AFK & Fonds voor Oost: Eerste toekenning projecten

Bankjescollectief
Bankjescollectief
July 9, 2014

Het Fonds voor Oost heeft op maandag 7 juli een eerste reeks bijzondere projecten gehonoreerd die elk op hun eigen manier bijdragen aan het levendig en leefbaar maken van de buurt. Via het Fonds voor Oost maakt het AFK het mogelijk om geld te doneren aan de buurt. Het Fonds voor Oost ondersteunt uiteenlopende ideeën van bewoners van Amsterdam Oost die sociale samenhang, ondernemerschap én beleving van geluk en welzijn in de buurt versterken.

Zo maakt het charmante Bankjescollectief zich op als ‘grootste openluchtcafé ter wereld’ om een nieuw buurtfenomeen te worden en draagt Super Sint Maarten ↗, met zijn kleurrijke optocht echt iets bij aan het buurtgevoel. Bekijk een video over Super Sint Maarten. Verborgen dieren Diemerpark richt zich met zijn educatieve app op een brede doelgroep in Oost en helpt de Kraaipan Oase mensen die het niet zelf kunnen met hun tuin. Wat is jouw verhaal? tenslotte verzamelt verhalen uit het Stadsdeel om mensen met elkaar kennis te laten maken terwijl ze hun Nederlands verbeteren.

Tijdens een vrolijke bijeenkomst in het Science Park bij cafe-restaurant Polder roemde Clayde Menso, directeur AFK, de kracht van wijkgerichte initiatieven. Na een innemende presentatie van de verschillende projecten, kenden Duco Wildeboer en Roel Steenbeek namens het Fonds voor Oost de aanvragers ‘officieel’ een bijdrage toe.

Over het Fonds voor Oost

Het AFK is samen met het Prins Bernhard Cultuurfonds en Ymere betrokken bij de oprichting van Fonds voor Oost. Het Fonds sluit aan bij de trend dat Amsterdammers meer verantwoordelijkheid willen nemen om de leefbaarheid in hun stad, buurt en wijk te vergroten. Fonds voor Oost maakt het mogelijk om actief een bijdrage te leveren. Het Fonds streeft ernaar lokale projecten op het grensvlak van kunst en welzijn te ondersteunen die nog te pril zijn voor reguliere fondsen, maar wel van betekenis zijn voor hun buurt. En dat vindt het AFK belangrijk.

Een comité van buurtbewoners (Comité voor Oost) beoordeelt de projecten en biedt naast financiële ondersteuning ook toegang tot kennis en een relevant netwerk. Het budget wordt beheerd in een Fonds op Naam bij het Prins Bernhard Cultuurfonds. Ook voor bedrijven en ondernemers is het aantrekkelijk te investeren in verbetering van de buurt. Bovendien kunnen door het lokale draagvlak van het Fonds voor Oost donaties snel en gericht worden ingezet.

Tips of voorstellen? Neem contact op met Reineke Commandeur, kwartiermaker van het Fonds voor Oost via reineke@fondsvooroost.nl