AFK Uitgelicht - de Waterlandse Harmonie verbindt generaties

17 May 2018

‘AFK Uitgelicht’ vertelt de verhalen van Amsterdamse kunstenaars en culturele organisaties vanuit verschillende disciplines - van dans en muziek tot theater en beeldende kunst. Met steun van het AFK realiseren zij uiteenlopende projecten en activiteiten.

In deze editie staat de Waterlandse Harmonie centraal. Dit harmonieorkest uit de Waterlanden ontvangt een tweejarige subsidie amateurkunst, daarnaast werd in 2017 aan hen een projectsubsidie toegekend. De leden van de Waterlandse Harmonie organiseren door het jaar heen bijzondere muzikale activiteiten en leggen verbinding met de buurt door middel van muziek.

Begrip in landelijk Noord  

De Waterlandse Harmonie is al meer dan een eeuw een begrip in Landelijk Noord of Waterland, een groen gebied met een vijftal dorpen boven Amsterdam. “Het is een groot orkest voor en door mensen uit Waterland, waaronder een opleidingsorkest,” vertelt Irene Postma, voorzitter van het bestuur. Het orkest speelt instrumentale muziek: van klassiek tot pop, jazz en wereldmuziek en krijgt samen met de dirigent prachtige optredens van de grond. “Het hele orkest is betrokken bij onze producties. Iedereen heeft zijn eigen taak; van de boekhouding tot muziek verzamelen.”

Jarenlange traditie

Iedere dinsdagavond krijgt het opleidingsorkest muziekonderwijs en repeteren de orkestleden in het dorpshuis van Ransdorp, dat midden tussen de weilanden ligt. Al generaties lang spelen families uit de dorpen van Waterland in het orkest en dat schept een jarenlange traditie die teruggaat tot de oprichting van de Waterlandse Harmonie.

Postma: “Een van de leden van het orkest, de achterkleindochter van de oprichter, heeft op zolder de notulen uit 1906 liggen. Daarop zie je achternamen terugkomen van mensen die nog steeds in de buurt wonen of meedoen in het orkest. De continuïteit die het orkest bewaakt is bijzonder. Er verandert veel om ons heen in Waterland; er komen nieuwe mensen wonen en huizen worden duurder. Maar het orkest vormt een basis voor iedereen die erbij betrokken is.” De kracht van het voortbestaan van het harmonieorkest, ligt volgens Postma bij de enorme inzet van de orkestleden, inclusief de dirigent. “Het belangrijkste is dat we een multi-getalenteerde dirigent hebben die overal voor in is. Hij componeert, arrangeert, speelt zelf trompet, geeft les en heeft goed contact met de jeugd.” 

Optredens met een verhaal

Zo’n vijftien keer per jaar speelt het orkest optredens voor publiek. “Sommige dingen staan vast, zoals de kerstnachtdienst, de Nationale Dodenherdenking en het Halloween concert.” Eens per jaar pakt de Waterlandse Harmonie groots uit. Afgelopen maart speelde het orkest de Ode aan de Harmonie: het orkest van de Klarinet. Als een van de meest veelzijdige orkestinstrumenten  brengt het betoverend zachte maar ook schrille en scherpe tonen voort. Tijdens dit optreden stond de klarinet centraal, maar is ook aandacht besteedt aan de geschiedenis van de blaasmuziek. De Waterlandse Harmonie maakt meer dan alleen muziek, het orkest vertelt een verhaal. Zo vertelde de Waterlandse Harmonie het verhaal van Waterland in een eigen compositie van Thomas Geerts in het theaterstuk “Wie Wind Zaait”. Dit gebeurde als onderdeel van de herdenking van de watersnood van 1916. 

Tweejarige subsidie Amateurkunst en projectsubsidies

De Waterlandse Harmonie ontvangt over de periode 2017-2020 een tweejarige subsidies amateurkunst. Ook de extra projectsubsidie kan de Waterlandse Harmonie goed gebruiken om een breder publiek én nieuwe leden te trekken. “Voor een  evenement als de Ode aan de Harmonie betalen we professionele solisten, we maken publiciteit en geven workshops. Deze dingen zouden we niet kunnen doen zonder projectsubsidie.” . 

Op de hoogte blijven van al het nieuws rondom het AFK? Schrijf je dan in voor de Nieuwsbrief

Interview: Lotte Stig
Beeld: Vera Duivenvoorden