Amsterdamprijs voor de Kunst 2024: Wie gun jij de belangrijkste kunstprijs van de stad?

Amsterdammers mogen vanaf vandaag weer kunstenaars, culturele organisaties en kunstprojecten voordragen voor de belangrijkste kunstprijs van de stad: de Amsterdamprijs. Er is drie keer €35.000 aan prijzengeld te vergeven. Voordragen kan tot en met zondag 14 april 2024.  

Het AFK reikt namens de gemeente de Amsterdamprijs voor de Kunst uit. Het is hét moment om het immens rijke kunst- en cultuuraanbod in de stad te vieren. Directeur-bestuurder Laurien Saraber: “Elk jaar opnieuw worden we verrast door alle bijzondere en onverwachte voordrachten. Dat is het leuke aan de Amsterdamprijs: we doen het samen met de Amsterdammers. Bovendien geven de voordrachten een doorkijkje naar wat er leeft in de stad. Niet alleen artistiek, maar ook maatschappelijk. Ik kan niet wachten om te zien wat voor juweeltjes de Amsterdammers dit jaar weer naar voren schuiven.”

Wie draag jij voor?

De Amsterdamprijs wordt in drie categorieën uitgereikt.  De Stimuleringsprijs, voor de maker of organisatie die het afgelopen jaar vernieuwend, verfrissend of verbazend was. Het Werk van het Jaar, voor het meest baanbrekende kunstproject van afgelopen jaar. En Bewezen Kwaliteit, voor de maker of instelling die al jaren grenzen verlegt in het kunstenveld. Voordragen kan via www.afk.nl/amsterdamprijs. Bij het selecteren van de genomineerden kijkt de jury niet naar hoe vaak iemand voorgedragen wordt. De winnaars ontvangen naast het geldbedrag van €35.000 de sculptuur Skyline Remix, ontworpen door kunstenaar Tim Breukers. Daarnaast ontvangen alle medegenomineerden een geldbedrag. Het AFK dankt Touria Meliani, wethouder Kunst en Cultuur, voor het beschikbaar stellen van deze belangrijke stadsprijzen. 

Voor de stad, en door de stad

Elk jaar stelt het AFK de longlist voor de Amsterdamprijs voor de Kunst samen uit voordrachten van honderden Amsterdammers. Een vakjury kiest de genomineerden. De prijs kan veel betekenen voor kunstenaars of culturele organisaties in de stad. Juryvoorzitter Tirsa With: “De Amsterdamprijs is er voor de stad, en door de stad. De jury kiest uiteindelijk de winnaars, maar dat gaat niet zonder de voordrachten van Amsterdammers. We hebben dus jouw hulp nodig! We zijn enorm benieuwd naar jouw favoriete maker, collectief of instelling. Wie draag jij voor?”