AFK & 3Package Deal: Performance Taocheng Wang in Stedelijk Museum

Taocheng Wang in het Stedelijk Museum
Taocheng Wang in het Stedelijk Museum
February 10, 2015

Op donderdag 12 februari presenteert het Stedelijk Museum een performance van beeldend kunstenaar Taocheng Wang, aan de hand van het beroemde sprookje ‘Het verhaal van de Bamboesnijder’.

Taocheng Wang (China, 1981) is één van de tien toptalenten die dit jaar ondersteund worden vanuit het succesvolle talentontwikkelingsprogramma 3Package Deal. Wangs performance in het Stedelijk Museum is haar eerste publieke werk in de stad vanuit de 3Package Deal.

Japans Sprookje

Onder de titel Two Sights of the Elegant Mysterious Unearthly Princess Kaguya & Her Beggerly Nurtured Aristocratic Life before She Flies Away with a Shining Ship vormt de Chinese kunstenaar een Japans sprookje uit de tiende eeuw om tot bespiegeling over vooroordelen rondom gender en afkomst. ‘Het verhaal van de bamboesnijder’ vertelt het verhaal van Prinses Kaguya, een mythische figuur van onbekende origine met een ongewisse toekomst, die weinig emoties lijkt te hebben. In haar performance projecteert Wang haar eigen verlangens, fantasieën en geheimen op de prinses. Lees meer informatie over de performance.

Tentoonstelling op Art Rotterdam

Wang was de unanieme winnaar van de vijfde editie van de Collectors of Contemporary Art (C.o.C.A.) commissie, een Rotterdams verzamelaarsinitiatief. Tijdens Art Rotterdam Week stond Wang met haar eerste solotentoonstelling in Nederland; Forest, A Man, A Baby & Aristocratic Life. Zij presenteerde een installatie van twee korte films en een geluidswerk. Deze twee films maken onderdeel uit van de performance die Wang as donderdag geeft in het Stedelijk Museum.

Daarnaast opent Wang op 14 maart een eigen tentoonstelling in Galerie Fons Welters in Amsterdam . Deze tentoonstelling, A home made travel MV series, bestaat uit vijf films over de Waddeneilanden.

Over de 3Package Deal & Taocheng Wang

3Package Deal is de succesvolle samenwerking van het AFK en Bureau Broedplaatsen (BBp) waarbij internationale toptalenten uit diverse kunstdisciplines een jaar lang woon/werkruimte en een ontwikkelbudget ontvangen. Tien coalities van gerenommeerde opleidingen en kunstinstellingen in de stad zijn nadrukkelijk betrokken bij de selectie en begeleiding van de kunstenaars. Het Stedelijk museum begeleidt als Amsterdamse instelling Wang binnen de 3Package Deal. Ook Kunstverein en het Rijksmuseum maken onderdeel uit van deze coalitie van instellingen.

Taocheng Wang (China, 1981) is beeldend kunstenaar. Ze is gefascineerd door dagelijkse beelden en objecten die ze verbindt aan (historische) thema’s, werkend vanuit uiteenlopende disciplines – van videokunst en installaties tot traditionele Chinese schilderkunst. Wang wil in haar werk het palet van culturen verwerken dat in een open stad als Amsterdam aanwezig is.