Amsterdamprijs 2023: Wie gun jij de belangrijkste kunstprijs van de stad?

Alle Amsterdammers mogen weer kunstenaars, culturele organisaties en kunstprojecten voordragen voor de Amsterdamprijs voor de Kunst, de belangrijkste kunstprijs van de stad. Jij dus ook! Voordragen kan tot en met zondag 23 april 2023. Er is drie keer €35.000 aan prijzengeld te vergeven. Wie gun jij dit jaar de Amsterdamprijs?

Voordragen kon tot en met 23 april, de stembus is nu gesloten.

Je kunt een voordracht doen in drie categorieën. De Stimuleringsprijs, voor de maker of organisatie die het afgelopen jaar écht vernieuwend was. Het Werk van het Jaar, voor het meest baanbrekende kunstproject. En Bewezen Kwaliteit, voor de maker of instelling die al jaren grenzen verlegt in het kunstenveld. De winnaars ontvangen naast het geldbedrag van €35.000 een unieke sculptuur ontworpen door kunstenaar Tim Breukers. Daarnaast ontvangen alle medegenomineerden een geldbedrag. Het AFK dankt Touria Meliani, wethouder Kunst en Cultuur, voor het beschikbaar stellen van deze belangrijke stadsprijzen. 

Hoe draag ik iemand voor?

Via het formulier hierboven. Let op: één enkele voordracht van een kunstenaar, organisatie of kunstproject is genoeg om door de jury geselecteerd te worden. Bij het selecteren van de genomineerden kijkt de jury niet naar hoe vaak iemand voorgedragen wordt.

Samen met de stad

Elk jaar stelt het AFK de longlist voor de Amsterdamprijs voor de Kunst samen uit voordrachten van honderden Amsterdammers. Een vakjury kiest uit deze lijst de genomineerden. De prijs kan dus veel betekenen voor jouw favoriete kunstenaar of culturele organisatie. Saskia Janssen van de Rainbow Soulclub, winnaar in de categorie Bewezen Kwaliteit 2022, vertelt: “De Amsterdamprijs is een groot compliment aan de groep. Eigenlijk zijn we niet bezig met gezien worden en toch zijn we opgevallen.”

Rijk kunst- en cultuuraanbod

Voor de twintigste keer rijkt het AFK namens de Gemeente Amsterdam hem uit: de Amsterdamprijs voor de Kunst. Het is hét moment om het immens rijke kunst- en cultuuraanbod in de stad te vieren. Juryvoorzitter Micha Hamel: “Je merkt aan alles dat Amsterdam weer bruist, dat de stad weer ademt. Meer dan ooit ondervinden we allemaal hoe wezenlijk kunst en cultuur zijn voor een gezonde samenleving. Verbeelding is waar we naar snakken, en gelukkig is er in Amsterdam verbeelding te over.”