Eindpresentatie 3Package Deal 2015: persoonlijke zoektocht naar een nieuwe taal

October 14, 2016

Op 11 oktober vond de eindpresentatie plaats van lichting 2015 van de 3Package Deal, een talentontwikkelingsprogramma van het AFK en Bureau Broedplaatsen. Tien (inter)nationale kunstenaars presenteerden ieder op eigen wijze hun werk en ontwikkeling van het afgelopen jaar in  een sfeervol en goedgevuld Bellevue theater. Het werd een avond vol bijzondere kunst en een uniek kijkje in het werk van deze toptalenten.

Van stand-up theater tot ‘speculative design’

Theatermaker Karlijn Kistemaker trapte af en nam het publiek mee op haar ‘Missie Marquez’, een omvangrijk theateronderzoek geïnspireerd op haar persoonlijke verbintenis met het wereldberoemde boek Honderd jaar eenzaamheid van de Colombiaanse schrijver Gabriel García Márquez. In een verfrissende stijl neigend naar ‘stand-up theater’, maakt ze het publiek deelgenoot van de wonderlijke geschiedenis van de familie Kistemaker, welke ze moeiteloos vervlecht met de even zo surrealistische vertellingen van Márquez. Speculative designer Agi Haines hield een bijzondere ‘talk’ over medische innovatie, de maakbare mens en ethische vraagstukken. Daarbij toonde ze de kunstmatige organen die ze eigenhandig ontwikkeld heeft door middel van zowel 3D bioprinting-techniek als traditionele sculptuur. Cultureel ondernemer en muzikant Brendan Jan Walsh verplaatste tussen door de aandacht van het podium naar het publiek met zijn prettig ontregelende, interactieve intermezzo’s. Filmmaker Mahdi Fleifel toonde een fragment uit zijn indrukwekkende, award-winnende film  A Man Returned en Liselore Frowijn sloot af met een kleurrijke mini-modeshow waarin zij haar meest recente collecties toonde.

Impact op de samenleving

De lichting kenmerkt zich door de persoonlijke invalshoeken en het engagement waarmee de talenten hun werkperiode van de 3Package Deal aan zijn gegaan, in hun zoektocht om een (blijvende) impact op de samenleving te maken. Zo ook beeldend kunstenaar en filmmaker Olfa Ben Ali: Ik ga voor maximale impact, zonder dat ik mijn werk verbind aan de ‘white cube’ als traditionele tentoonstellingsruimte of toon tijdens een kunstfestival. Vervolgens gaf zij een sneakpreview van haar intrigerende project Refuse waarbij ze het vluchtelingenvraagstuk in de vorm van een glossy fashionmagazine aan de kaak stelt. Hekkensluiter Frowijn vat de avond als volgt samen: Wat wij als makers met elkaar gemeen hebben is dat we zoeken naar nieuwe manieren van communiceren, een nieuwe taal.

Over de 3Package Deal

De 3Package Deal is een samenwerking van het AFK en Bureau Broedplaatsen (BBp) waarbij internationaal toptalent uit diverse kunstdisciplines een jaar lang betaalbare woon- en werkruimte en een ontwikkelbudget (€ 22.500) ontvangt. Bovendien stelt het AFK per kunstdiscipline coalities samen, waaraan inmiddels vijftig gerenommeerde Amsterdamse (kunst)instellingen deelnemen. Deze instellingen nemen een jaar lang de selectie en begeleiding van de veelbelovende kunstenaars op zich en stellen hun netwerk, kennis en podia voor hen open.

Eindpresentatie 3Package Deal Lichting 2015