AFK & 3Package Deal: nieuwe talenten en coalities

October 14, 2014

Afgelopen augustus werden acht jonge, (inter)nationale kunstenaars gepresenteerd die dit jaar deelnemen aan de 3Package Deal - het succesvolle programma voor talentontwikkeling van het Amsterdams Fonds voor de Kunst (AFK) en Bureau Broedplaatsen. Met de komst van twee nieuwe kunstenaars en twee gloednieuwe coalities is deze editie van de 3Package Deal compleet.

Bio-art & design en publishing

Beeldende kunst, mode, podiumkunsten of film – de talenten van de 3Package Deal vertegenwoordigen een keur aan kunstdisciplines. Het AFK stelt telkens coalities samen van gerenommeerde kunstinstellingen uit Amsterdam die de talenten selecteren en begeleiden. Twee nieuwe coalities complementeren de indrukwekkende reeks van instellingen die zich aan de 3Package Deal verbonden hebben. De coalitie ‘bio-art & design’ bestaat uit Mediamatic, deWaag Society en de Vrije Universiteit Amsterdam (evolutiebioloog Toby Kiers). Onder de noemer ‘publishing’ verenigen grafisch vormgevers Mevis & van Deursen, kunstplatform If I Can’t Dance Sandberg Instituut (Critical Studies programme) en het Amsterdams Grafisch Atelier hun krachten.

Nieuwe toptalenten: Špela Petrič & Daniel Frota

Špela Petrič (1980, Slovenië) laat zich in haar performances inspireren door natuurwetenschappen en nieuwe media. Petrič is daarbij geïnteresseerd in alle vormen van antropocentrisme: een term uit de filosofie die duidt op een visie waarin de mens het middelpunt van het bestaan is. De Sloveense won de Bio-art & Design Award 2014 met een onderzoek naar kunstmatige leefomgevingen voor levende wezens in de Noordzee. Petrič ziet de zee als de laatste grens die we nog niet echt veroverd hebben en haar project beoogt positieve kolonisatie die alle betrokken levensvormen ten goede komt.

Daniel Frota (1988, Brazilië) studeerde afgelopen zomer af aan de Werkplaats Typografie (ArtEZ). Frota bezit een aangeboren nieuwsgierigheid waarbij hij telkens de dagelijkse realiteit op een ongewone manier benadert en opnieuw vormgeeft. In zijn werk onderzoekt hij hoe je het lichaam en de zintuigen kunt inzetten als communicatiemiddel door op een andere manier naar bestaande systemen te kijken. Zo zette hij braille om in een weergave die tot een muziekstuk leidde dat uitgevoerd kan worden. Tijdens het jaar dat hij onderdeel uitmaakt van de 3Package Deal wil Frota in zijn werk de functie van geluid onderzoeken als oriëntatiemiddel in de openbare ruimte.

Bekijk een overzicht van alle deelnemers aan de 3Package Deal 2014.