AFK & 3Package Deal: Eindpresentatie eerste lichting toptalent

Nobody Home - Daria Bukvic
Nobody Home - Daria Bukvic
March 18, 2015

Het Amsterdams Fonds voor de Kunst (AFK) en Bureau Broedplaatsen (BBp) presenteren in samenwerking met het Compagnietheater op donderdag 2 april de eindpresentatie van de 3Package Deal 2013. In aanwezigheid van onder andere wethouder Kunst en Cultuur Kajsa Ollongren toont deze eerste selectie (inter)nationaal toptalent – Daria Bukvić, Bernke Klein Zandvoort, Valentijn Bannier, Artun Alaska Arasli en Crystal Campbell – aan pers en publiek hoe zij zich het afgelopen jaar ontwikkeld heeft.

Veelzijdig talent

De lichting 2013 van de 3Package Deal laat de actuele ontwikkelingen zien binnen de jonge generatie kunstenaars van dit moment, waar cross-over tussen disciplines en veelzijdigheid centraal staan. Zo combineert beeldend kunstenaar Bernke Klein Zandvoort taal met beeldende kunst en kunstgeschiedenis en begeeft Crystal Campbell zich met haar politiek getinte werk op het grensgebied tussen kunst en wetenschap. Theatermaker Daria Bukvić richt zich in haar indringende voorstellingen zowel op het brengen van bekende vertellingen als op het maken van eigen verhalen die aansluiten bij de actualiteit en realiteit van een nieuw en jong publiek.

Kickstarter voor kunstcarrière

Een ‘kickstarter’ die een ‘cruciale boost’ geeft aan de carrière, zo waarderen makers en instellingen de 3Package Deal. Binnen de kunstsector wordt het programma aangehaald als inspirerend voorbeeld van talentontwikkeling en samenwerking vanwege het netwerk en de artistiek-inhoudelijke mogelijkheden dat het talenten biedt binnen Amsterdam als internationale cultuurstad. Vanwege het succes van de pilot die startte in 2013 breidt dit talentontwikkelingsprogramma van het AFK en BBp flink uit in het komende jaar met nieuwe coalities, extra huisvesting en een verhoogd ontwikkelbudget.

Over de 3Package Deal

De 3Package Deal is de succesvolle samenwerking van Bureau Broedplaatsen (BBp) en het AFK waarbij internationaal toptalent uit diverse kunstdisciplines een jaar lang betaalbare woon- en werkruimte en een ontwikkelbudget ontvangt. Bovendien stelt het AFK per kunstdiscipline coalities samen van gerenommeerde Amsterdamse kunstinstellingen die de selectie en begeleiding van de veelbelovende kunstenaars op zich nemen. Het AFK breidde de 3Package Deal uit van 5 coalities in 2013 naar in totaal 10 coalities in 2014. Met ingang van 2015 verhoogt het AFK het ontwikkelbudget van de deelnemers van de oorspronkelijke €15.000 naar €22.500.

Beeld

De afbeeldling bij het artikel is van Nobody Home van Daria Bukvic.