10 jaar Cultuurverkenners: AFK als fonds van de hele stad

3 april 2017

De Cultuurverkenners – de ‘oren en ogen’ van het AFK in de stadsdelen – bestaan tien jaar. In 2007 startte dit initiatief met een drietal pioniers in Noord, Zuidoost en de Westelijke Tuinsteden. Het voornaamste doel was om de grenzen van de stadsdelen open te breken en het AFK een fonds te maken van de hele stad. Met oud-directeur Andries Mulder en oud-cultuurverkenners Floor Ziegler en Priscilla Macintosh blikken we terug op  de afgelopen tien jaar.

De wijken in

Voormalig AFK-directeur Andries Mulder stond aan de wieg van de Cultuurverkenners, als instrument om de laagdrempeligheid van het fonds te bevorderen. Mulder: “Het is altijd mijn doel geweest om  - mede door de Cultuurverkenners - het AFK een fonds te laten zijn van de hele stad: Juist ook voor mensen voor wie het aanvragen van subsidie niet vanzelfsprekend voelt. Van oudsher was er veel contact met het fonds vanuit de stadsdelen Centrum en Zuid. Om echt een verschil te kunnen maken, moesten we niet alleen over de grenzen van de stadsdelen  kijken, maar daar ook aanwezig zijn. Ons kantoor uit, de wijken in. We vroegen ons  af: Hoe komen we in contact met een doelgroep van jonge makers? Hoe krijgen we zicht op de ontwikkelingen in de héle stad? Daar waren de Cultuurverkenners het antwoord op.”

Katalysator van ontwikkeling

In 2007 startte Floor Ziegler als Cultuurverkenner van het eerste uur. Ze had  in 2002  de oversteek naar Noord gemaakt en trof daar een stadsdeel met een eigen karakter, waar veel kunstinitiatieven nog in de kinderschoenen stonden. “Noord heeft in de afgelopen jaren als stadsgebied een grote ontwikkeling doorgemaakt. De Cultuurverkenners zijn daarin een belangrijke katalysator geweest wat betreft de kunst en cultuurprojecten in het stadsdeel. De kern hiervan is het zoeken van de verbinding; tussen kunst, culturele initiatieven en de bewoners in het gebied. Daarnaast heb ik mij altijd sterk gemaakt voor het verbinden van de initiatieven in het stadsdeel onderling. Daar wordt een stadsdeel sterker van en daarmee kan de Cultuurverkenner echt het verschil maken.” 

Winst voor de hele stad

Priscilla Macintosh kwam in 2006 in Westerpark wonen. In 2015 startte ze als Cultuurverkenner van stadsdeel West. Ze zag met eigen ogen de grote veranderingen op cultuurgebied die het gebied een ander gezicht gaven. “Waar ik vroeger voor kunst en cultuur nog vaak in het Centrum terecht kwam, kan ik nu tien jaar later gemakkelijk een heel weekend vullen met culturele activiteiten in West. Als Cultuurverkenner was het juist de uitdaging om overzicht te houden binnen het enorme aanbod van kunst en cultuur in het stadsdeel, en om daar vat op te krijgen. Die veelheid en veelzijdigheid aan culturele activiteiten in een gebied waar dit ooit niet vanzelfsprekend was, dat is winst voor de kunst in de hele stad.”

Over de Cultuurverkenners  

Namens het AFK zijn de cultuurverkenners actief in vijf Amsterdamse stadsgebieden. Zij zijn de ogen en oren van het fonds in de wijken, en verbinden kunstenaars en creatieve initiatiefnemers binnen het stadsgebied. Ze lokaliseren nieuwe culturele initiatieven, wijzen kunstenaars en culturele organisaties op de financiële mogelijkheden van het fonds en geven gerichte tips.

Voor vragen kunt u altijd terecht bij de Cultuurverkenner van uw stadsdeel. Kijk hier voor de contactgegevens van de Cultuurverkenners.

Bekijk ook het beeldblog AFK in de Stad waarin Cultuurverkenners laten zien wat het AFK in de stad mogelijk maakt: een blik voor- of achter de schermen van bijzondere voorstellingen, exposities, festivals en andere initiatieven binnen het kunstenveld van Amsterdam.