Dit zijn de deelnemers van City, Company & Crowd

5 August 2019

Op 10 mei kondigden wij samen met voordekunst de open call voor City, Company & Crowd aan. Een traject voor culturele instellingen voor het creëren van een gezonde financieringsmix: 30.000 euro voor een specifiek project, waarbij 10.000 vanuit sponsoring, 10.000 via crowdfunding en 10.000 euro van het Amsterdams Fonds voor de Kunst. 

In totaal meldden 17 (!) organisaties zich aan. Na het beoordelen van alle aanmeldingen, zijn dit de vijf gelukkigen die aan de slag mogen. We stellen ze graag aan je voor:

Het Vrij Paleis

Het culturele verzet
Het Vrij Paleis manifesteert zich al sinds 1979 achter het Paleis op de Dam, een plek voor sociale, activistische en (sub)culturele initiatieven. Het leegstaande doolhof van kantoren van het Handelsbladcomplex werd gekraakt en werd een plek die, van begin tot eind jaren 80, plek bood aan talloze kunstenaars en performers. Sinds 2018 heeft een groep van 30 vrijdenkers zich verenigd, die er voor onbepaalde tijd voor willen zorgen dat er een betaalbare plek is voor creativiteit en experiment in het centrum van Amsterdam. 

Het project
Met hun project ‘Reactorvat’ willen ze kortdurende, explosieve en transdisciplinaire samenwerkingen faciliteren. Kunstenaars en creatieve denkers worden uitgenodigd om voor korte tijd bij bij het Vrij Paleis zijn ‘publieke’ ruimte te komen werken. Met een atelier van circa 160m2, een expositieruimte van 70m2 en wanneer nodig een multifunctionele, machinale werkplaats van 180m2, is er ruimte voor creatie en experiment.

Other Futures

Voor toekomstdenkers
Other Futures is een tweejaarlijks fysiek en virtueel platform voor toekomstdenkers uit alle delen van de wereld: een multidisciplinair festival en maandlange tentoonstelling in Amsterdam. In Other Futures komen de denkbeelden en praktijken van niet-westerse makers en denkers over de toekomst aan bod: inspirerend, hoopgevend, shockerend, geestig, verhelderend, kortom: onbekend en nieuw.

Het project
De eerste editie van Other Futures was een succes dat smaakte naar meer. Publiek, fondsen en partners reageerden enthousiast omdat het echt een uniek festival is, dat een toevoeging vormt aan de verscheidenheid van het aanbod in Nederland en waar duidelijk een publiek voor is. Kortom, een mooie basis om op voort te bouwen. 

Noorderkerkconcerten

Voor een betere akoestiek
Stichting Noorderkerkconcerten organiseert ongeveer 30 concerten per jaar in de Noorderkerk in Amsterdam. Het is inmiddels na 20 jaar uitgegroeid tot Huis van Muziek in de Jordaan. Topmusici uit binnen- en buitenland met repertoire uit alle windstreken komen hier. Maar ook bezoekers die zich graag laten verrassen door nieuwe ervaringen en bijzondere muzikale ontmoetingen.

Het project
In de Noorderkerk is een nagalm van 4,6 seconden. Geschikt voor orgel- en koormuziek maar te lang voor de andere muzieksoorten die ook hun plek vinden in de Noorderkerk. Door middel van mobiele oplossingen, zoals verrijdbare panelen, willen ze de akoestiek in de kerk verbeteren. Om op deze manier het genot van luisteraar en musici naar een hoger plan te tillen.

Nieuw Dakota

Verbinding en verwondering in de stad
Stichting Nieuw Dakota is een platform voor kunst en cultuurminnaars, nieuwe bewoners, dagjesmensen, noem maar op. De ambitie is een vrije ruimte in de stad te creëren, voor eigenzinnige makers: voor kunstenaars en curatoren die een ander verhaal vertellen. Nieuw Dakota, op de voormalige NDSM-werf, is een plek waar oud en nieuw, dichtbij en ver weg, heden en verleden, laag en hoog, arm en rijk, zich verbinden om samen een stap zetten naar een rijke toekomst waarvoor nieuwe betekenissen worden geformuleerd.

Het project
Nieuw Dakota bestaat volgend jaar al 10 jaar, en dat willen ze vieren.  Nieuw Dakota wil het publiek bedanken, de kunstenaars in het licht zetten, de partners uitdagen en de toekomst van deze bijzondere plek bevragen. Met een feestweek vragen ze aandacht voor het belang van de publieke ruimtes waar men samenkomt, reflecteert en verbindt.

Nicole Beutler Projects

10 jaar op het snijvlak theater, dans, performance en beeldende kunst
Nicole Beutler projects is opgericht in 2009 en realiseert de projecten van choreograaf en curator, Nicole Beutler. Haar werk bevindt zich op de grens van theater, dans en beeldende kunst. Symmetrie en symboliek zijn in Beutlers werk niet vreemd en inhoudelijk gaan ze altijd tot diepmenselijke vraagstukken die ze zo dicht mogelijk benaderd. 

Het project
De organisatie bestaat dit jaar tien jaar en blikt graag terug met een jubileumboek. Beschouwingen en interviews die het werkproces van Nicole Beutler van verschillende kanten belichten, iconische en unieke beelden van voorstellingen, haar eigen naslagwerk en schetsen en een volledig overzicht van Beutlers oeuvre zal in dit bijzondere boek worden samengebracht. Een levende geschiedenis van tien jaar podiumkunsten. 

Tijdens het traject nemen de instellingen deel aan verschillende soorten workshops. De eerste workshop 'Het campagneverhaal' staat op 29 augustus op de planning. Niets missen? Je volgt de verhalen van de deelnemers via onze FacebookLinkedIn of Instagram!