EAST TYPE WEST TYPE

April 8, 2017

EAST TYPE WEST TYPE is een project van AGA LAB en Grafisch Werkcentrum Amsterdam (GWA) in samenwerking met Podium Mozaïek. In dit project treffen deze drie instellingen elkaar in het tussengebied van ieders specialisatie: Typografie, Beeld en Performance.  

Oost West staat zowel voor het geografische gebied in Amsterdam, en voor de samenkomst van oosterse en westerse cultuur. Type heeft diverse synoniemen; ‘door bepaalde karakteristieken herkenbare soort’. Lettertype, schrift. Grondvorm, oervorm en archetype.

Typografie: GWA heeft Lara Captan te gast met haar onderzoek om het Arabisch schrift terug te brengen naar zijn oorspronkelijke kalligrafische vorm. GWA heeft veel expertise opgebouwd in typografie en de boekdruk. 

Beeld:  AGA nodigt een kunstenaar uit uit het Midden Oosten, Iran, op voordracht van Lara Captan voor een werkperiode om te reageren op het onderzoek voor het Arabische basisfont/typeface met beeld en iconografie. AGA is van origine de kunstenaarswerkplaats voor experiment en productie in beeldende kunst en grafisch ontwerp.
In wisselwerking tussen de typograaf en kunstenaar worden typefaces gecombineerd met beeld en/of tekst.

Performance: Podium Mozaiek nodigt twee jonge performers uit die ‘East’ en ‘West’ representeren uit. Zij biedt al lange tijd podium aan intercultureel theater, dans en muziek in Amsterdam West.

Design: AGA LAB nodigt een grafisch / ruimtelijk ontwerper uit. 
Gezamenlijk leggen de performers en ontwerper een traject af om tot een gesamtskunstwerk te komen; een performance of theatraal optreden in een ontworpen kader. 

Het project opent met de presentatie van het onderzoek van Captan en de AiR bij het GWA op zaterdag 8 april.