AFK Uitgelicht: Amsterdam Painting (Jaarverslag 2016)

31 August 2017

Het jaarverslag van het Amsterdams Fonds voor de Kunst staat dit jaar in het teken van ‘Bouwen aan talent in de stad’. Voor het AFK stond het afgelopen jaar meer dan ooit in het teken van ontwikkeling. Nieuwe aanwas, doorstroming en groei van talent zijn essentiële voorwaarden voor een gezond kunstklimaat, omdat zij zorgen voor aansluiting bij de actuele samenleving. Talentontwikkeling kent vele verschijningsvormen, zoals de zes voorbeelden van aanvragers in dit jaarverslag aantonen. Vandaag het woord aan; Nanna Kassenaar, projectleider van Amsterdam Painting.

“Samen met asielzoekers maken we een monumentaal kunstwerk”

 

Herkenbare landmark

De voormalige Bijlmerbajes omtoveren tot een gigantisch kunstwerk, samen met de asielzoekers die het gebouw nu bewonen; dat is de uitdaging van Favela Painting, een organisatie opgericht door Jeroen Koolhaas en Dre Urhahn. Ze staan bekend om hun projecten in onder andere Rio de Janeiro, Haïti, Philadelphia en Griekenland. Hun nieuwste project is dichter bij huis. Projectleider Nanna Kassenaar: “Samen met het Amsterdams Fonds voor de Kunst zijn we gaan kijken hoe we naast onze buitenlandse projecten iets in Amsterdam konden doen. Toen bleek dat de iconische Bijlmerbajes vrijkwam, een plek die wel een positieve transformatie kon gebruiken, zowel visueel als inhoudelijk. Zeker toen bleek dat het een asielzoekerscentrum werd. Samen met de nieuwe bewoners hopen we er een herkenbare landmark van te maken.”

Weer in hun kracht zetten

De ingang hebben ze in de zomer van 2016 onder handen genomen. “Dat ging hartstikke goed”, zegt Kassenaar. “We hebben mensen gevraagd ons te helpen en uiteindelijk stonden we met zo’n dertig mannen en vrouwen te schilderen, onder wie veel van de asielzoekers, maar ook jongeren uit Zuidoost. Sommige van die asielzoekers beoefenden in hun geboorteland al een creatief vak, maar lang niet allemaal.” Een doel van het project is om de mensen weer in hun kracht te zetten. Een mooi voorbeeld daarvan is asielzoeker Zo Alfeqar. Kassenaar: “Tijdens het schilderen kwamen we erachter dat hij in Syrië werkte als artdirector en fotograaf. Daarom vragen we hem vaak om Amsterdam Painting te fotograferen.” Alfeqar is trots dat hij kan meewerken: “Ik kende het werk van Amsterdam Painting al van hun projecten in Brazilië. Het is te gek wat ze doen en het was een unieke ervaring om eraan mee te werken. In de foto’s probeer ik de teamspirit en de goede sfeer te vangen, maar ook de hoop die ze bieden.”

Broedplaats

De komende tijd beschilderen ze verschillende plekken in het enorme complex, waaronder de voormalige hoofdingang. Inmiddels is daar een broedplaats gevestigd, met onder meer een restaurant en koffiebar, toegankelijk voor asielzoekers én Amsterdammers. De felle basiskleuren, geel, aqua en roze, geven een levendige sfeer aan het eerder beton-grijze gebouw. Kassenaar: “We maken een monumentaal kunstwerk samen met asielzoekers. Onze droom is dat we ook de torens kunnen gaan beschilderen.”

Over Amsterdam Painting

Het AFK hecht grote waarde aan beeldende kunst in de openbare ruimte. Een van de meest zichtbare projecten in 2016 is de beschildering door ‘Amsterdam Painting’ van de misschien wel beroemdste voormalige gevangenis van Nederland; de Bijlmerbajes. De asielzoekers die daar nu gehuisvest zijn doen mee aan dit kunstproject. Zij werken mee aan de bonte schildering die het gebouw tot een nieuwe landmark in de stad moet maken.

Interview: Hotel Content | Beeld: Annegien van Doorn | Bekijk het Jaarverslag 2016.