectief Das Leben am Haverkamp dat ze in 2014 oprichtte met Dewi Bekker, Gino Anthonisse en Christa van der Meer. In hun atelier – een voormalige galerie – creëren ze een platform voor gelijkgestemde kunstenaars om hun gedeelde interesses te verkennen: alter ego’s, rituelen en transformatie.

Takako Kondo is promovenda aan de Universiteit Leiden, en international collaborative researcher aan het International Research Center for Japanese Studies (Nichibunken), Kyoto, Japan. Haar onderzoek, Art beyond Japan: Contemporary Art in the Politics of Translation, is een theoretische analyse van de kennisproductie met betrekking tot hedendaagse kunst uit Japan vanaf de 1950s. Zij is tevens de eigenaar van Bureau Takako Kondo, een cultureel intermediair bureau op het gebied van kunst, taal en wetenschap omtrent Japan. Kondo studeerde toegepaste kunst aan de Tokyo University of the Arts, en heeft een MFA. Ook studeerde zij in Kunstgeschiedenis (Drs.) en Kunstwetenschappen (MA, cum laude) af aan de Universiteit van Amsterdam.

Kim Kooiman is als dramaturg verbonden aan Duda Paiva Company (poppen & dans). Zij werkt als schrijver, conceptontwikkelaar, adviseur en fondsenwerver voor uiteenlopende makers binnen de podiumkunsten. Van 2003 t/m 2016 was zij allround programmeur bij de Stadsschouwburg Utrecht. De afgelopen zes jaar was zij Adviseur Theater & Festivals bij het Fonds Podiumkunsten. Kim studeerde Theatervormgeving, Theaterwetenschappen, Cultuurbeleid en Landschapsinrichting. 

Liesbeth Kruyt is ruim veertig jaar werkzaam in de podiumkunsten, met name voor opera, aan de productionele, plannings- en programmeringskant. Bij De Nationale Opera was zij onder andere hoofd planning en artistiek coördinator van het Opera Forward Festival. Sinds 2021 richt ze zich meer op tekstredactie van beleidsplannen, speeches, artistieke concepten etc. Ze breekt graag een lans voor (podium-)kunst met een maatschappelijke drive, of het nou over Groningen gaat, over het klimaat, over diaspora, over toeslagen.

Katrijn Kuypers studeerde Muziekwetenschap aan de Universiteit Utrecht en ontwikkelde zich tot kenner van het Nederlandse koorleven. Voor De Concertzender Nederland maakte zij radioprogramma's over koren, blaasorkesten en andere (amateur)muziek. Voor stichting ZIMIHC werkte zij als muziekconsulent en cultuurcoördinator in de provincie Utrecht. Tegenwoordig is zij huismeester in de Utrechtse Pieterskerk en ambtelijk secretaris van het Provinciaal Utrechts Genootschap. Als zelfstandig ondernemer begeleid ze culturele projecten en werft daarvoor ook fondsen. In haar vrije tijd is Kuypers programmeur voor de kamerkoor-serie in de Pieterskerk, bestuurslid van de Vrienden van het Gregoriaans en vanuit haar belangstelling voor geschiedenis produceert zij historisch verantwoorde stripboeken voor stichting De Inktpot.   

Isabel M. Lamberti (1987) studeerde film- en visuele cultuur aan de UvA en regie aan de NYU en de Nederlandse filmacademie. Haar eerdere korte films zijn geselecteerd op mening filmfestival en vielen geregeld in de prijzen. ‘La Última Primavera’, Isabel’s eerste speelfilm, ging in première in Cannes en San Sebastián waar zij tevens, als eerste Nederlander, de prestigieuze ‘new director’ award in ontvangst mocht nemen.

Kelsey Lampe is cultureel ondernemer en projectleider in de kunsten. Sinds haar studie aan de Academie voor Theater en Dans, produceert zij maatschappelijk urgente projecten binnen de muziek en de podiumkunsten. Zij is momenteel freelancer en was onder andere van 2019 tot 2023 werkzaam bij Paradiso Melkweg Productiehuis. Zij werkte hier aan cross-over muziekproducties met makers zoals Nineties Productions, platform rosetta., Anne-Fay, Lionstorm, Chagall en Saman Amini. Daarnaast heeft zij projecten geleid zoals de jongerenvoorstellingen ‘Wie is baas?’ en ‘Fok me hokje’ van Studio 52nd. Kelsey is goed op de hoogte van de zakelijke en organisatorische aspecten van het kunstenaarschap, met de nadruk op jonge makers in de muziek en de podiumkunsten.

Karen Lancel werkt interdisciplinair op het snijvlak van kunst, wetenschap en technologie. Haar werk gaat over hoe binnen de digitaal genetwerkte samenleving, onze emotionele ervaring van lichamelijkheid, privacy, intimiteit en samenzijn verandert. Binnen het kunstenaars-duo met Hermen Maat (Lancel/Maat) ontwikkelt zij interactieve performances, installaties en ontmoetingsplekken, die internationaal worden gepresenteerd, op o.a. Venice Biennale 2015, Ars Electronica Festival, Stedelijk museum Amsterdam, Waag Society, LIMA Amsterdam, ISEA Hongkong, National Museum of China. Op basis van haar Artistic Research promoveert zijn in 2023 aan de TU Delft - Participatory Systems Lab.

(1989) is performer, maker en consultant. Als vocalist/songwriter is hij verbonden aan projecten Mushroom Mosis en PaPa GoNi, hiernaast is hij mede-oprichter en bestuurslid van CLOUD/Danslab, een platform voor onderzoek naar beweging en performance. Hij doet momenteel onderzoek naar bewegingsesthetiek uit West-Afrika en rituelen uit de Afrikaanse diaspora in het Caribisch gebied en Brazilië. In zijn werk als consultant houdt hij zich vooral bezig met diversiteit, het makersklimaat, talentontwikkeling en community building. Sinds 2018 is Damani projectleider voor community arts bij het Laaktheater in Den Haag.

