Schone kunst, from niche to norm

June 30, 2020

Een duurzaam street art initiatief op een muur in Amsterdam Oost gemaakt door Nouchka. Duurzaamheid is een actueel thema in de politiek, maar zeker ook onder de bewoners van Amsterdam. Een link tussen duurzaamheid en kunst in de openbare ruimte kan de leefbaarheid van een buurt sterk vergoten. Plato legde in de vierde eeuw voor Christus al de verbinding tussen schoonheid en goedheid. Het bilateraal interpreteerbare “Schone Kunst” initiatief laat dit terugkomen in het huidige stadsgezicht van Amsterdam.

“Schone Kunst” is een street art uiting in de vorm van een mural afbeelding bestaande uit dieren met “luchtballon hoofden”. Dit representeert mooie schone lucht, maar ook de leeghoofdigheid (korte-termijn denken) van de mensheid waardoor de lucht nu verontreinigd wordt. In het “Schone Kunst” design is de zwarte verf (AIR-INK) gemaakt van luchtvervuiling (roetdeeltjes), de witte verf (Airlite) maakt de lucht schoon door smog te zuiveren. Airlite heeft daarnaast ook een isolerende werking. Op deze manier heeft het kunstwerk niet alleen een symbolisch, maar ook een zuiverend en duurzaam effect. Het is het eerste grootschalige kunstproject in Nederland waarbij beide innovatieve verfsoorten gezamenlijk worden gebruikt.

Buurtbewoners worden actief uitgenodigd en betrokken om in de schetsfase en in het totale plaatje mee te denken over het uiteindelijke design wat in hun omgeving geplaatst gaat worden. Het kunstwerk “Schone Kunst” moet mensen aantrekken door de schoonheid van de afbeelding, om vervolgens de verhalende boodschap erachter de delen: luchtvervuiling. Door dit op een positieve manier te doen in het stadsgezicht spreekt het een brede groep mensen aan. Het houdt mensen een spiegel voor over hun eigen gewoonten en leefomgeving. De ondertitel “from niche to norm.” Verwijst naar dit effect, waarin mensen geïnspireerd raken en net als de mural zelf ook duurzame maatregelen gaan nemen.

Check de website van Nouchka als je benieuwd bent naar ander werk van haar!

 

Het AFK heeft Nouchka met het project 'Schone kunst, from niche to norm' ondersteund met een projectsubsidie.