Fashion Machine
Fashion Machine: een overname van ruimte door recycling
De mode-industrie: een prachtige maar vervuilende zaak. De snelle voortgang van klerenproductie zorgt voor immens grote schadelijke hoeveelheden materiële en immateriële consumptie, dat resulteert in het misbruik van drinkwater, chemicaliën en (kinder)arbeid. Hoe om te gaan met deze verleidelijke maar schadelijke situatie? Conny Groenewegen pakt het probleem aan, door de leftovers van de mode-industrie om te toveren in kunst die onze directe omgeving overneemt.
Mediamatic presenteert een nieuwe editie van de kunstinstallatie Fashion Machine, een concept van kunstenaar en modeontwerper Conny Groenewegen. De fleece trui, een van de meest karakteristieke afdankertjes van de moderne kledingindustrie, is daarbij tegen wil en dank de hoofdrolspeler in het project. Dit populair kledingstuk wordt vaak ten onrechte gewaardeerd omdat het gemaakt is van gerecycled materialen, namelijk van plastic flessen (PET). Recycled klinkt in eerste instantie natuurlijk goed. Echter uit onderzoek blijkt dat het een belangrijke oorzaak is van grootschalige microvezel vervuiling in oceanen en drinkwater. In tegenstelling tot andere kledingstukken van andere materialen is de fleece trui na de eerste gebruiker een totaal onbruikbaar product geworden. Het is namelijk ongewild in het tweedehands kledingcircuit, zelfs in India of Afrika. En het kan ook niet anderszins opnieuw gebruikt danwel gerecycled worden. Daarmee is de fleece trui de afvoerput van de industrie.
Met Fashion Machine vindt een aantal afgedankte kledingstukken een nieuwe bestemming. Gedurende drie maanden wordt een onvoorstelbare hoeveelheid fleece truien systematisch in stroken geknipt om hiervan grote klossen van fleece draad te maken. Hiermee wordt een breiwerk gemaakt op een houten breibank. Zo zal er deze zomer een enorme wimpel ontstaan die de aandacht vraagt en symbool staat voor de enorm omvang van het afval van de kledingindustrie. Het nutteloze materiaal verandert in een fashion monument met een activistische uitstraling.
Het in de publieke ruimte aandacht vragen voor dit onderwerp is slechts maar klein een deel van de activiteiten van Conny Groenewegen. Het uiteindelijke hoofddoel is het ontwikkelen van ideeën en methodes voor nieuwe design toepassingen. Dit gebeurt onder andere in samenwerking met Officina Corpuscoli. Het lange termijn onderzoek zal zich richten op de mogelijkheden om de fleece polyester biologisch te laten afbreken.
Kom naar Mediamatic om mee te werken aan een bijzonder en enorm mode-kunstwerk van verknipte fleecetruien! De hele zomer heb je de kans mee te doen aan een workshop waarbij we Mediamatic’s hoofdkantoor laten verdwijnen achter een supergroot reuzenbreiwerk van fleece. Je leert van alles over handbreiwerk, de recycling van kleding en de invloed van wegwerpmode op jou, je leefomgeving en onze natuur. Maak met ons een symbolisch fashion fleece monument voor een betere wereld en krijg onder andere een speciaal ontworpen FAMA (Fashion Machine) T-shirt!