Het Festijn van Tachtig
Ontdek het rebelse literaire Amsterdam van 1880, met theater, muziek, poëzie, film, eten, drinken en veel meer.
“Toen was over Holland de Lente gekomen.” schreef de componist Diepenbrock later in zijn leven over de jaren 1880, en: “de vervulling van heel groote dingen scheen nabij”. En zo voelde men het toen ook: “Wij zijn de koningen van het Leven”, schreef Lodewijk van Deyssel. Maar ook: “Te zoeken in deze angstige eeuw”, een regel van Herman Gorter.
Er hing iets in de lucht in de jaren 1880. Een verlangen naar iets nieuws, naar Schoonheid met een hoofdletter S, naar het hogere; een zelfverzekerdheid in de jonge generatie kunstenaars die zich afzette tegen de vorige, en toch ook angst voor de voortdenderende ontwikkelingen in maatschappij en kunst, en wat de toekomst zou brengen. Een beweging van jonge kunstenaars ontstond: de Beweging van Tachtig. Jonge mensen die veel van dezelfde onzekerheden en wensen delen met ons nu!
De Tachtigers, de generatie dichters die rond 1880 het aangezicht van de Nederlandse literatuur geheel veranderde. Jacques Perk, Willem Kloos, Herman Gorter, Lodewijk van Deyssel, Frederik van Eeden, Albert Verwey – wie waren ze? Wat dreef ze? Wat schreven ze? En ook: wat dachten ze van elkaars werk, hoe werden hun boeken gedrukt, wat aten en dronken ze, en hoe klonken ze? Wie waren hun kompanen in andere genres, zoals beeldende kunst en muziek? En wat betekenen hun ideeën, strijd en werken voor ons nu?
Tropen Instituut | 27-28-29 oktober