 

Jacob Lekkerkerker was organist van de Oude Kerk te Amsterdam van 2007 tot 2023. Als curator muziek ontwikkelde hij in de Oude Kerk een nieuwe traditie van ruimtelijke, met onder andere Nicolas Jaar, Zeno van den Broek, Claire M Singer, Maria W Horn, Herman Kolgen. In 2022 componeerde hij de klankinstallatie Spiraling into Infinity, bij het gelijknamige lichtkunstwerk van Children of the Light in MU Hybrid Art House in Eindhoven, een ambient soundtrack.

Ramon de Lima (he/him, 1992) is freelance programmamaker en creatief producent met ruime ervaring en expertise in de muziek- en cultuursector. Zijn grote liefde ligt bij de nachtcultuur. Hij schrijft artikelen, maakt culturele programma's en produceert onder andere muziekevenementen en video’s. Van 2020 tot 2023 was hij voorzitter van Stichting N8BM A’DAM. De afgelopen jaren werd hij vaak gevraagd om advies, met name op het kunst- en cultuurbeleid in Amsterdam over onderwerpen als muziekcultuur, inclusie, diversiteit, (sociale)veiligheid, evenementen en nachtcultuur.

Ingrid Lochem (1948) bracht haar jeugd door op Curaçao en woont sinds haar vijftiende in Nederland. Ze werkte als uitvoerend producent voor Belbo Film Productions. Ze was hier betrokken bij de productie van zowel documentaires als drama. Ze was uitvoerend producent van producties als: De Bezetting (NOS), Achter Slot en Grendel (NCRV), In de Ban van de Revolutie (NOS), De Legende van de Bokkenrijders (KRO) en Vincent & Theo. Na een verblijf van tien jaar op Curaçao (1996-2006) werkte ze voor AT5 en was ze betrokken bij de productie van documentaires van Ida Does over Anton de Kom en Derek Walcott.

Canan Marasligil (zij/hen) is een feministisch schrijver, literair vertaler, kunstenaar, redacteur en programmamaker, wier beroepspraktijk reikt van performance tot het maken van podcasts. Canan werkt in het Engels, Frans, Turks, Nederlands en zo nu en dan in het Spaans en is actief op het gebied van literatuur, comics, cultuurkritiek en kunst. Zij is sinds 2018 programmamaker voor het Read My World Festival in Amsterdam en was tussen 2018-2022 adviseur bij de Nederlandse Letteren fonds. Hen schrijf- en kunstpraktijk zijn multidisciplinair en meertalig, met aandacht aan collectieve praktijken.

Charlott Markus is een Zweedse beeldend kunstenaar gevestigd in Amsterdam (NL). Begonnen als universitair student psychologie en theologie in Lund (SE), vervolgde Markus haar kunstopleiding die haar via Kopenhagen naar Amsterdam bracht. Markus studeerde in 2007 af aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam en sindsdien is haar werk te zien geweest in talrijke solo- en groepstentoonstellingen in heel Nederland en daarbuiten. Charlott's praktijk richt zich op het tussenliggende en het emotioneel verborgene waar verborgen structuren en het beoefenen van het werkelijke zien een grote rol spelen. Met een intersectionele kijk op de samenleving laveert ze tussen het poëtische en het confronterende. Naast haar werk als beeldend kunstenaar werkt Charlott Markus als mentor, doet ze fotoopdrachten en organiseert ze evenementen en tentoonstellingen met thema's die dicht bij haar eigen kunstenaarspraktijk liggen.

Maan Meelker is redacteur en podcasthost bij Cineville. Daarnaast is ze werkzaam als freelance schrijver, spreker en researcher in de film- en kunstsector. Ze studeerde wijsbegeerte en kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam en voltooide er de onderzoeksmaster culturele analyse met een specialisatie in hedendaagse filosofie en film. Tijdens haar studies werkte ze als galeriemedewerker en was ze als schrijver en programmamaker actief bij verschillende organisaties die gericht zijn op het stimuleren van cultuurbezoek onder jongeren, waaronder Museumnacht, SSBA Salon (ITA) en Subbacultcha.

Moniek is programmamaker en projectmanager. Momenteel is ze programmeur popcultuur en maatschappij bij de Melkweg. In deze functie helpt ze organisaties en individuen met het opzetten van nieuwe projecten en programma’s. Moniek heeft veel ervaring in het maken van programma’s voor maatschappelijke instellingen en de culturele sector. Ze richt zich voornamelijk op maatschappelijk reflecterende programma’s, waarbij de nadruk ligt op diversiteit en inclusie. Ze heeft o.a. gewerkt bij United Nations en IDFA.

Hester Mol studeerde Cultuur & Beleid en werkt ruim twintig jaar als marketing & communicatie professional en projectleider in de kunst- en cultuursector. Als leidinggevende, uitvoerder en/of adviseur voor onder andere Het Theaterfestival, Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten, Theatergroep Hollandia, Made in da Shade, MC Theater, Calefax, Ragazze Quartet en kamermuziekfestival September Me. Sinds 2019 is zij Hoofd Communicatie & Marketing van de Nederlandse Filmacademie. Ze praat daarnaast inhoudelijk en zakelijk graag mee in de ontwikkeling van strategische (on-en offline) communicatiestrategieën en formats voor het bereiken van nieuwe doelgroepen of publiek.

