Genomineerden Amsterdamprijs voor de Kunst 2017 in Het Parool en op AT5

August 3, 2017

Deze zomer staan de genomineerden van de Amsterdamprijs voor de Kunst 2017 weer volop in de belangstelling. In aanloop naar de uitreiking op 24 augustus maken Het Parool en AT5 een serie portretten van alle genomineerden.

Het Parool

Afgelopen week verscheen het derde interview in de reeks - met Peter Lataster en Petra Lataster -Czisch. Zij stelden: "Liefde en aandacht voor mensen. We zijn beiden waanzinnig benieuwd hoe mensen zijn; hoe ze zich gedragen, wat de motor is van hun bestaan. Dat vind ik mateloos spannend. En als we filmen mogen we ongegeneerd onze neus om de hoek steken - mensen accepteren dat, dat is het geweldige aan ons vak." Wiecher Troost, Rogier Smalhout en Koos Groenendijk van Appelsap noemden het een eer om genomineerd te zijn "maar het voelt ook echt als een boost." Eerder verschenen interviews met Circus Treurdier, We Are Public en Fiona Tan.

AFK-directeur Annabelle Birnie beet het spits af. “Met de Amsterdamprijs plaatsen wij een schijnwerper op de kunst in de stad, maar wij zijn zelf geen pr- of mediamachine die het publiek naar de ondersteunde kunstenaars en instellingen stuurt, wij faciliteren. Dat faciliterende zie je overigens ook terug in het lijstje genomineerden voor de Amsterdamprijs. Het zijn  naast  makers,  platforms en instellingen zoals een festival als Appelsap en We Are Public en, bestaande uit creatieven en experts die het publiek helpen bij het maken van hun keuzes. Dat is belangrijk; daarmee signaleert en waardeert de jury eigenlijk een nieuw soort cultureel product. En dat is het beste wat wij kunnen doen: erop wijzen dat dit soort bijzondere kunstuitingen gebeuren in Amsterdam. Het zal je verrijken en inspireren!"

AT5

Op AT5 zijn vanaf 1 augustus gefilmde portretten te zien van alle genomineerden.

 

Over de Amsterdamprijs voor de Kunst

Het AFK kent jaarlijks de Amsterdamprijs voor de Kunst toe (driemaal € 35.000 en een unieke Amsterdam ‘schaal-op-schaal’) aan drie kunstenaars of instellingen die met hun werk een bijzondere bijdrage leveren aan de artistieke veelzijdigheid van de stad. De longlist komt mede tot stand op basis van gemotiveerde voordrachten van vele Amsterdammers. De jury selecteert de uiteindelijke genomineerden.

De Amsterdamprijs voor de Kunst wordt uitgereikt in drie categorieën. Er is een prijs die vernieuwende kunstenaars en initiatieven stimuleert, een prijs voor de beste culturele prestatie en een prijs voor bewezen kwaliteit - voor makers die vanuit hun unieke, artistieke drive kunnen bogen op een bijzondere carrière. De prijs werd vorig jaar gewonnen door theatermaker Daria Bukvić, Joris Laarman Lab (design) en schrijver Annejet van der Zijl.