Amsterdamprijs voor de Kunst uitgelicht in Het Parool en op AT5

July 15, 2015

De uitreiking van de Amsterdamprijs voor de Kunst 2015 komt eraan. Op 27 augustus worden de winnaars bekendgemaakt in Het Compagnietheater. In aanloop naar de uitreiking maken Het Parool en AT5 een serie portretten van de genomineerden én van winnaars Jan Versweyveld en Ivo van Hove, die de prijs in de categorie Bewezen Kwaliteit hors concours toegewezen krijgen. Scenograaf en lichtontwerper Versweyveld en toneel- en operaregisseur Van Hove vormen volgens de jury ‘een uniek duo dat geen gelijke kent’.

“Ik wist: dit wil ik doen, de rest van mijn leven.” Gisteren verscheen in Het Parool het eerste interview met een van de genomineerden: met theatermaker/regisseur Jakop Ahlbom, genomineerd in de categorie Beste Prestatie. Lees het interview hier. De krant belicht elke dinsdag een andere genomineerde. Aan bod komen nog: beeldend kunstenaar Renzo Martens, componist Merlijn Twaalfhoven (categorie Beste Prestatie), theatermaker, rapper en hiphopartiest Akwasi, Stichting Nieuwe Helden en culturele vrijplaats Splendor (categorie Stimuleringsprijs). De reeks wordt afgesloten met een profiel van hors concours winnaars Jan Versweyveld en Ivo van Hove.

Clayde Menso, directeur van het AFK, beet vorige week het spits af in de serie van Het Parool. Menso vertelt onder andere over de focus op vernieuwing binnen het AFK: “Je moet nooit stil blijven staan bij de successen die je al hebt geboekt en kunstenaars behouden voor de stad. Ze de kans geven hun talenten te ontplooien.” Lees het hele interview hier.

De portretten op AT5 zijn te zien vanaf 10 augustus. Bekijk hier de afleveringen rond de genomineerden voor de Amsterdamprijs voor de Kunst 2014.