Julia van Mourik is redacteur en programmamaker. Als directeur van The One Minutes Foundation geeft zij leiding aan het platform voor experimentele videokunst dat nauw samenwerkt met diverse instellingen voor kunsteducatie in Nederland en internationaal. En als directeur van Lost & Found leidt ze de kunstenaarssalons: een eclectische mix van beeldende kunst, video, performance, outsider art, amateurkunst, muziek, literatuur, vormgeving, wetenschap en meer. Ze is lid van de Raad van Toezicht van CREA, lid van de Adviescommissie Meerjarenbeleidsplan Kunst en Cultuur Den Haag 2025-2028 en voorzitter van de Adviescommissie Projectsubsidies Cultuur van de gemeente Utrecht.

Herman van den Muijsenberg werkt als programmamaker, adviseur en projectleider met beeldende- en podiumkunsten. In zijn eigen kunstpraktijk ontwikkelt Herman experimentele composities en geluidssculpturen. Hij studeerde Algemene Cultuurwetenschappen aan de Radboud Universiteit Nijmegen en New Media & Digital Culture aan de Universiteit van Utrecht. Sinds 2010 is hij actief bij presentatie instelling Extrapool in Nijmegen. Daar werkt hij als programmeur en is zo verantwoordelijk voor het experimentele kunstprogramma dat er wordt gepresenteerd. Als freelancer ontwikkelt hij multidisciplinair programma voor diverse musea, podia en festivals. Hij adviseerde bij verschillende cultuurfondsen en deed onderzoek naar publieksbeleving op festivals. 

Mirella Muroni (1967) ging na haar middelbare school naar de Sociale Academie waar ze afstudeerde met een korte film. Na twee jaar te hebben gewerkt met jongeren in de Amsterdamse Bijlmermeer, begint ze haar opleiding tot regisseur en scenarioschrijver aan de filmacademie in Amsterdam. Tijdens haar studie maakt ze vijf korte films en studeert af in 1995. Na haar studie werkt ze voor soapfabriek Novalis, regisseert verschillende theatervoorstellingen, werkt als artistiek coördinator bij een non-profit instelling, werkt aan een serie voor televisie, schrijft scenario’s, twee jeugdboeken en een roman. Mirella ontwikkelt een eigen handschrift gebaseerd op alternative storytelling. Zowel op schrijf- als op filmgebied heeft Mirella een voorliefde voor cross-overs tussen verschillende filmgenres en verschillende kunstdisciplines. Haar nieuwste korte film, filmgedicht IK BEN (2018), wordt thans vertoond in het Amsterdamse museum Tot Zover. Mirella is sinds 2016 actief in de werkgroep Diversiteit van de Dutch Directors Guild.

Yacine N’diaye (1988) studeerde Kunstbeleid- en Management en Advies en Verandermanagement. Hierna werkte zij voor verschillende culturele organisaties en festivals zoals GRAP, het Compagnietheater, Subbacultcha, Into the Great Wide Open en de Melkweg. Momenteel coördineert zij het Normafonds die zich inzetten ter bescherming van de naburige rechten van uitvoerend kunstenaars. Daarnaast werkt zij bij Mensen Maken Amsterdam, de overkoepelende stichting van buurtfondsen voor en door de verschillende buurten van Amsterdam. Hier zet zij zich in voor initiatieven die een bijdrage leveren aan een mooiere, groenere, meer veilige, kleurrijke of schonere buurt. Ze is verantwoordelijk voor de regie en aansturing procedures van de buurtfondsen. 

Dorothé Orczyk werkt als curator in hedendaagse kunst en is promovenda aan de UvA. Momenteel werkt zij aan het curatorial en promotieonderzoeksproject 'Performance Art as Female Resistance'. In dit project onderzoekt Orczyk hoe performancekunst werd en wordt gebruikt als een vorm van (politiek) verzet door Poolse vrouwelijke kunstenaars die hun praktijk begonnen tijdens de Poolse Volksrepubliek (1952-1989) en deze voortzetten na de val van de Muur. Orczyk werkte eerder onder andere als gallery director bij Ellen de Bruijne PROJECTS en was mede-oprichter en curator van de tentoonstellingsruimte ROZENSTRAAT - a rose is a rose is a rose in Amsterdam. Haar interesse als curator gaat uit naar performancekunst met een focus op sociaal geëngageerde en feministische kunstpraktijken.

Zeynep Ozkaya is documentairemaker en heeft Theaterwetenschap (UvA) gestudeerd met als specialisatie Mediakunde. Naast een aantal bekroonde documentaires, is ze als schrijver en researcher betrokken geweest bij verschillende publicaties rondom multiculturele thema’s zoals Wanneer zijn we eindelijk Amsterdams?

Naast spoken word artiest (Tomashii) organiseert Tomáš podia en programma’s voor woordkunst door heel Rotterdam. Afwisselend tussen intieme locaties, theaterzalen en festival podia biedt hij opkomend talent een podium en belicht hij de stad op vernieuwende wijze. Tomáš is medeoprichter van stichting Spraakuhloos en organisator van festival 010 SAYS IT ALL, dat in 2017 de Doro Siepelprijs ontving. In 2013 won hij de Rotterdamse Poetry Slam en in 2018 verscheen zijn bundel ZwartWitte Paauw. Momenteel werkt hij samen met het Luxor Theater om spoken word in het theater verder te ontwikkelen. Daarbij streeft hij ernaar om verbinding te blijven creëren en tussen mensen en samenwerkingen aan te gaan die Nederlanders verenigd. 

