AFK Uitgelicht - Leip! Alles over stadse babbels

Foto door Diane Scherer
Foto door Diane Scherer
10 May 2016

Als grootstedelijk kunstfonds gelooft het AFK in een beleid dat het hele Amsterdamse ecosysteem stimuleert en kunst zichtbaar maakt over de hele stad. In het Jaarverslag 2015 worden smaakmakers binnen de wijken geïnterviewd. Het laat vanuit verschillende stadsgebieden zien hoe cultuur het leven in de stad kleur geeft en iets los kan maken. Vandaag het woord aan; Mark Ridder (Kleurbeur Visuals) en Yassine Boussaid (Imagine IC).

“Hoe letterlijk kan taal een verbindingsmiddel zijn?”

Een groep studenten van de Vrije Universiteit luistert geboeid naar Yassine Boussaid in de expositieruimte van Leip!. De bijeenkomst is georganiseerd door Imagine IC en Boussaid legt de groep uit wat het idee is achter de expositie in Amsterdam Zuidoost. Boussaid legt de groep uit wat het idee achter de expositie is. “We willen de bezoeker laten zien hoe dynamisch en creatief het taalgebruik van mensen in de stad is. Hoe taal vandaag de dag door jongeren wordt gebruikt, wat zij allemaal met het Nederlands doen, én wat de taal met hen doet.” Mark Ridder, de ontwerper van de tentoonstelling, staat in de hoek en kijkt toe. Programmamanager Yassine loopt langs een wand met videoschermen die chatberichten weergegeven.  

“We hebben twee iPads aan elkaar gekoppeld, zodat bezoekers met elkaar kunnen chatten. We ontvangen hier veel middelbare scholen en gaan met hen de dialoog aan over hun taal. We oordelen absoluut niet over hun taalgebruik, maar willen juist weten hoe ze het Nederland gebruiken. Daarom slaan we hun chats ook op.” Yassine wenkt naar Mark. Ze nemen plaats achter de iPads en beginnen te typen. Hun berichten zijn op een groot videoscherm te bekijken. ‘Whaddup matti?’, typt Yassine. ‘Yo bro’, luidt het antwoord van Mark. ‘Niet omkijken, maar er staan veertien mensen achter je’, typt Yassine. De groep lacht.

Dan laat Yassine een interactieve opstelling met videoschermen zien. “Als je op deze knop drukt, kun je verschillende opgenomen taalfragmenten terug horen. We vroegen twee jonge gasten, Jan en Nabil, om de alledaagse gesprekken in hun omgeving een poosje op te nemen met hun telefoons. Op een gegeven moment hoor je dat Nabil bij de bank komt en vragen stelt over een huurcontract. De vrouw aan de balie praat eerst netjes terug, op een toon die je verwacht bij iets zakelijks als een huurcontract. Maar tijdens het gesprek hoor je dat er iets van de Amsterdamse straat in haar taalgebruik kruipt. Ze past zich gaandeweg aan Nabil aan. Hoe letterlijk kan taal een verbindingsmiddel zijn?”

Leip! Alles over stadse babbels - Mark Ridder (in Imagine IC, Zuidoost)

Binnen Leip!, een tentoonstelling ondersteund door het AFK, staan jongerencultuur en taal in de stad centraal. Samen met bekende en minder bekende taalgebruikers wordt de taal van de straat en zijn veranderende betekenis gevangen in een vierdelige geluidsinstallatie. Deze combineert eigentijdse taalvondsten van woordkunstenaars als Def P, Akwasi en Kiki Collot d’Escury met items uit de archieven van onder meer FunX Radio en EYE Filmmuseum. Welke emoties roepen woord- en taalvariaties op bij spreker en luisteraar? Leip! legt verbinding tussen de kunst van de straat én de straat binnen de kunst.

Interview: Jan van Tienen. Beeld: Diana Scherer. Bekijk het Jaarverslag 2015.