AFK in de stad / Noord: Verdedig Noord

24 juli 2019

Verdedig Noord is een theatercollege en theaterdebuut van Massih Hutak, deze voorstelling is onderdeel van de programmering van het Over het IJ Festival. Een locatietheaterfestival dat ieder jaar op de NDSM plaatsvindt. Het theatercollege is gebaseerd op het onderzoek van Massih naar het effect van gentrificatie in verschillende steden en wijken over de wereld, van Brooklyn naar Amsterdam-Noord. Het is theater gemixt met Massih’s voorliefde voor hiphop, met een proactief en provocerend karakter. Massih schudt wakker en onderwijst zijn publiek in gentrificatie en laat Noord zien vanuit zijn ogen, zijn buurt waar hij is opgegroeid.

De toon wordt bij binnenkomst meteen gezet, Noorderlingen die 10 jaar of langer in Noord wonen mogen op de zachte rode theaterstoelen, de rest op plasticklapstoeltjes. De tweedeling tussen oud en nieuw Noord is meteen gemaakt.

Schrijnende voorbeelden worden afgewisseld met gebalde vuisten. Genoeg is genoeg, iedereen heeft hier het recht om te komen wonen, maar iedereen heeft ook het recht om hier te kunnen blijven. Massih maakt met deze voorstelling een statement en wil niet meer lief praten, het is tijd voor actie. En dit is niet het laatste wat wij gaan horen van actiegroep Verdedig Noord.

Voor wie de voorstelling gemist heeft en nog een beetje mee wil proeven: https://www.youtube.com/watch?v=5mgMZgcjrcQ
Tekst en spel: Massih Hutak, Chris Keulemans. Regie: Anouk de Groot. Dramaturgie: Arthur Kneepkens. Coproductie: Over het IJ Festival.