(1979) is schrijver, regisseur en digital creative. Ze studeerde Filmwetenschappen aan de Complutense universiteit in Madrid. Aan de HKU behaalde ze een European Media Master of Arts waarbij ze de narratieve kruising tussen film en interactieve media onderzocht. Ze heeft een achtergrond als fotograaf en heeft langere tijd in de reclamesector gewerkt voordat ze de aandacht besloot te richten op haar (film)producties. Abajo Pérez is geïntrigeerd door het thema identiteit. Haar werk wordt door anderen vaak omschreven als poëtisch. Aan de IDFAcademy ontwikkelde ze in 2017 haar meest recente documentaire project.

Rosa Peters studeerde in 2007 af als theatermaker en -docent aan de Toneelacademie Maastricht. Sindsdien werkt ze als freelance regisseur en in 2014 richtte zij RAAF muziektheater op, gevestigd in Rotterdam. Ze was eerst jarenlang als coördinator van de KinderParade ingezet. En nu geeft ze (naast het regisseren) parttime dramales op het Montessori Lyceum Amsterdam.

Esther Polak werkt met Ivar van Bekkum samen als het kunstenaars-duo PolakVanBekkum. Hun werk richt zich op landschap en mobiliteit. Geworteld in de geschiedenis van de Nederlandse realistische landschapsverbeelding, omarmen ze nieuwe technologieën om uitdrukking te geven aan persoonlijke ervaringen van de  het stedelijke en landschap en het platteland. Hun projecten zijn vaak gebaseerd op samenwerking met deelnemers, of dat nu mensen, objecten of zelfs zonnestralen zijn. Recentelijk hebben ze twee autobiografische films gemaakt. Ze hebben internationaal gewerkt en tentoongesteld, bijvoorbeeld op IDFA, Visions du Réel, Berlinale forum, Transmediale Berlin, Ars Electronica Linz, ISEA Istanbul, ZKM Karlsruhe, Philadelphia Percent for Art programma en IMAL Brussel. In Nederland exposeerden ze onder andere bij Museum De Oude Kerk, galerie dudokdegroot, galerie Upstream, OEROL en de IJssel-biënnale 2021. 

Fabienne Rachmadiev is schrijver en kunsthistoricus. Ze is promovendus op het NWO Vidi project Sublime Imperfections aan de Amsterdam School for Cultural Analysis (Universiteit van Amsterdam). Haar promotieonderzoek gaat over temporaliteiten van historische en ecologische destructie en overblijfselen in kunst uit de voormalige Sovjet-Unie, met name (dekoloniale) kunst en kunst collectieven uit Centraal-Azië. Ze publiceerde essays, fictie en kunstkritiek op en in o.a. De Gids, Terras, de Groene, NRC, Metropolis M en Tijdschrift Kunstlicht. Ze is redacteur bij literair tijdschrift De Internet Gids en organiseert programma’s over kunst en literatuur. Haar debuutroman zal verschijnen bij uitgeverij Das Mag.

Barbara Reijs begint in 1999 als jongste bediende bij Impresariaat Gislebert Thierens, alwaar ze snel doorstroomt naar productie. Vanaf 2006 gaat ze aan de slag bij Senf Theaterpartners als senior productieleider. Na 15 jaar hoofdzakelijk grote-zalenproducties te hebben gedaan in het vrije circuit, stapt ze in 2014 over naar het gesubsidieerde veld. Als zakelijk producent bij Likeminds richt ze zich overwegend op jonge makers en locatietheater. Maatschappelijk belang en diversiteit spelen daarbij een steeds grotere rol. Sinds 2022 werkt ze freelance voor o.a. Cat Smits Company, Wat We Doen, Simon Heijmans en Nic Bruckman.

Lisa Reinheimer (1985) is sinds 1 januari 2020 werkzaam als artistiek coördinator bij DansBrabant. Daarvoor werkte ze als dansjournalist en onafhankelijk criticus voor o.a. Dans Magazine, Theaterkrant, Theatermaker en Tanzweb.org en schreef ze over ontwikkelingen in de Nederlandse dans en voor en over verschillende choreografen als Dario Tortorelli en 155, voor instellingen en festivals als De Nederlandse Dansdagen en European Dancehouse Network. Daarnaast was ze betrokken bij het platform Domein voor Kunstkritiek waar ze samen met partners in het veld programma’s ontwikkelde speciaal voor de stimulering van de danskritiek, en die ook internationaal de aandacht trokken. Verder werkte ze als contextprogrammamaker voor verschillende festivals, deed ze tal van inleidingen en nagesprekken en gaf ze les als theoriedocent Dramaturgy, Arts & Culture aan de Fontys Dance Academy. 

Floris Maria Rijssenbeek (1994) is een Nederlandse theater- en filmmaker met een academische achtergrond in geschiedenis en filosofie. Met zijn theatercollectief ‘de Kiesmannen’ maakte hij meerdere interactieve en multidisciplinaire voorstellingen over maatschappelijke vraagstukken. Zijn films onderzoeken op een verrassende en humorvolle wijze de weerbarstige realiteit en dagen die geregeld uit. In zijn werk experimenteert hij met verschillende stijlen, perspectieven en media om de grenzen van het documentaire genre op te rekken. Daarnaast is Floris mede-oprichter van de Europese culturele beweging DE/MO en directeur van New Cinema Collective, een stichting die makers helpt de impact van hun producties te vergroten.

Masha Ru (1984) studeerde cybernetica in Moskou, fotografie in Amsterdam en promoveerde in de wiskunde op onderzoek naar de elektronenmicroscoop aan de Universiteit Eindhoven. Ze maakt installaties, performances en documentaires op het snijvlak van kunst, techniek en antropologie. Als kunstenaar verdiept zij zich in een bijzondere eetgewoonte: het eten van aarde, kalk en klei. Naast haar project over eetbare aarde, werkte ze afgelopen jaren samen met een Maya-gemeenschap aan een project over kunst, wetenschap en spiritualiteit achter de Mayakalender en aan een documentaire over een militaire patriottistische jeugdclub in Moskou. In 2018 was zij Artist in residence bij het Netherlands Institute for Advanced Studies (NIAS/KNAW).

