AFK Uitgelicht - Dasha van Amsterdam

A Raisin in the Sun (Well Made Productions), foto: Prins de Vos
A Raisin in the Sun (Well Made Productions), foto: Prins de Vos
22 april 2016

Als grootstedelijk kunstfonds gelooft het AFK in een beleid dat het hele Amsterdamse ecosysteem stimuleert en kunst zichtbaar maakt over de hele stad. In het Jaarverslag 2015 worden smaakmakers binnen de wijken geïnterviewd. Het laat vanuit verschillende stadsgebieden zien hoe cultuur het leven in de stad kleur geeft en iets los kan maken. In deze serie komt als eerste aan het woord; Dasha van Amsterdam, buurtprogrammeur theater de Meervaart.

“Kan cultuur helpen in tijden van paniek? Jazeker.”

“Vorig jaar was er een liquidatiegolf in Amsterdam. Van de doodgeschoten jongens kwamen sommigen uit de buurt rondom de Meervaart. Bij bewoners van Nieuw-West ontstond onrust: ‘Is het veilig? Wat moeten we doen?’ Onze directeur zei: ‘Hier moeten we iets mee’. Binnen een week hadden we een theatraal programma staan rond het thema onveiligheid: De Kracht van Kogels. De makers gingen in gesprek met de zaal en er kwamen veel buurtbewoners op af. Daar was ik wel trots op ja.”

Als buurtprogrammeur kijkt Dasha specifiek naar wat er speelt in de wijk. “Het gaat om de vraag of kunst reflectie kan bieden”, zegt Dasha. “Kan cultuur helpen in tijden van paniek? Jazeker. De Meervaart trekt geïnteresseerden uit de hele stad, maar vooral bewoners uit Nieuw-West.” De mooiste momenten in haar werk ervaart Dasha als mensen écht reageren op de kunst die ze in De Meervaart zien. Ze noemt de nagesprekken bij Jihad, de voorstelling. “Het stuk, gemaakt voor scholen, gaat over radicaliserende jongeren. Om het onderwerp bespreekbaar te maken, is er een nagesprek. Dan wordt gevraagd: ‘Zijn hier eigenlijk mensen die zich niet thuis voelen in Nederland?’ En dan staan er gewoon mensen op. Een donkere jongen die het niet tof vindt om gediscrimineerd te worden om zijn huidskleur, een blanke docent die reageert. Ik vind het prachtig dat zo’n voorstelling tot zulke eerlijkheid en zo’n open sfeer kan leiden.”

Door de locatie van het theater is de samenstelling van het publiek anders dan bij theaters binnen de ring van Amsterdam. Dasha vindt dat een goede zaak. “Er wonen honderdveertig culturen in Nieuw-West. Ons aanbod sluit aan op de belevingswereld van ons publiek. De voorstelling A Raisin in the Sun is een goed voorbeeld. Het stuk gaat over een gezin dat universele problemen moet zien te overwinnen. Het feit dat het een specifieke Afro-Amerikaanse setting heeft, geeft het stuk een extra laag – een mooie combinatie van herkenbaarheid en verwondering. Bovendien werd er hartstikke goed gespeeld. Het is belangrijk dat er meer van dit soort kwalitatieve voorstellingen komen voor een cultureel breed publiek.”

A Raisin in the Sun

Well Made Productions (in de Meervaart, Nieuw-West)

De Meervaart heeft als cultuurhuis in de wijk een sterke binding met de buurt. Het AFK ondersteunt geregeld producties binnen de gerichte en veelzijdige programmering van het theater. De theaterproductie A Raisin in the Sun is als aangrijpend maar toegankelijk familiedrama de eerste voorstelling binnen een drieluik, waarin de betekenis van de zwarte identiteit tegen een Nederlandse achtergrond centraal staat. Producente/maker Samora Bergtop ontving van het AFK een ontwikkelbudget om stage te lopen bij het National Black Theatre in New York, alvorens met Well Made Productions deze Broadway-klassieker naar Nederland te halen. Met ondersteuning van het AFK is in 2015 de voorstelling in productie gegaan.

Interview: Jan van Tienen. Foto: Prins de Vos.
Bekijk het Jaarverslag 2015.