15 jaar AFK Cultuurverkenners: A Retrospective On Talent

Dit is waar de Cultuurverkenners van het AFK al 15 jaar lang voor staan: het ontwikkelen van talent en het verbinden van makers, creatieve initiatieven en andere culturele stakeholders in de stadsdelen. 

In 2007 was het voormalig AFK-directeur Andries Mulder die het Cultuurverkennerschap in het leven riep, als instrument om de laagdrempeligheid van het fonds te bevorderen. Het doel was om de grenzen van de stadsdelen open te breken en het AFK toegankelijker te maken: een fonds van en voor de hele stad. Wist je dat er sinds 2007 wel 50 Cultuurverkenners geweest actief zijn geweest in Noord, Oost, Zuidoost, West en Nieuw-West? 

Essentiële schakel  

Vandaag de dag zijn de Cultuurverkenners niet meer weg te denken bij het AFK. Ze zijn de oren en ogen van het fonds in de stad. Een essentiële schakel binnen het Amsterdamse kunstsector. Zo organiseren ze Speeddates en tours in de stadsdelen, lokaliseren nieuwe culturele initiatieven en geven advies aan aanvragers over de mogelijkheden binnen (en buiten) het AFK. Op deze manier geeft ook de huidige generatie cultuurverkenners betekenis aan de missie die Mulder in 2007 al voor ogen had: ze maken van het AFK een fonds van en voor de hele stad. En zijn ze onmisbaar voor het AFK, ze maken fantastische kunst voor alle Amsterdammers toegankelijk.   

Wil je meer weten over de cultuurverkenners? Het Parool interviewde recent cultuurverkenners Humie en Jaleesa.