3Package Deal 2016: vijftien nieuwe talenten van start

De lichting 3Package Deal 2016 is bekend. Maar liefst vijftien veelbelovende (inter)nationale kunstenaars zijn geselecteerd voor dit succesvolle talentontwikkelingsprogramma, een initiatief van het Amsterdams Fonds voor de Kunst (AFK) in samenwerking met Bureau Broedplaatsen. Zowel in presentatievorm, thematiek als genre-keuze legt deze eclectische mix van toptalenten een groot gevoel van urgentie aan de dag, in relatie tot de grootstedelijke omgeving.

Veelzijdige lichting

De geselecteerde talenten van deze veelzijdige lichting vertegenwoordigen een keur aan kunstdisciplines en nationaliteiten. Van vernieuwende toepassingen en cross-overs binnen de beeldend kunst, film en theater, tot urban dans, social design en olfactory art - oftewel ‘geurkunst’. De kunstenaars zijn, naast Nederland, afkomstig uit landen als Zuid-Afrika, Israël en Zuid-Korea. Wat hen verbindt is een buitengewoon talent en een focus binnen hun werk op actuele vraagstukken, geplaatst binnen een sterk veranderende, maatschappelijke context.

Zo laat digital creative Dries dePoorter ons op confronterende wijze nadenken over privacy issues in de (digitale) openbare ruimte en vangt Sibs Shongwe-La Mer de jeugdcultuur van Johannesburg in rauw geschoten, ‘lo-fi’ zwart-wit films. Modeontwerper Tess van Zalinge reflecteert met haar collecties op associatieve wijze op het Nederlandse landschap in relatie tot identiteit en experimenteel designer Frank Kolkman stelt onze ideeën over hedendaagse en toekomstige technologieën aan de kaak. Zo stelt hij in zijn werk vragen over het ‘hiernamaals’ of het ‘nabestaan’ in een tijd dat het vertrouwen in de rationele wetenschap en technologie langzaam de religieuze geloofssystemen vervangt. Hoe verhouden de technische mogelijkheden om het leven aanzienlijk te verlengen zich tot de mogelijkheden het vrijwillig te beëindigen?  

Bekijk de bio’s van alle geselecteerde kunstenaars van de 3Package Deal 2016.

Over de 3Package Deal

De 3Package Deal is een samenwerking van het AFK en Bureau Broedplaatsen (BBp) waarbij internationaal toptalent uit diverse kunstdisciplines een jaar lang betaalbare woon- en werkruimte en een ontwikkelbudget (€ 22.500) ontvangt. Bovendien stelt het AFK per kunstdiscipline coalities samen, waaraan inmiddels vijftig gerenommeerde Amsterdamse (kunst)instellingen deelnemen. Deze instellingen nemen een jaar lang de selectie en begeleiding van de veelbelovende kunstenaars op zich en stellen hun netwerk, kennis en podia voor hen open.