AFK & 3Package Deal: E-zine lichting 2015 is uit

January 4, 2016

Afgelopen maand is de nieuwe lichting bekend gemaakt van jonge, (inter)nationale kunstenaars die zijn geselecteerd voor talentontwikkelingsprogramma 3Package Deal. In een nieuwe uitgave van het 3Package Deal e-zine komt deze selectie uitgebreid aan bod. Met interviews, essays en reportages wordt een beeld geschept van de huidige generatie toptalent binnen de kunst in de stad. In hun veelbelovende werk leggen zij de focus op actuele vraagstukken, geplaatst binnen een maatschappelijke context.

Cultuurclash in Noord en de maakbare mens

Zo neemt theatermaker en sociaal geograaf Johannes Bellinkx in dit digitale tijdschrift de lezer mee op tour door Amsterdam-Noord. Bellinkx is binnen zijn werk als theatermaker met een ‘ruimtelijke invalshoek’ gefascineerd door de gevolgen van de hedendaagse stadsplanologie. Waar voor verhalen schuilen er achter de loodsen en het oude auto-kerkhof, die plaats maken voor hippe broedplaatsen? Vormt de brug tussen de oude van der Pekbuurt en het luxe-appartementencomplex in aanbouw straks letterlijk een gewenste verbinding? Nergens is de ‘cultuurclash’ tussen oude bewoners en nieuwkomers scherper te ervaren dan in het zinderende Noord.

Bio artist Agi Haines stelt in haar werk vragen over de toekomst van moderne technologie in relatie tot het menselijk lichaam. Al Haines’ werk speculeert op de (ethische) gevolgen rond de maakbare mens. Zo maakte ze sculpturen van babies die via een chirurgische ingreep een hoge dosis cafeïne kunnen opnemen om langer te kunnen werken als ze opgroeien. Ook plaatst ze dierlijke organen in een menselijk lichaam: kan de elektrische stroom van een sidderaal een cardiologische functie kan overnemen bij een hartaanval? Haines: “Ik neem geen politiek standpunt in; ik ben het niet eens of oneens met technologische ontwikkeling. Ik probeer wel vragen te stellen rondom de waarde ervan. Nu al deze fantastische technologie mogelijk blijkt, is het belangrijk om ook naar de ethische kant ervan te kijken.”

Lees het E-zine