Femke Schaap is bekend om haar unieke ruimtelijke video-installaties waarin ze film en animaties op in contour gesneden vormen projecteert. Met licht en filmische beeldmiddelen construeert ze zo efemere werelden, waar de bezoeker zich letterlijk in kan begeven. Voor Schaap is daarbij niet de ontwikkeling van een dramaturgisch verhaal belangrijk, het gaat haar om de ruimtelijke ervaring en de fysieke, sculpturale confrontatie die de kijker met het bewegend beeld kan hebben. Hiermee is Schaap nog steeds een van de voorlopers in het gebruik van het door een breed publiek gewaardeerde technisch innovatief medium “videomapping”. Direct na het behalen van haar Master of Fine Arts aan het Sandberg Instituut in Amsterdam in 1997 ontving ze met haar vernieuwende installaties de eerste prijs in de Prix de Rome Beeldhouwen. Haar installaties worden wereldwijd geëxposeerd op kunstbeurzen, in galeries en musea zoals het Stedelijk Museum Amsterdam, het Center for Contemporary Art Kiev, Urban Glass New York en het Amsterdam Light Festival. Sinds 2000 is Femke Schaap als docent en gastdocent betrokken bij kunstacademies in binnen- en buitenland zoals ArteZ, Aki Enschede, de Hong Kong Polytechnic University en de Gerrit Rietveld Academie.

doet onderzoek naar culturele fenomenen vanuit het perspectief van theater, dans en performance. Daarnaast is ze als docent theorie verbonden aan het Lucia Marthas Institute for Performing Arts en als regieassistent aan het gezelschap Schweigman&. Ze is lid van de VSCD jury dans en het bestuur van De Châtel sur place. Naar haar studie uitvoerend dans aan de Rotterdamse Dansacademie (2001) heeft ze gewerkt voor gezelschappen zoals Dansgroep Krisztina de Châtel, LeineRoebana, Schweigman& en verdiepte zij zich in Anouk van Dijk’s onderwijsmethode Countertechnique. Met de Master Contemporary Theatre, Dance and Dramaturgy aan de Universiteit Utrecht in 2018 heeft ze zich gespecialiseerd in dansdramaturgie, met name de dramaturgie van de relatie tot de toeschouwer in hedendaagse dansvoorstellingen.

Annemarie Siemons (1968) studeerde Communicatiewetenschappen aan de UvA. Na werkzaam te zijn geweest bij filmproductiemaatschappijen in de pr en marketing maakte zij ruim tien jaar geleden de overstap naar scriptontwikkeling. Zij is thans werkzaam als hoofd ontwikkeling van de fictieprojecten van documentaire- en fictieproducent DOXY FIXY. In haar functie is zij verantwoordelijk voor het initiëren en ontwikkelen van filmplannen en het samenbrengen van makers, om de plannen te ontwikkelen tot ze gefinancierd en geproduceerd kunnen worden. Ze werkt met zowel beginnende als gevorderde makers. Kennis op het gebied van analyse, scriptontwikkeling en coaching heeft zij o.m. opgedaan bij labs als Sources, Robert McKee, Binger en Torino Film Lab.

Elisia da Silva Martins Peças (1993) is een jonge creative producer uit Rotterdam. Tijdens en na haar studie Opleiding Productie Podiumkunsten aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten (Academie voor Theater en Dans) werkte ze o.a. bij ISH dance collective, DOX, Podium Mozaïek, de Krakeling en Likeminds. In 2022 heeft ze samen met Jimmy-Pierre de Graaf de creative agency SONSON opgezet. Ook werkt ze als freelancer veelal als docent, creative producer en productieleider.

Miranda Sloot (1970) is docent kunsttheoretische vakken en begeleider passend onderwijs op middelbare scholen in en rond Amsterdam. Na haar studie Theater-, Film- en Televisiewetenschap werkte ze onder andere bij het Molenstraattheater in Wageningen en Het Ketelhuis in Amsterdam. Daarna was Sloot dertien jaar verbonden aan het Nederlands Filmfonds, de laatste drie jaar als hoofd animatiefilm. Na haar tijd bij het Filmfonds was ze vier jaar adviseur bij het Mediafonds.

Thomas Stokmans is scenarist, filmregisseur en curator gespecialiseerd in hedendaagse kunst. Hij behaalde een bachelor in Kunstgeschiedenis en een master in Hedendaagse Kunst aan de Universiteit van Amsterdam. Middels een master aan de Whitechapel Gallery in Londen specialiseerde hij zich verder in het cureren van hedendaagse kunst. Na het openen van project-ruimten voor hedendaagse kunst in zowel Londen als Amsterdam besloot hij het roer om te gooien en zijn focus te verleggen naar film. Inmiddels heeft hij zijn focus verlegt en schrijft en regisseert hij zijn eigen films. Zijn korte films gingen in première op het Internationaal Film Festival Rotterdam en het Nederlands Film Festival. Momenteel werkt hij aan zijn eerste lange speelfilm.

Wouter Stoter is filmmaker. Hij is afgestudeerd als politicoloog aan de VU en als grafisch ontwerper aan de Gerrit Rietveld Academie. Hij maakt videoclips, commercials, documentaires en fictie. Zijn werk is vertoond op internationale festival en hij heeft verschillende prijzen gewonnen voor zowel zijn commerciële projecten als fictie projecten. Naast zijn werk als filmmaker is hij betrokken bij stichting Less Agency, die maatschappelijke projecten en bewegingen ondersteunt en initieert.

