Nieuwe Cultuurverkenners Oost en West

De Cultuurverkenners zijn al 15 jaar de ogen en oren van het AFK in de stadsdelen van Amsterdam. Ze lokaliseren nieuwe culturele initiatieven, geven gerichte tips en wijzen kunstenaars en culturele organisaties op de mogelijkheden binnen het fonds en daarbuiten. In Amsterdam Oost en West zijn twee nieuwe gezichten aan hun driejaarlijkse termijn als Cultuurverkenner begonnen: Maarten de Leede volgt Ka-Tjun Hau op in West en in Oost neemt Humie Pourseyf het stokje over van Wouter van Herwaarden. We stellen deze nieuwe verkenners graag even voor en vroegen hen naar hun doelen en verwachtingen voor de komende periode op kunst- en cultuurgebied.

Kun je kort iets over jezelf vertellen?
Maarten: Ik verhuisde zes jaar geleden naar Amsterdam om kunstgeschiedenis te studeren omdat de kunst- en museumwereld mij altijd al enorm fascineerde. Op dit moment leg ik de laatste hand aan mijn masterscriptie over de kunstinstallatie en gemeenschapsproject Guess Who’s Coming To Dinner Too? (2017-2021) van kunstenaar Patricia Kaersenhout. Beeldende kunst is voor mij vooral ook onderdeel geworden van een bredere culturele interesse: met plezier dompel ik mij sinds langere tijd onder in concerten, films, opera, theater en nachtcultuur. Dit alles (en meer) vind je moeiteloos in West en dat ik me in mag gaan zetten voor AFK in 'mijn' stadsdeel ervaar ik als een groot voorrecht. 

Humie: Ik ben een geboren en getogen Amsterdammer, opgegroeid in West. Mijn voorliefde voor hedendaagse kunst heeft zich onder andere geuit in mijn werk als productieassistent bij presentatie-instelling W139, een plek waar ik ontzettend veel plezier en kennis aan heb overgehouden. Daarnaast is mijn radioprogramma Intermezzo d’ Arte maandelijks te horen bij het Amsterdamse radioplatform Echobox Radio. Hier ga ik in gesprek met kunstenaars, curatoren en culturele initiatiefnemers over hun creatieve bezigheden in en rond Amsterdam. Ook ben ik voor verschillende projecten als freelance producent en curator in de culturele sector werkzaam.

Kun je wat vertellen over jouw band met West/ Oost en hoe je dit stadsdeel ziet?
Maarten: West heeft altijd een natuurlijke aantrekkingskracht op mij gehad net als op vele ‘young creatives’. Ik belandde in de Mercatorpleinbuurt, een ontzettend leuke wijk waar alles en iedereen naast en met elkaar leeft. Natuurlijk blijft het een uitdaging om te voorkomen dat de inwoners langs elkaar heen gaan leven; zeker wanneer er grotere verschillen ontstaan tussen mensen die al lang in West wonen en de nieuwe instroom. Het zijn cultuurmakers en sociale ondernemers die de brug kunnen slaan tussen en voor de bewoners. Gelukkig is West al vele culturele instellingen rijk die de belangrijke rol van verbinder kunnen vervullen. 

Humie: Amsterdam Oost is voor mij een plek die vele verborgen parels bezit. De buurt biedt thuis aan belangrijke museale instellingen die de geschiedenis in kaart brengen, maar ook aan andere ruimtes die bijzondere programma’s weten vorm te geven, zoals bijvoorbeeld het Pleintheater, Mutter en P/////AKT. Ook wordt er veel aandacht besteed aan jongeren, iets wat je terugziet in de speelse houding die het stadsdeel heeft. Die constante drang om te blijven maken en te presenteren verassen mij elke keer weer.

Wat hoop je te bereiken als Cultuurverkenner in West/ Oost?
Maarten: Ik hoop te kunnen bemiddelen tussen het AFK en cultuurmakers in het stadsdeel waardoor er een gezonde en creatieve cultuurproductie blijft bestaan. Ook wil ik mij inzetten voor samenwerkingen en nieuwe initiatieven die de drempel van de podia, theaters en tentoonstellingsruimten verlagen zodat elke inwoner profiteert van wat kunst te bieden heeft. 

Humie: Met mijn erfgoed achtergrond kijk ik naar het behoud van cultuur voor de toekomst. Daarbij vind ik dat de focus niet alleen moet liggen op het behouden van objecten, maar ook op de verhalen die de stad te bieden heeft. Hoe kunnen we deze verhalen het beste verzamelen, vertellen en vieren? Hoe kunnen we zorgen dat de gehele gemeenschap de dialoog aangaat en daaraan bijdraagt? Door juist hun te laten vertellen wat Oost bijzonder maakt, hoop ik door middel van mijn Cultuurverkennerschap bij te dragen aan een rijk en divers scala aan initiatieven en projecten.

Meer weten over wat Cultuurverkenners doen en wat ze voor jou kunnen betekenen? Jaleesa Clows, Cultuurverkenner Nieuw-West, legt in deze video uit wat haar werk inhoudt. Of neem direct contact op met één van de Cultuurverkenners (Noord, West, Oost, Zuidoost of Nieuw-West)!