Nachtschade: Aubergine

March 31, 2017

In Nachtschade: Aubergine gaat Claron McFadden op zoek naar de gemeenschappelijke wortels van onze diverse culturen aan de hand van één van de meest iconoclastische ingrediënten op het culinaire toneel: de aubergine. 


Ondanks de enorme migratie die ze doormaakte, wist deze oeroude nachtschade-achtige zich steeds aan te passen zonder haar opmerkelijke identiteit te verliezen. Documentairemaakster Lisa Tahon en Claron McFadden volgen deze route terug tot aan de oorsprong: vanuit het Westen via de mediterrane landen tot in het Verre Oosten. Tijdens haar reis is McFadden in verschillende streken te gast bij de lokale bevolking. Ze leert er telkens een traditioneel gerecht en lied, en neemt de recepten en melodieën met zich mee. Samen met een voor haar ideale groep van muzikale collega’s, samengesteld uit een scala van 'nachtschadeculturen' zoals Roma, Belgisch, Irakees, Grieks en Afro-Anatolisch, voegt ze een nieuw hoofdstuk toe aan de traditie van migratie.
Nachtschade: Aubergine toont hoe wederzijdse kruisbestuiving onze gemeenschappelijke identiteit kan versterken en laat het publiek de rijke auberginekeuken ervaren, in combinatie met live muziek en een reisdocumentaire. 


Op vrijdag 31 maart is de Nederlandse première van Nachtschade: Aubergine in Ostade A'dam. Ook op 1 en 2 april speelt 


Concept, zang: Claron McFadden
Video: Lisa Tahon
Regieadvies, coaching: Sjaron Minailo
Dramaturgie: Tobias Kokkelmans
Accordeon: Tuur Florizoone
Viool, gitaar: Tcha Limberger Qanun,
Ud: Osama Abdulrasol Bas,
Bouzouki: Michel Hatzigeorgiou
Percussie: Shahin During