Arda van Tiggelen is freelance curator, fondsenwerver en projectmanager. Na diens studie Kunstgeschiedenis aan de UvA werkte Arda o.a. bij De Nieuwe Kerk/Hermitage Amsterdam, tentoonstellingsruimte W139 en kunstenaarsvereniging Arti et Amicitiae, sinds 2017 is Arda betrokken bij de ontwikkeling en uitvoering van het artistiek programma van kunstinitiatief VHDG in Leeuwarden. Als curator ligt de interesse met name bij het ontwikkelen van nieuw, site specific werk in nauwe samenwerking met de kunstenaar. Kennis van het internationale veld deed Arda o.a. op als educator voor Documenta14 in Duitsland, door het opzetten van samenwerkingsprojecten in Polen en Hongarije en als adviseur bij DutchCulture/TransArtists. Ook is Arda een ervaren fondsenwerver met ruim tien jaar ervaring in opdracht van individuele kunstenaars en culturele organisaties, die zich met zakelijk advies aan organisaties en als fondsenwerver voor de Kunstenbond inzet voor de toepassing van Fair Practice in de culturele sector.

Wouter Timmermans (1983) studeerde New Media & Digital Culture aan de Universiteit van Amsterdam. Tijdens zijn master werkte hij bij Filmtheater de Uitkijk in de rol van Voorzitter en was hij verantwoordelijk voor de digitalisering van het filmtheater. Sinds 2016 is hij filmprogammeur en programmamaker bij de FilmHallen en The Movies. In 2022 is hier ook De Filmkoepel in Haarlem bijgekomen.

is adviseur, redacteur en coach documentaire bij de productiebedrijven Submarine en Halal. Zij adviseert tevens voor o.a. het IDFA, het Prins Bernard Cultuurfonds, het Vlaams Audiovisueel Fonds, is voorzitter van het bestuur van Near/by film en vaste examinator bij de Master van de Filmacademie. Zij was tot 2017 hoofd documentaire bij het Mediafonds. Daarvoor werkte zij als beleidsmedewerker en programmamaker film, beeldende kunst en nieuwe media bij de Rotterdamse Kunststichting en als programmamaker kunst en nieuwe media bij debatcentrum de Balie. Daarnaast zit zij regelmatig in jury’s bij nationale en internationale filmfestivals, zoals in 2016 bij het IDFA voor de competitie lange internationale documentaire en bij Hot Docs in Toronto en bij de Cross Video Days in Parijs als expert in de interactieve documentaire.

Teddy Tops (1989) is schrijver en programmamaker. Ze maakt contextprogramma's, waarbij ze zich op meta-niveau bezighoudt met inclusie en intersectional feminism, en de rode draad van programmareeksen bewaakt. Ze is van huis uit dramaturg en journalist, schrijft over theater, dans en literatuur, en heeft een groot netwerk in, en kennis van, theater, spoken word, literatuur, beeldende kunst, performance art, moderne dans, urban, mime, en alles daar rondom en tussenin. Ze heeft met verschillende disciplines samengewerkt vanuit verschillende hoeken: als hoofd marketing, programmeur, recensent en dramaturg. Op dit moment schrijft ze proza en werkt ze in de Bibliotheek Utrecht als programmamaker, daarnaast schrijft ze freelance over kunst voor verschillende dagbladen. 

Lenina Ungari (1985) is scenarist en dramaturg. Na haar studie religie en filosofie heeft ze scenario aan de filmacademie gestudeerd. Haar eindexamenfilm Vloeibaar Staal won internationaal meerdere prijzen en werd genomineerd voor beste scenario in GRANDOFF Warsaw. Na meerdere korte films waaronder Amor en AHORSE een VR project draaide in 2020 de speelfilm La ultima primavera in de bioscoop. Een terugkerend element in haar werk is de relatie tussen identiteit en omgeving. Als dramaturg is ze vooral werkzaam bij projecten die grenzen aan audiovisuele kunsten. Dit zijn vaak experimentele projecten die de filmtaal verrijken. Daarnaast is Lenina werkzaam als gastdocent op de filmacademie.

Flora Vallenduuk studeerde mediageschiedenis, massacommunicatie en theaterwetenschappen en is adviseur, programmeur en projectleider. Zij werkte bij het Nederlands Film Festival (NFF), de VPRO, Rialto Filmtheater en Eye Filmmuseum, en was co-programmeur voor Metro Movies en Bijlmerbios. Zij heeft een grote inhoudelijke kennis van de Nederlandse film- en televisiearchieven, werkte samen met veel culturele instellingen en specialiseerde zich in het intellectuele eigendom en het auteursrecht bij hergebruik en (online) openbaarmaking van beeldmateriaal.

Machteld Vinkenborg (1987) is programmamaker en moderator. Ze werkt als programmaleider voor Brainwash Festival, denkt mee op strategisch niveau en stuurt het programmateam aan. Als inhoudelijk programmamaker werkt ze op het snijvlak van literatuur, kunst, filosofie en samenleving. Eerder, na haar studies humanistiek en sociologie, begon Machteld te werken voor online journalistiek platform De Correspondent. Ze maakte, als programmamaker, alle journalistieke zaalprogrammering en was bedenker en samensteller van Het Festival der Vooruitgang. Tegelijkertijd deed ze onderzoek naar inclusiviteit in de media. Machteld was ook redacteur en presentator van een wekelijks kunst- en cultuurprogramma op Amsterdam FM.

