Het boek: Toer van Schayk

14 September 2016

Al zestig jaar neemt Toer van Schayk (Amsterdam, 1936) een prominente, niet weg te denken plaats in het Nederlandse culturele leven in. Hij studeerde cum laude af als beeldhouwer aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Daarnaast ontwikkelde hij zich tot figuratief schilder en, met zijn indringende en expressieve vertolkingen, tot een van de meest geliefde solisten van Het Nationale Ballet. Tevens profileerde hij zich vanaf midden vorige eeuw als een van de opvallendste decor- en kostuumontwerpers die ons land kent en vanaf 1971 als eigenzinnig choreograaf. Samen met Rudi van Dantzig en Hans van Manen vormde hij het driespan – aangeduid als ‘de drie Van’s’ – dat Het Nationale Ballet internationale erkenning bezorgde. 

Vanwege zijn veelzijdigheid, alom geroemde vakmanschap en de uiterste aandacht die hij aan zelfs het kleinste detail besteedt, wordt Van Schayk wel ‘de laatste renaissancist’ genoemd. Tot zijn vele meesterwerken behoort Notenkraker en Muizenkoning, waarvoor hij zowel de betoverende decors als kostuums ontwierp als het leeuwendeel van de choreografie maakte. 

Ter ere van zijn 80e verjaardag geeft de Walburgpers met ondersteuning van het AFK de publicatie Toer van Schayk: danser, choreograaf en kunstenaar uit. Hierin wordt het leven en werk van deze unieke (oud-)danser, choreograaf, decor-, kostuum- en lichtontwerper, schilder en beeldhouwer belicht in tekst en beeld. Naast Van Schayk zelf komen tal van collega-dansers en -kunstenaars aan het woord.

Deze uitgave verschijnt op 14 september
Toer van Schayk