Dirk Vis publiceert essays, fictie, poëzie en scenario's in diverse media, vanuit zijn woonplaats Amsterdam. Vis studeerde Beeld & Taal aan de Rietveld Academie en Graphic Design aan het Sandberg Instituut. Van hem verschenen in kleine oplage Bestseller (2009), de e-novelle Het reality-essay (2017), de handleiding voor artistiek onderzoek Research for People Who (Think They) Would Rather Create (2021), en in 2022 verschijnt bij uitgeverij AtlasContact zijn romandebuut Paren of de kunst van de slaapkamer. Vis presenteerde lezingen, (participatieve) performances, chapbooks en multidisciplinaire poëzie voor toonaangevende instellingen en evenementen. Verscheidene van zijn essays en gedichten zijn in het Engels en Duits vertaald. Vis is docent-onderzoeker aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam, begeleidt artistiek onderzoek aan de Koninklijke Academie der Beeldende Kunsten in Den Haag, en is daarnaast oprichter van De Internet Gids en schrijvend redacteur van literair tijdschrift De Gids.

Marjolein Vogels (1984) is danser, performer, choreograaf en artistiek leider van dans- en performanceplatfrom WhyNot. Met een achtergrond in dans en performance bij verschillende Nederlandse en internationale dansgezelschappen, werkt ze ook als freelance choreograaf, vaak in samenwerking met kunstenaars zoals Jennifer Tee en Coralie Vogelaar. Als oprichter van WhyNot programmeert ze interdisciplinaire avonden, vanuit dans en performance, bij onder andere het Bimhuis, Julidans en de Tolhuistuin en produceert ze performances. Daarnaast werkte Marjolein als freelance programmeur bij Theater Frascati en als adviseur en coördinator van residenties voor performancekunstenaars bij BAU. Door haar interdisciplinaire benadering heeft ze een groot netwerk in, en kennis van dans, performance art, beeldende kunst, muziek, film en architectuur. Ze geeft regelmatig les op dans- en kunstacademies zoals Artez, Fontys en de Academie voor Theater en Dans Amsterdam.

De in Duitsland geboren Adrian Waschmann landde in 2007 voor het eerst in Amsterdam, waar hij aan de Uva Europese Studies en Kunstgeschiedenis studeerde. Na het volgen van een master aan het Goldsmiths College in Londen werkte hij onder meer in Brussel, Bogotá en New York. Tussen 2014-2022 woonde hij in Berlijn en werkte als leidinggevende programmeur bij verschillende culturele instellingen, waaronder het HKW, het Gropius Bau en het Humboldt Forum. Als curator en dramaturg werkt en onderzoekt hij vooral het spanningsveld tussen performance kunst enerzijds en visuele & digitale kunst anderzijds, en hoe nieuwe vormen van artistieke expressie ontstaan buiten de canon om. Sinds 2022 woont Adrian weer in Amsterdam en werkt hij als freelancer in heel Europa; naast curatie is een ander belangrijk aspect van zijn werk en praktijk academisch onderzoek naar het Europese integratieproces en culturele identiteiten binnen het supranationalisme binnen het veld van visuele cultuur.

Beate Wegloop studeerde in 1994 af aan de afdeling VAV van de Gerrit Rietveld Academie. Met een startstipendium begon ik mijn kunstenaarscarriere. Na allerlei freelance klussen kwam ze in 2004 te werken op de redactie van de VPRO Gids. Daar werd ze al snel artdirector en was ze verantwoordelijk voor de wekelijkse cover van de gids. Ze was (en is) altijd op zoek naar nieuw talent en werkte met de beste fotografen, vormgevers en illustratoren, maar maakte ook regelmatig zelf een omslagbeeld. In 2011 maakte ze samen met Piet Schreuders het boek Omslag! 85 jaar VPRO Gids en daarbij een tentoonstelling in MOTI. Bij de VPRO werkte ze ook als redacteur bij Nooit meer slapen (radio1) en in 2022 op de redactie van het boekenprogramma Brommer op zee.

Thijs Weijland is sinds 2010 werkzaam als artiest, zowel zelfstandig, als ook met zijn eigen queer collectief genaamd Supernature. Daarnaast is hij sinds 2022 de muziekprogrammeur bij Oerol festival en doet daar ook de programmering van het straattheater bij. Hier boekt hij naast gerenommeerde acts ook veel aanstormend talent en werkt hij veel samen met stimuleringsfondsen en productiehuizen. Ook heeft hij ervaring als creatief directeur, producent en coördinator van een enorme verscheidenheid aan evenementen.

Roos Wijnen (1985) is programmamaker en regisseur die verhalen wil vertellen met impact. Ze werkt als programmamaker voor culturele instellingen en de overige uren besteed ze aan het maken van films. Ze studeerde Cultureel Erfgoed aan de Reinwardt Academie en heeft o.a. gewerkt voor Museumnacht, Instituut voor Beeld en Geluid en het Van Gogh Museum. Zo vermengde zij in eerder werk de skatecultuur met 19e eeuwse schilderkunst, bood zij veel jonge kunstenaars de mogelijkheid om een sterk portfolio op te bouwen en maakte zij onderwerpen bespreekbaar zoals de representatie van vrouwen in de kunst. In 2022 debuteerde ze met haar eerste documentaire ‘niet zoals het hoort’ voor de VPRO en ging de film tijdens het Nederlands Film Festival in première.

Nagaré Willemsen, is kunstenaar en werkzaam als coördinator binnen de culturele sector. Als mede-oprichter en coördinator van de USB_Black Student Union van het Sandberg Instituut en de Gerrit Rietveld Academie bouwt zij samen met studenten, alumni en young professionals van Afrikaanse komaf een netwerk. Middels diverse en inclusieve programmering creëert en stimuleert zij leeromgevingen die toegankelijk zijn voor iedereen.

Anne-Marije Wilmink (1981) studeerde in 2009 af in de theaterwetenschappen en cultuurstudies aan de UvA. In 2006 startte haar culturele loopbaan als oprichter van filmhuis Studio K in de Indische Buurt. In de jaren daarna deed zij veel ervaring op in het bedenken en uitvoeren van community art projecten met een veelheid aan doelgroepen en in het coördineren en produceren van festivals. Het is haar passie om kunst en cultuur mogelijk te maken op plekken waar kunst en cultuur niet vanzelfsprekend zijn om zo te werken aan gemeenschapzin, talentontwikkeling en nieuwe tradities. Ze is een verbinder en een regelaar met een groot hart voor muziek, theater, film en dans. Momenteel werkt zij als fondsenwerver voor Stichting de Vrolijkheid. Daarnaast is ze bestuursvoorzitter bij Stichting Pretvormer en is zij secretaris in het bestuur van Stichting Theater Olympus.

Viola Winokan (1966) is tentoonstellingsmaker en kunstadviseur gespecialiseerd in fotografie, hedendaagse kunst en Avantgarde-kunst uit de jaren 20. Viola werd opgeleid in kunstgeschiedenis en galeriemanagement. Ze werkte haar leven lang voor internationale galeries, op kunstbeurzen en voor filmproducties in Berlijn, Moskou, Luxemburg en Los Angeles en ontwikkelde zich daarnaast zelf als kunstenares en fotografe. In Amsterdam werkte ze tien jaar lang als galerie-curator voor hedendaagse internationale kunst en fotografie. In 2016 begon Viola een samenwerking met het BredaPhoto Festival en richtte ze een online platform op voor internationaal jong fotografisch talent. Sinds anderhalf jaar is Viola zelfstandig en werkt veelzijdig als art professional online en ‘offline’. In haar kunstruimte in hartje Amsterdam creëert ze presentaties, organiseert workshops en art-talks, brengt talent, cultuurprofessionelen en cultuurliefhebbers uit het binnen- en buitenland in verbinding.

Jelte Zonneveld (1987) is freelancer in documentaire sector, voornamelijk actief als programmeur en producent. Hij werkte o.a. bij Filmtheater Kriterion, verschillende productiebedrijven, als researcher voor VPRO en als impact producent aan programma's als Schuldig. Bij IDFA was hij programmamaker en inmiddels al enkele jaren actief als programma adviseur. Daarnaast is hij commissielid bij het NPO-fonds. Hij werkt momenteel als producent van verschillende documentaire projecten voor mint film office en als zelfstandig producent aan een documentaire van Marina Meijer.

Gea Plantinga (1984) is manager van het Rotterdam Philharmonic Gergiev Festival. Na haar masteropleiding klarinet aan het Conservatorium van Amsterdam in 2008 te hebben afgerond, maakte zij al snel de overstap naar de organisatorische kant van de podiumkunsten. Zij werkte o.a. als projectleider voor Asko|Schönberg, was ruim 5 jaar producent bij de Eigen Programmering van het Koninklijk Concertgebouw, waarvan 4 jaar Coördinator Productie. Ook werkte zij ruim 2 jaar als zakelijk leider van Vocaal Talent Nederland. Naast haar huidige functie werkt Gea als projectmanager op freelance basis en bekleedt zij enkele bestuursfuncties.

Fabian studeerde in 2005 af aan de Toneelacademie Maastricht, waarna hij veel rollen speelde bij verschillende theatergroepen, zoals het Onafhankelijk Toneel, NTGent, Theater Artemis, Toneelschuur Producties en Het Toneel Speelt. Vanaf april 2014 tot januari 2015 speelde Fabian de rol van André Hazes in de musical Hij Gelooft in Mij meer dan 200 keer. Hij voert nu zijn zelfgeschreven voorstelling, Gemma, uit. Naast theater speelde hij hoofdrollen in films en series en de drijvende kracht achter Fabuch Social Cinema.

 

Wim Dijkstra studeerde orgel en koordirectie. Hij is organist van de Grote Kerk in Monnickendam en werkt als begeleider, continuospeler en solist. Sinds 2004 organiseert hij met dirigent Maria van Nieukerken concerten rond de cantates van Bach. Hij is artistiek leider van Opera Festa in Leiden. Van 2014 tot 2021 was hij adviseur voor de Amsterdamse Kunstraad, commissie podia en muziek en muziektheater. Sinds 2022 werkt hij freelance als schrijver voor de regeling Werkbijdrage Muziekauteur van het Fonds Podiumkunsten. Hij is voorzitter van Stichting Internationaal Schnitger Orgelconcours. Als vrijwilliger is hij betrokken bij het Van Eesteren Museum.

Lauren Murphy (1985) is redacteur, programmeur, moderator en incidenteel fotograaf. Vanuit haar achtergrond in mediastudies en sociale psychologie houdt ze zich bezig met hoe de menselijke aard zich naar beeld vertaalt. Ze is momenteel Hoofd Content bij filmplatform Cineville. In het verleden produceerde ze het Forum bij IDFA, selecteerde ze buitenfilms voor Film with a View bij Pllek en keek ze honderden horror-, fantasy en science fiction films als programmeur voor Imagine Fantastic Film Festival. Ook was ze ooit AFK Cultuurverkenner voor Amsterdam-Noord, haar favoriete stadsdeel. Ze is goed op de hoogte van de culturele ontwikkelingen in de stad en is gespecialiseerd in genrefilm, festivals, jonge makers en publieksbereik.